Captagon: Κατασχέθηκαν 1,6 τόνοι χάπια στο λιμάνι του Πειραιά

ΕΛΛΑΔΑ

Captagon: Κατασχέθηκαν 1,6 τόνοι χάπια στο λιμάνι του Πειραιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Captagon: Τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει κατασχεθεί ποτέ στην Ελλάδα αποκάλυψε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό.

29.06.2019 | 12:37

Captagon: Τρία εμπορευματοκιβώτια με 1,6 τόνους χάπια captagon, προερχόμενα από τη Λαττάκεια της Συρίας και με τελικό προορισμό την Κίνα εντόπισαν και δέσμευσαν στο λιμάνι του Πειραιά υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε σε συνεργασία με το εν Ελλάδι γραφείο της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (D.E.A). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. τα εμπορευματοκιβώτια ήταν έμφορτα με σανίδες MDF κατανεμημένες σε 20 παλέτες ανά εμπορευματοκιβώτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει κατασχεθεί στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, στο πρώτο εκ των τριών εμπορευματοκιβωτίων, διαπιστώθηκε ότι αυτό περιείχε πράγματι σανίδες MDF εντός των οποίων είχε αποκρυβεί μεγάλη ποσότητα συνθετικών ναρκωτικών χαπιών Captagon, τα οποία και κατασχέθηκαν. Το σύνολο της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON, από το πρώτο μέχρι στιγμής εμπορευματοκιβώτιο, ανέρχεται σε 1 τόνο και 590 κιλά, που αντιστοιχεί σε 10.018.260 εκατομμύρια χάπια.

Διενεργείται έρευνα για την ανακάλυψη των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων, καθώς επίσης και για να διαπιστωθεί αν ο τελικός προορισμός των εμπορευματοκιβωτίων ήταν η Κίνα. Οι έρευνες ήδη επεκτείνονται στο δεύτερο εμπορευματοκιβώτιο, όπου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Σαββατοκύριακου. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και στα τρία εμπορευματοκιβώτια θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.  

Captagon: Τα “χάπια των τζιχαντιστών”

Τα Captagon έγινα γνωστά, ως «ναρκωτικό των τζιχαντιστών», ένα παράγωγο της διεγερτικής ουσίας αμφεταμίνη, που χορηγείται στους στρατιώτες όλων των χωρών που εμπλέκονται σε πολεμικές συγκρούσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον διακεκριμένο ψυχίατρο κ. Κλεάνθη Γρίβα. Η αμφεταμίνη και τα παράγωγά της έχουν έντονη διεγερτική, ανορεξιογόνα και αντιυπνωτική δράση. Ο καταναλωτής τους αισθάνεται αυξημένη αίσθηση μυϊκής ισχύος και σεξουαλικής ικανότητας, μειωμένη ανάγκη σε ύπνο και φαγητό. Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο έμελλε να χρησιμοποιηθούν μαζικά, προκειμένου να αυξήσουν την μαχητική ικανότητα των στρατιωτών των εμπολέμων χωρών, καθιστώντας τους στρατιώτες ικανούς να σκοτώνουν και να σκοτώνονται «καλύτερα».

«Παράλληλα με την εκμετάλλευση των ψυχοδραστικών ουσιών στα εξωτερικά μέτωπα των θερμών πολέμων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, από το 1950, η φαρμακοβιομηχανία στρέφει το ενδιαφέρον της στο εσωτερικό μέτωπο των χωρών, προωθώντας τη χρήση της αμφεταμίνης και των παραγώγων τους ενάντια στο υπερκινητικό παιδί, ανοίγοντας την αυλαία της αλόγιστης παραγωγής και χρήσης των ψυχοφαρμάκων», είχε δηλώσει στο «Έθνος» ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Γρίβας.

Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και η φαινεθυλλίνη που είναι γνωστή και ως αμφεταμινο-εθυλοεοφυλλίνη και αμφετυλίνη. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, για ένα φάρμακο, το οποίο προέρχεται από το συνδυασμό αμφεταμίνης και της θεοφυλλίνης. Συντέθηκε από την γερμανική εταιρεία Degussa το 1961 και ταξινομήθηκε από τις περισσότερες χώρες στα Ελεγχόμενα Φάρμακα το 1981. Συνταγογραφείται νομίμως ως ψυχοδιεγερτικό για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων («υπερκινητικά» παιδιά-κατάσταση που συνήθως αναφέρεται ως «Ελλειμματική Προσοχή Υπερκινητικής Διαταραχής»-ναρκοληψία, κατάθλιψη).

Captagon, Biocapton, Fitton

Κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες, όπως Captagon, Biocapton, Fitton και με την πρώτη από αυτές τις ονομασίες, λανσαρίστηκε ως «ναρκωτικό των τζιχαντιστών» από μια μερίδα του Τύπου.  «Το Captagon, η φαινεθυλλίνη και διάφορες παραλλαγές της, χρησιμοποιείται ευρέως στις αραβικές χώρες, τη Δυτική Ασία νομίμως (για ιατρικούς λόγους) και παρανόμως (για εξω-ιατρικούς σκοπούς) και, φυσικά, χρησιμοποιούνται από τις διάφορες οργανώσεις που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις», σημείωνε ο κ. Γρίβας.

«Η παράνομη διακίνηση του Captagon αποφέρει τεράστια κέρδη και γίνεται από άτομα που ανήκουν στις ελίτ αυτών των περιοχών. Χαρακτηριστικό απ’ αυτή την άποψη είναι το γεγονός ότι στις 27 Οκτωβρίου 2015, ο πρίγκιπας Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz (της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας) και 4 συνεργάτες του συνελήφθησαν στη Βηρυτό όταν οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου ανακάλυψαν στο ιδιωτικό του αεροπλάνο που επρόκειτο να αναχωρήσει για το Ριάντ, δύο τόνους χαπιών Captagon και ποσότητα κοκαΐνης.

Captagon: Η Συρία η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα

Όπως διαπιστώθηκε, από τα χάπια Captagon ένα μέρος παρασκευάζεται στη Συρία από όπου προωθείται στα εμιράτα του περσικού κόλπου και ένα μέρος χρησιμοποιείται και από το τρομοκρατικό «Ισλαμικό Κράτος» (για την ενίσχυση του αφιονιού μιας κακοφορμισμένης θρησκευτικής πίστης με τη δράση μια χημικής ουσίας), δίνοντας έτσι και μια ψυχοφαρμακολογική διάσταση στο συριακό εμφύλιο πόλεμο», υπογράμμιζε ο γνωστός ψυχίατρος. Η αμφεταμίνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) και συνήθως προκαλεί αύξηση της πίεσης του αίματος, ταχυκαρδία, αίσθημα αυξημένης αυτοπεποίθησης, κοινωνικότητας και ενεργητικότητας, μειωμένης ανάγκης σε φαγητό και ύπνο.

Σήμερα, η Συρία θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα και «επικεφαλής» στο λαθρεμπόριο Captagon. Στο ναρκωτικό αυτό δόθηκε το παρατσούκλι «Φίλτρο του Τρόμου» λόγω της ισχυρής επήρειας που έχει στον χρήστη. Συνήθως λαμβάνεται ως χάπι, αλλά μπορεί να χορηγηθεί και ενέσιμα. Η συγκεκριμένη μορφή συνθετικής αμφεταμίνης έχει μεγάλη απήχηση στους μαχητές του ISIS, πράγμα παράδοξο για φανατικούς μουσουλμάνους που απαγορεύουν ακόμα και το αλκοόλ.

Exit mobile version