Μέρκελ – υγεία: Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε και πάλι να τρέμει σε συνάντησή της με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ την Πέμπτη. Όπως φαίνεται σε βίντεο από τη συνάντηση που κατέγραψε το Reuters, η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να κρύψει την κατάσταση, πιέζοντας τον κορμό της με τα χέρια της. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων. Η 64χρονη Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν νωρίτερα σε τελετή αποχώρησης της υπουργού Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία εγκαταλείπει την θέση της για να αναλάβει τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή στο Κοινοβούλιο.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε ότι η Μέρκελ θα παραστεί αργότερα στην τελετή ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Δικαιοσύνης. Σε ερώτηση για το αν η καγκελάριος θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία απάντησε: «Όλα θα γίνουν κατά το πρόγραμμα. Η καγκελάριος είναι καλά». Στις 18 Ιουνίου, η Μέρκελ εμφανίσθηκε να τρέμει κατά την υποδοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο. Τότε, η καγκελάριος είχε υποστηρίξει πως δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και πως το τρέμουλο ήταν αποτέλεσμα αφυδάτωσης. Όπως τόνιζε μάλιστα τότε, συνήλθε άμεσα αφού ήπιε ένα ποτήρι νερό.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=500&v=-0qZoDAcixM
H ανησυχία, ωστόσο, για την κατάσταση της υγείας της καγκελαρίου εντείνεται, αφού έχει ξαναπάθει κάτι ανάλογο και τον Ιούνιο του 2017 στην επίσημη επίσκεψή της στο Μεξικό κατά την υποδοχή από τον τότε πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο στην πρωτεύουσα, όπου φαίνεται ότι την επηρέασε εκτός των άλλων και το μεγάλο υψόμετρο -άνω των 2.000 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
H Μέρκελ έτρεμε και στο Μεξικό τον Ιούνιο του 2017, κατά την υποδοχή της από τον τότε πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο Και τότε ήταν ορατό το τρέμουλο της Μέρκελ κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, ενώ και πάλι η επίσημη εξήγηση που είχε δοθεί ήταν «αφυδάτωση». Στο Βερολίνο, όπως και σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, επικρατούν συνθήκες καύσωνα αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή θα καταγράφονται θερμοκρασίες της τάξης των 45 βαθμών Κελσίου, κυρίως στη Γαλλία, με το φαινόμενο να επηρεάζει και τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελβετία.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Y_EYZLJoDdc
Μέρκελ – υγεία: «Είναι κάτι περισσότερο από μία αφυδάτωση;», διερωτάται σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος
Σύμφωνα με δημοσιογράφο της γερμανικής τηλεόρασης «RTL» που ήταν παρών στο συμβάν, προσφέρθηκε στη Μέρκελ ένα ποτήρι νερό, το οποίο όμως δεν ήπιε: «Θα ήταν άσχημο να το ρίξει κάτω μπροστά σε τόσα άτομα», σχολιάζει το επίμαχο άρθρο.
Αυτή τη φορά η Μέρκελ έτρεμε για περίπου δύο λεπτά, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus». «Το γεγονός ότι η Μέρκελ έτρεμε ήταν εμφανές, όχι όμως τόσο έντονα, όσο την προηγούμενη φορά», σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο «N-tv». Στις 18 Ιουνίου, όλος ο πλανήτης είχε συγκλονιστεί από την εικόνα της Μέρκελ να τρέμει σύγκορμη δίπλα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζενένσκι, κατά την υποδοχή του στην καγκελαρία. Η καγκελάριος στέκονταν δίπλα στον κ. Ζελένσκι κατά την απόδοση στρατιωτικών τιμών, όταν ξαφνικά, κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του γερμανικού ύμνου, άρχισε εμφανώς να τρέμει.
Ο καθηγητής Κριστόφ Σπεχτ δίνει την δική του εκδοχή σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «RTL» απορρίπτοντας το αρχικό σενάριο περί αφυδάτωσης
«Θα μπορούσε να είναι μία λοίμωξη. Αν και, εκ του μακρόθεν, δεν μπορεί κανείς να κάνει διάγνωση, βλέπω ότι η Καγκελάριος δεν έχει αδυναμία εξαιτίας της ζέστης. Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τα δωμάτια έχουν σίγουρα κλιματισμό», εξηγεί ο Γερμανός επιστήμονας και προσθέτει:
«Η Άνγκελα Μέρκελ έχει τρέμουλο. Κι επειδή αυτό περνά γρήγορα, θα μπορούσε να οφείλεται σε μία λοίμωξη, η οπαία συχνά είναι η αιτία μιας άλλης νόσου, όπως για παράδειγμα, μιας νεφρικής νόσου ή ακόμη και σηψαιμίας, κάτι όμως που αποκλείω αφού η Μέρκελ μπορούσε να σταθεί όρθια. Ίσως επίσης υπέστη υπογλυκαιμία, κάτι που θα μπορούσε να παραπέμψει σε διαβήτη. Ωστόσο, μια νευρολογική νόσος που να σχετίζεται με την ηλικία της, όπως το Πάρκινσον, το αποκλείω», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Σπεχτ.