Πανεπιστημιακό άσυλο - κατάργηση: Στις πρώτες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας θα είναι και η κατάργηση του ασύλου, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πανεπιστημιακό άσυλο – κατάργηση: Στην κορυφή της ατζέντας της νέας υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, βρίσκεται η κατάργηση του ασύλου, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς επίσης και η κατάργηση της Νομικής Σχολής που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καταργηθεί το άσυλο, καθώς θα υπάρχει διάταξη με βάση την οποία θα μπορεί να επεμβαίνουν οι αρχές αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη. Παράλληλα διευκρινίζει διευκρινίζει ότι δεν θα ιδρυθεί η τέταρτη Νομική σχολή στην Πάτρα που είχε δρομολογήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές γιατί δεν χρειάζονται περισσότεροι άνεργοι δικηγόροι. Η νέα υπουργός Παιδείας εστιάζει σε σπουδές, όπως η Πληροφορική, που έχουν άμεση σχέση με δεξιότητες που οδηγούν στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της κυρίας Κεραμέως η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί την πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας και για έναν ακόμη λόγο: σε μία εποχή ραγδαίων αλλαγών σε όλα τα επίπεδα μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης. Για τη Νέα Δημοκρατία, η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα είναι η επένδυση στην Παιδεία. Βασική αποστολή του εκπαιδευτικού συστήματος είναι να εξοπλίζει τους νέους με πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες και να δημιουργεί ευκαιρίες για εργασιακή και προσωπική ανέλιξη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ «κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει το δικό της δημόσιο Πρότυπο Σχολείο για τα παιδιά που ξεχωρίζουν από κάθε ελληνικό χωριό ή γειτονιά. Και σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, ιδρύονται Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια με τη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων κάθε περιοχής».
«Τα δημόσια πανεπιστήμια θα αποκτήσουν στην πράξη την αυτονομία τους. Θα αξιολογούνται βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων και θα είναι ελεύθερα να ανοίξουν τα φτερά τους. Θέλουν δεν θέλουν οι οπαδοί του χθες, η Ελλάδα θα γίνει εκπαιδευτικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Πανεπιστημιακό άσυλο – κατάργηση: Τι λέει ο νόμος
Το πανεπιστημιακό ή ακαδημαϊκό άσυλο χαρακτηρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους. Το πανεπιστημιακό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ιδρυμάτων και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει. Καλύπτει όλους τους χώρους του ιδρύματος στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα.
Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ. Επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αυτεπάγγελτα μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων, εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.
Η μη επιτρεπόμενη αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας στην περίπτωση πλημμελημάτων (των ελαφρότερων εγκλημάτων) αφορά στο επ’ αυτοφώρω έγκλημα , δηλαδή διώκεται και τιμωρείται κανονικά αλλά η αστυνομία χρειάζεται την άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου για να εισέλθει ελεύθερα στο Πανεπιστήμιο.
Αρμόδιο όργανο για την προσωρινή άρση του ασύλου και δότης άδειας επέμβασης δημόσιας δύναμης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ, με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Οι παραβάτες του ακαδημαϊκού ασύλου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.
Στην Ελλάδα, το άσυλο προστατεύεται με το Άρθρο 3 του Νόμου 3549/2007 (ΦΕΚ Α 69/20.03.2007)
Νίκη Κεραμέως – βιογραφικό: Το who is who της νέας υπουργού Παιδείας
Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως ανέλαβε τα καθήκοντα της υπουργού Παιδείας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980 και είναι απόφοιτος του Harvard Law School όπου έχει μεταπτυχιακό τίτλο νομικής (LL.M.) με ειδίκευση στο δίκαιο της διαιτησίας, του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) με μεταπτυχιακό τίτλο νομικής με ειδίκευση στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και τη διαιτησία (αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude) και του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) με πτυχίο νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο (αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude).
Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Είναι παντρεμένη με Δημήτρη Λουκά, δικηγόρο, με τον οποίο έχουν δύο γιους, τον Λουκά και τον Κωνσταντίνο.
Είναι δικηγόρος – μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης. Εργάζεται ανελλιπώς ως δικηγόρος τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους τομείς της διαιτησίας και του εμπορικού δικαίου. Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία, εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, εργάστηκε ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη. Από το 2007 δραστηριοποιείται ως δικηγόρος στην Ελλάδα. Είναι εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία Κεραμεύς & Συνεταίροι που εδρεύει στην Αθήνα.
Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με η Νέα Δημοκρατία
Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Είναι Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μέλος στις ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας με τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με τη Φινλανδία.
Κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, συμμετείχε επιπλέον στις ακόλουθες Επιτροπές:
Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της κοινωφελούς δράσης:
Είναι ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός (www.desmos.org), το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης.
Το 2014 διετέλεσε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.