Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέα κυβέρνηση: Στα “βαθιά” ο Μητσοτάκης – Τα επόμενα βήματα και τα “πυρά” της αντιπολίτευσης
ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ... ΠΥΡΑ

Νέα κυβέρνηση: Στα “βαθιά” ο Μητσοτάκης – Τα επόμενα βήματα και τα “πυρά” της αντιπολίτευσης

Νέα κυβέρνηση: Με μότο το «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στην κυβέρνηση 18 τεχνοκράτες προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα σε κρίσιμους τομείς.

Νέα κυβέρνηση: Την Τρίτη στις 12:00 ορκίζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση το πρωί της Τετάρτης. Ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε τρεις εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και 18 υφυπουργούς, οι οποίοι θα αναλάβουν θέσεις που σχετίζονται με τομείς αιχμής του πολιτικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Η επιλογή δύο εκ των τριών εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) αλλά και της Λίνας Μενδώνη (υπουργείο Πολιτισμού) προκάλεσαν ήδη την ενόχληση του Κινήματος Αλλαγής, με την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίηση του κόμματος να προχωρά στη διαγραφή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η επιλογή των προσώπων που θα μετέχουν στην κυβέρνησή του θα γινόταν με το κριτήριο «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.  Αυτός είναι ενδεχομένως και ο λόγος που στην κυβέρνησή του -στην οποία μετέχουν 51 υπουργοί και υφυπουργοί- περιλαμβάνονται 18 τεχνοκράτες. Έκπληξη αποτέλεσε η απουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη από το κυβερνητικό σχήμα. Κατά πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε το υπουργείο Τουρισμού στην Όλγα Κεφαλογιάννη αλλά εκείνη αρνήθηκε, θεωρώντας πως ο κύκλος της στο συγκεκριμένο υπουργείο έχει πλέον κλείσει.

https://www.youtube.com/watch?v=ESKUAhyjEhQ

Νέα κυβέρνηση: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη ανακοίνωσή του ως αξιωματική αντιπολίτευση, σχολίασε καυστικά το νέο υπουργικό σχήμα, τονίζοντας πως ούτε νέο είναι, ούτε μικρό, ούτε και ευέλικτο.

«Πρώην υπουργοί της περιόδου 2012-14, καθώς και μια σειρά εξωκοινοβουλευτικοί, νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες, υφυπουργοί με αρμοδιότητες τις οποίες είχαν, μέχρι πρότινος, Γενικοί Γραμματείς, ένταξή των αρμοδιοτήτων για το Προσφυγικό, αλλά και για τη Σωφρονιστική Πολιτική, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάτι που δεν υπάρχει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 51 υπουργοί και υφυπουργοί, για να καλυφθούν οι φιλοδοξίες όσο περισσότερων στελεχών της Ν.Δ.» τονίζει.
«Τελικά, το μόνο που σπανίζει από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι οι γυναίκες. Κακή αρχή, ήδη από την πρώτη μέρα», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για κυβέρνηση «μαμούθ» έκανε λόγο με τη σειρά του το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτοντας ότι το έργο της θα κριθεί από τους πολίτες. «Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της από τους πολίτες. Το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, υπερασπίζοντας με σθένος τα λαϊκά συμφέροντα. Η κυβέρνηση μαμούθ του κ. Μητσοτάκη, περιλαμβάνει και μεταγραφές, που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός μιμείται τις πρακτικές του κ. Τσίπρα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης «δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων».

«Αρκετοί απ’ αυτούς “διακρίθηκαν” ως υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και σήμερα επανέρχονται, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Νέα κυβέρνηση: «Καμπανάκι» από το Eurogroup

Μερικές μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το Eurogroup εξέφρασε ανησυχίες για τις παροχές του τελευταίου διμήνου. Και αυτό επειδή οι θεσμοί δεν τις θεωρούν καλές ούτε για την ανάπτυξη ούτε και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σύντομη, καθώς η εκλογή της νέας κυβέρνησης δεν επέτρεψε μια εκτενή ανάλυση της τρίτης μνημονιακής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναμένουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση.Θα συζητήσουμε τα όσα έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της και όσα θέλει να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Μάριο Σεντένο.

«Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε λακωνικά ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ προσέθεσε πως η απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης της Ελλάδος και της κατάστασης που ήταν η χώρα το 2015.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν ειδική σημασία για τον ESM, καθώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας και έχει μακρά σχέση με την Ελλάδα.

«Είμαστε ανήσυχοι για αποφάσεις που λήφθηκαν το τελευταίο δίμηνο και οι οποίες υποστηρίχτηκαν από όλα τα κόμματα και δεν είναι καλές για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις