Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Υγεία: Τι βλάπτει περισσότερο; Η τηλεόραση ή το γραφείο;
PLUS

Υγεία: Τι βλάπτει περισσότερο; Η τηλεόραση ή το γραφείο;

Υγεία: Αναμφίβολα, η καθιστική ζωή έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Υγεία: Αναμφίβολα, η καθιστική ζωή έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι καθισιό από καθισιό διαφέρει. Συγκεκριμένα, η αυξημένη παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει περισσότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Αυτό σε αντίθεση με το «ξόδεμα» αντίστοιχων ωρών στην καθιστική ζωή του γραφείου.

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 3.600 ανθρώπους για οκτώμισι χρόνια Όσοι έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο. Αυτό σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση έως δύο ώρες τη μέρα. Όσοι κάθονταν πολλές ώρες στο γραφείο, είχαν περίπου τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με όσους κάθονταν λίγες.

Η σωματική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης. Δεν βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για όσους έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση, αλλά παράλληλα ασκούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Γενικά,  η καθιστική ζωή -ιδίως όταν δεν διακόπτεται από διαλείμματα ορθοστασίας- αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο. Επίσης, η παρακολούθηση τηλεόρασης τα βράδια συχνά συνδυάζεται με φαγητό και αυτό επιβαρύνει την υγεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις