Επιστροφή φόρου – απάτη: Άκουγαν από τους “φίλους” ή “λογιστές” των παιδιών τους, αυτό που θέλουν να… ακούσουν όλοι, ότι δηλαδή η… γαλαντόμα Εφορία, επρόκειτο να επιστρέψει στην οικογένεια πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό.
Του Πέτρου καρσιώτη
Για να γίνει όμως αυτό και να ξεκινήσει η… εκταμίευση από τα κρατικά ταμεία, έπρεπε, έλεγαν, να ανοίξει φάκελος και να πληρωθεί το αναγκαίο… παράβολο. Αν το θύμα, άνδρας η γυναίκα, έδειχναν για μια στιγμή να δυσπιστούν, ξεκινούσαν το δεύτερο μέρος του σχεδίου. Καλούσαν στο τηλέφωνο το… στενό συγγενικό πρόσωπο του ή της ηλικιωμένης, που είχαν βάλει στο στόχαστρο. Μιλούσαν εκείνοι “μαζί του” σαν να τον ήξεραν χρόνια. Όταν όμως η δυσπιστία εξακολουθούσε, προχωρούσαν στο τρίτο μέρος του σχεδίου. Μέσα στην… αναμπουμπούλα, έδιναν το ακουστικό στο υποψήφιο θύμα, το οποίο δεν ήθελε και πολύ να πιστέψει ότι μίλησε με τον γιο η την κόρη…
Έτσι, οι δράστες της απάτης άρπαζαν τα χρήματα του “παραβόλου” και εξαφανίζονταν αφήνοντας τα θύματα να περιμένουν τις “επιστροφές” από τη… γαλαντόμα Εφορία. Όλα αυτά τα απίθανα έρχονται στο φως μέσα από τη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας σε βάρος ζευγαριού Ελλήνων, ενός 45χρονου άνδρα και μιας 24χρονης γυναίκας, για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και της απάτης κατ’ εξακολούθηση.
“Απεσταλμένοι” συγγενών
“Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης των προαναφερόμενων είναι”, ανακοινώνει η Αστυνομία “ότι εμφανίζονταν στους ηλικιωμένους ως λογιστές ή διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων και τους αποσπούσαν χρήματα και κοσμήματα για την πληρωμή “παράβολου”, προκειμένου να τύχουν «επιστροφής» χρημάτων από την Εφορία”. Ως προς τον τρόπο δράσης τους, “τα μέλη της σπείρας ενεργούσαν βάσει σχεδίου, επιλέγοντας ως θύματά τους αποκλειστικά υπερήλικες, κυρίως γυναίκες, τις οποίες προσέγγιζαν είτε έξωθεν της κατοικίας τους είτε στο δρόμο. Προηγουμένως είχαν φροντίσει να συλλέξουν πληροφορίες για αυτούς ή για συγγενικά τους πρόσωπα”.
Υπήρχε μια προϋπόθεση
Προσποιούμενοι τους λογιστές ή τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων, “έπειθαν τους ηλικιωμένους ότι δικαιούνται επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών, από την Εφορία, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικό ποσό, για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων, για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή”.
Είτε στην τράπεζα, είτε στο σπίτι
Στη συνέχεια, επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε Τράπεζα, προκειμένου να γίνει ανάληψη των χρημάτων, είτε στα σπίτια τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή κοσμήματα. “Προκειμένου μάλιστα να γίνουν πιο πειστικοί”, συνεχίζει η Αστυνομία “επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με συνεργό τους, τον οποίο παρουσίαζαν ως συγγενικό, των θυμάτων τους, πρόσωπο και σε πολλές περιπτώσεις τους επέτρεπαν μια σύντομη συνομιλία”.
Μέχρι στιγμής διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενέχονται σε είκοσι τέσσερις περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στην Αττική, που διαπράχθηκαν από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2019. Η σχηματισθείσα δικογραφία, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του 45χρονου, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης και της 24χρονης, για την οποία εκδόθηκε Ένταλμα Σύλληψης, δυνάμει του οποίου αναζητείται.