Συμμορίες Αλγερινών: Εξορμήσεις για κλοπές και διαρρήξεις με οδηγό το… ημερολόγιο, διέπρατταν δύο συμμορίες Αλγερινών σε Αθήνα και τουριστικά μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα εκεί όπου με τροχόσπιτα έκαναν κάμπινγκ οι τουρίστες.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Έτσι, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, με βάση σχέδιο κίνησης των δύο ομάδων που συνεργάζονταν, έφθαναν σε προεπιλεγμένα τουριστικά θέρετρα με νοικιασμένα αυτοκίνητα. Ξεκινούσαν τη μία μετά την άλλη τις κλοπές από τροχόσπιτα και αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε θέρετρα όπως η Γιάλοβα, το θέατρο της Αρχαίας Μεσήνης και οι Καταρράκτες Χαραυγής στη Μεσσηνία, η Δροσιά, ο Ιππόκαμπος και η Αγία Άννα στην Εύβοια, οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και τα Μετέωρα. Τις καθημερινές , η πρώτη ομάδα, μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές σε εύπορα προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Αγία Παρασκευή, και η Γλυφάδα, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων.
Η δεύτερη ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο Κολωνάκι και στην Πλατεία Συντάγματος και ομοίως διέπραττε κλοπές, στοχοποιώντας πολυτελή και εταιρικά αυτοκίνητα. Η εγκληματική δραστηριότητα τους διαπιστώνεται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 79 περιπτώσεις κλοπών, με την αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει το χρηματικό τα 120.000 ευρώ για κάθε ομάδα του κυκλώματος. Μετά από επιχείρηση σε Αθήνα και Σκιάθο συνελήφθησαν 6 Αλγερινοί, δύο κλεπταποδόχοι, ο ένας από το Μπαγκλαντές και ο δεύτερος κατά δήλωσή του, από το Μαρόκο και ένας Έλληνας για υπόθαλψη.
Δηλώσεις εκπροσώπου ΕΛΑΣ
Για την υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε ότι πλησίαζαν χώρους εστίασης και κεντρικές πλατείες, στοχεύοντας σε οδηγούς που σταματούσαν κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, συνήθως έξω από πολυκαταστήματα, χώρους εστίασης, κεντρικές πλατείες, πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων, ενώ η δεύτερη ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλο και διέπραττε κλοπές στο κέντρο των Αθηνών (κυρίως Κολωνάκι, Ακαδημίας, Πλατεία Συντάγματος).
Πλησίαζαν πάντα από την πλευρά του συνοδηγού
Σε σχέση με τον τρόπο δράσης (modus operandi) που χρησιμοποιούσαν για την παραβίαση των οχημάτων:
-Προσέγγιζαν το όχημα, πάντα από την πλευρά του συνοδηγού, τη στιγμή που έφθανε στην περιοχή που επιτηρούσαν.
Με το τηλέφωνο στο χέρι κρατούσαν την “πετούγια” της πίσω πόρτας
Προσποιούμενοι πως μιλούσαν στο τηλέφωνο και έχοντας γυρισμένη την πλάτη τους προς το όχημα, προσπαθούσαν να κρατήσουν την «πετούγια» της πίσω πόρτας πατημένη τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης κλείδωνε το όχημα, ώστε η πόρτα να παραμείνει ανοιχτή.
Με παρεμβολέα κεντρικού κλειδώματος ακύρωναν το κλείδωμα του οδηγού
-Στην δεύτερη περίπτωση, βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το όχημα και την ώρα που ο οδηγός προσπαθούσε να το κλειδώσει με το «μπουτόν» του κλειδιού του, οι δράστες με τη χρήση δικού τους τηλεκοντρόλ (παρεμβολέα κεντρικού κλειδώματος και συστήματος συναγερμού) που ενεργοποιούσαν ακριβώς τη στιγμή που ο οδηγός πατούσε το δικό του, μπλόκαραν την ασφάλισή του.
Έσπαγαν τα τζάμια ή παραβίαζαν την κλειδαριά
-Στην τρίτη περίπτωση, όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες, προχωρούσαν σε διάρρηξη του οχήματος με τη θραύση φινιστρινιού ή με διάρρηξη κλειδαριάς.
Η… αξιολόγηση της λείας στο σπίτι
Τη λεία τους, την αξιολογούσαν με την επιστροφή στις οικίες τους και ακολούθως επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους μόνιμους κλεπταποδόχους που χρησιμοποιούσε η συμμορία. Η κάθε ομάδα, είχε συγκεκριμένο κλεπταποδόχο και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών μηνυμάτων, συγκεκριμένο κάθε φορά μέλος, απέστελλε αρχικά φωτογραφίες των κλοπιμαίων και ακολουθούσε συνάντηση όπου παραδίδονταν τα κλεμμένα έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο ακολούθως μοιράζονταν με τα έτερα μέλη της ομάδας.
120.000 ευρώ από το κέντρο της Αθήνας
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση κλοπής από αυτοκίνητο σε πολυσύχναστο σημείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου από προσωρινά σταθμευμένο όχημα αφαίρεσαν αντικείμενα αξίας περίπου 120.000 ευρώ.