Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Euro 2004: 15 χρόνια από το έπος της Πορτογαλίας (vid)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Euro 2004: 15 χρόνια από το έπος της Πορτογαλίας (vid)

Euro 2004: Σαν σήμερα η Εθνική ποδοσφαίρου νίκησε 1-0 την Πορτογαλία στη Λισσαβόνα και κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στο Euro 2004

Euro 2004: 15 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική. Το θαύμα της Πορτογαλίας όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε ή το έπος των Ελλήνων όπως το χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα ο ξένος Τύπος. Ηταν 4 Ιουλίου του 2004 όταν ο αρχηγός Θοδωρής Ζαγοράκης ύψωσε στον ουρανό της Λισσαβόνας το βαρύτιμο τρόπαιο. Ηταν η νύχτα που ολόκληρη η Ελλάδα μέθυσε από χαρά. Το απόλυτο αουτσάιντερ που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, κερδίζοντας τη διοργανώτρια χώρα στην πρεμιέρα και στον τελικό.

Βέβαια η Ελλάδα του 2004, λίγο καιρό μάλιστα πριν διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, ήταν μια άλλη χώρα. Δεν ήξερε τι είναι τα μνημόνια ούτε μπορούσε να φανταστεί τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί μετά τη σοβαρότατη οικονομική ύφεση. Ούτε το ποδόσφαιρο είναι πια το ίδιο, επηρεασμένο ξεκάθαρα από όσα άλλαξαν την τελευταία δεκαετία. Το 2004 μπορεί να μάς φαίνεται σαν χθες, αλλά η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται πολύ μακριά.

Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία

Για τον ελληνικό αθλητισμό το κατόρθωμα του 2004 είναι μοναδικό γιατί επιτεύχθηκε στο λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη. Το γκολ του Αγγελου Χαριστέα στο 57ο λεπτό, έπειτα από το κόρνερ του Αγγελου Μπασινά στο «Εστάδιο ντα Λουζ», ήταν πραγματικά χρυσό και σφράγισε την κατάκτηση του τροπαίου μετά από μια εκπληκτική πορεία. Η Εθνική ομάδα νίκησε 2-1 την Πορτογαλία, έφερε 1-1 με την Ισπανία και ηττήθηκε 2-1 από τη Ρωσία στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων.

Η πρόκριση την έφερε αντιμέτωπη με τη Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν στους 8 αλλά πάλι ο Χαριστέας έδωσε τη λύση με κεφαλιά, ύστερα από σέντρα του Ζαγοράκη, ενώ είχε προηγηθεί μια εκπληκτική ντρίμπλα του αρχηγού στον Λιζαραζού. Στον ημιτελικό ο ήρωας της τελευταίας στιγμής ήταν ο Τραϊανός Δέλλας πετυχαίνοντας το «ασημένιο» γκολ με την Τσεχία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της παράτασης. Πρωτομάστορας της επιτυχίας, ο άνθρωπος που πείστηκε και έπεισε τους παίκτες ότι μπορεί να γίνει το θαύμα, ήταν ο φυσικά ο Γερμανός προπονητής Οτο Ρεχάγκελ. Χωρίς αυτόν η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε παρουσιαστεί τόσο ενωμένη και τόσο αποφασισμένη.

Legends 2004 Vs Legends Portugal

Απόψε στις 21:45 (Cosmote Sport1) θα αναβιώσει στη Ριζούπολη ο μεγάλος τελικός της Λισσαβόνας. Η ομάδα των Legends 2004 που κατέκτησε το Euro πριν από 15 χρόνια θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Πορτογαλίας. Από τη μια στον πάγκο ο Ρεχάγκελ, από την άλλη ο Φερνάντο Σάντος, σημερινός προπονητής της Πορτογαλίας και πρώην της Εθνικής μας. Μαζί του η Ελλάδα έφτασε μέχρι τους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014.

Από την ελληνική ομάδα δεν πρόκειται να απουσιάσει κανείς, αλλά από τους Πορτογάλους δεν θα είναι σίγουρα παρών ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σταρ είχε παίξει στον τελικό, σε ηλικία 19 ετών τότε και είχε ξεσπάσει σε κλάματα μετά την ήττα. Αμφίβολη είναι και η παρουσία του Λουίς Φίγκο, αλλά από εκεί και πέρα είναι αρκετοί από εκείνη την ομάδα που είχε αντιμετωπίσει την Εθνική μας στις 4 Ιουλίου του 2004 στη Λισσαβόνα.

Αναλυτικά τα ρόστερ των δύο αποψινών αντιπάλων:

Legends 2004: Αντώνης Νικοπολίδης, Κώστας Χαλκιάς, Φάνης Κατεργιαννάκης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Στέλιος Βενετίδης, Νίκος Νταμπίζας, Τραϊανός Δέλλας, Τάκης Φύσσας, Γιάννης Γκούμας, Μιχάλης Καψής, Άγγελος Μπασινάς, Θοδωρής Ζαγοράκης, Κώστας Κατσουράνης, Παντελής Καφές, Γιώργος Καραγκούνης, Βασίλης Λάκης, Γιώργος Γεωργιάδης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Βασίλης Τσιάρτας, Άγγελος Χαριστέας, Ντέμης Νικολαΐδης, Ζήσης Βρύζας, Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Portugal Legends: Βίτορ Μπαΐα, Ζόρζε Αντράντε, Φερνάντο Μέιρα, Ρικάρντο Καρβάλιο, Μποσίνγκουα, Μιγκέλ, Νούνο Βαλέντε, Μάρκο Φερέιρα, Φρεσό, Πετίτ, Πέδρο Μέντες, Μανίς, Ντέκο, Πάουλο Σάντος, Ρικάρντο Ρόσα, Ρομέου, Έλντερ Πόστιγκα, Παουλέτα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις