Αρχηγός ΕΛΑΣ – παραίτηση: Τέλος ο Ανδρικόπουλος, μετά από αίτημα Χρυσοχοΐδη

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχηγός ΕΛΑΣ – παραίτηση: Τέλος ο Ανδρικόπουλος, μετά από αίτημα Χρυσοχοΐδη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Αρχηγός ΕΛΑΣ - παραίτηση: Την παραίτησή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

10.07.2019 | 05:48

Αρχηγός ΕΛΑΣ – παραίτηση: Πριν προλάβει καλά καλά να αναλάβει τα καθήκοντά του ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη-το οποίο εξελίσσεται και σε Υπερυπουργείο- ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έδειξε την πόρτα της εξόδου στον  μέχρι τώρα αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ζητώντας την παραίτησή του.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πράγματι, αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Ανδρικόπουλος, που έχαιρε της εμπιστοσύνης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας-Γεροβασίλη- Παπακώστα- σε λίγη ώρα υπέβαλε την παραίτησή του και αναμένει πλέον τον αντικαταστάτη του για να παραδώσει τη θέση του. Ίσως ήταν και αναμενόμενη η εξέλιξη αυτή, καθώς στην Ελλάδα, όλες οι κυβερνήσεις, έχει επικρατήσει να επιλέγουν τον δικό τους Αρχηγό, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το πρόγραμμά τους.

Ιδιαίτερα που σε αυτή την περίπτωση είχε ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος και πολιτική κόντρα εξ’ αιτίας της παρουσίας του κ. Ανδρικόπουλου σε τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, τα πράγματα πήραν μια τροπή που δεν περίμενε κανείς. Στις 7 χθες το απόγευμα ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη αξιωματικών της Αττικής με τη συμμετοχή του, Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, των Διοικητών Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατικής, Διοικητών Τμημάτων Ασφαλείας, της Άμεσης Δράσης κι άλλων νευραλγικών υπηρεσιών. Στη σύσκεψη αυτή όμως, δεν κλήθηκαν κατά τις πληροφορίες να παραστούν οι αντιστράτηγοι του Σώματος που αποτελούν έως τώρα και τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ μαζί βέβαια με τον παραιτηθέντα Αρχηγό.

Έμμεση αποδοκιμασία

Το γεγονός ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ευθεία αποδοκιμασία αντιστρατήγων, κάποιοι από τους οποίους επίσης θα δουν την πόρτα της εξόδου.Πόσοι και ποιοι δεν είναι γνωστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη ζήτησε από τους επιτελείς να αναφέρουν την ακριβή δύναμη των μονάδων κρούσης της Αστυνομίας – ΔΙ.ΑΣ, Άμεση Δράση, Τμήματα Ασφαλείας κλπ- και το που βρίσκονται ακριβώς οι αστυνομικοί, ούτως ώστε να μπορέσει στις 22 Ιουλίου, όπως διέρρευσε να ξεκινήσει την νέα αντιεγκληματική πολιτική.

ΚΥΣΕΑ για νέο αρχηγό – Έκτακτες κρίσεις

Για να συμβούν αυτές οι αλλαγές στην κορυφή της Αστυνομίας, δύο τινά δρομολογούνται.

Το πρώτο η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ για την επιλογή του νέου Αρχηγού του Σώματος μετά την εισήγηση που θα κάνει ο νέος Υπουργός.

Το επόμενο βήμα είναι οι έκτακτες κρίσεις στο Σώμα, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα γίνονταν τον Φεβρουάριο του 2020.

Αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη

Σε όλα αυτά αντέδρασε μέσω face book η πρώην πλέον Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα, είχε παραδώσει, αφήνοντας και αιχμές για τα νέα σχέδια  του διαδόχου της, στον κ. Χρυσοχοίδη.

Από τα… φιλιά, στο οξύτατο κείμενο

Από τα… φιλιά που αντάλλαξαν παρουσία εκατοντάδων παρισταμένων, η κ. Γεροβασίλη με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τον κ.Ανδρικόπουλο, έγραψε ένα οξύτατο και ειρωνικό εν πολλοίς, κείμενο, που έχει ως εξής:

“Σε λίγες ώρες μετά από ‘αντικειμενική’ αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ.Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς”.

Exit mobile version