Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι πέντε βασικές προκλήσεις
ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι πέντε βασικές προκλήσεις

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου για το επόμενο εξάμηνο είναι πρακτικά έτοιμος και αφού μπουν οι τελικές πινελιές, θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Την ανάγκη να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης άμεσα δράση μετά την άνετη νίκη του και την εξασφάλιση αυτοδυναμίας στις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να αντιμετωπίσει χρόνιες αδυναμίες της Ελλάδας, επισημαίνει το Bloomberg. «Οι επενδυτές περιμένουν από τον ηλικίας 51 ετών ηγέτη της Νέας δημοκρατίας να αποδείξει ότι αξίζει τη φήμη του ως φιλικού προς τις επιχειρήσεις». O Μητσοτάκης, που ορκίζεται πρωθυπουργός στη μία το μεσημέρι, «θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του ότι θα αντιμετωπίσει ζητήματα που περιλαμβάνουν τα δημόσια οικονομικά, τα κόκκινα δάνεια και τη γραφειοκρατία εργαζόμενος μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που έχουν θέσει οι πιστωτές για την χώρα. Αν και έχει κληρονομήσει μια οικονομία σε στάδιο επιδιόρθωσης και ένα χρηματιστήριο που καταγράφει ράλι, αυτά συμβαίνουν από μια συρρικνούμενη βάση.

Ο Μητσοτάκης πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς η χώρα προσπαθεί να βγει από μια κρίση που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία και είχε σοβαρές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων», γράφει το πρακτορείο. Και παραθέτει τα πέντε φλέγοντα ζητήματα, με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί από την πρώτη μέρα η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εκλογές.

1. Δημοσιονομική σταθερότητα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα για τελευταία φορά πριν τις θερινές διακοπές και θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στην Ελλάδα. Μολονότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναλάβει, οι πιστωτές θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να εμμείνει στη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Τα δώρα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πριν τις ευρωεκλογές ήγειραν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα δώρα αυτά θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο 1% για το τρέχον και το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιστωτές ίσως ζητήσουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας από τη νέα κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να ψηφίσει τάχιστα μειώσεις φόρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 για να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και να δείξει στους επενδυτές ότι η Ελλάδα δημιουργεί ένα φιλικότερο περιβάλλον. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι πιστωτές δεδομένου ότι θέλουν να διαφυλάξουν τα έως τώρα επιτεύγματα στους δημοσιονομικούς στόχους.

2. Κόκκινα δάνεια

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα, κληροδότημα της κρίσης, είναι η αντιμετώπιση των ύψους 80 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους να τα μειώσουν, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν κι άλλα εργαλεία για να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το 2021. Οι ελληνικές Αρχές είναι σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για ένα ιταλικού τύπου μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια, αλλά οι συζητήσεις τραβούν πολύ. Και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ένα σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά κόκκινων δανείων σε όχημα ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε υποβάλει την πρόταση αυτή στις ευρωπαϊκές Αρχές, αλλά αναμένεται να το πράξει σύντομα η νέα κυβέρνηση», λέει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση του θέματος.

3. Επενδύσεις

Το πρακτορείο θυμίζει ότι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διπλασιάσει το ποσοστό ανάπτυξης στο 4% μέχρι τον επόμενο χρόνο και γι’ αυτό θα χρειαστεί επενδύσεις. «Για να πείσει τους επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστευθούν και πάλι τη χώρα θέλει να προχωρήσει άμεσα με το project του Ελληνικού (…) Αλλά αυτό δεν θα αρκέσει. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, ένα αργοκίνητο δικαστικό σύστημα και τη διαφθορά και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις ειδικά στον τομέα της ενέργειας», σημειώνει.

4. Το χάος της ΔΕΗ

Σύμφωνα με το πρακτορείο το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση είναι η παραπαίουσα ΔΕΗ, που κατέγραψε απώλειες άνω του μισού δισ. ευρώ τον περασμένο χρόνο, τάση που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με νέες απώλειες 205 εκ. ευρώ από 12,6 την ίδια περίοδο του 2018. .

5. Διακυβέρνηση και ασφάλεια

«Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη θα αφορά στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει ακόμη ακύρωση του νόμου που επιτρέπει στην αστυνομία να μπαίνει σε πανεπιστημιακούς χώρους μόνον κατόπιν προσκλήσεως», αναφέρει το Bloomberg χαρακτηρίζοντας ρήξη ενός παλιού ταμπού την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αναμένεται να ακολουθήσει λίγο αργότερα το νομοσχέδιο για τις περικοπές φόρων, πριν κλείσει για σύντομες διακοπές τον Αύγουστο η ελληνική βουλή. Και καταλήγει: «Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι να στείλει μήνυμα αλλαγής από τις πρώτες του μέρες στην πρωθυπουργία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις