Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μηχανογραφικό 2019 συμπλήρωση – minedu: Σχολές, προθεσμία, οδηγίες – Δείτε τα πάντα εδώ
ΕΛΛΑΔΑ

Μηχανογραφικό 2019 συμπλήρωση – minedu: Σχολές, προθεσμία, οδηγίες – Δείτε τα πάντα εδώ

Μηχανογραφικό 2019 συμπλήρωση - minedu: Μια εβδομάδα έχει απομείνει για τους υποψήφιους και υποψήφιες των Πανελληνίων εξετάσεων 2019 να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό 2019.

Μηχανογραφικό 2019 συμπλήρωση – minedu: Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών 2019 από τους υποψηφίους των Πανελληνίων 2019, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, το τοπίο των τμημάτων έχει αλλάξει τη φετινή χρονιά. Η κατάργηση των ΤΕΙ, τα 133 νέα τμήματα που προέκυψαν αλλά και οι μεγάλες «παγίδες» στους τίτλους των τμημάτων καθιστούν τα φετινά μηχανογραφικά “πονοκέφαλο”. Οι υποψήφιοι, πρέπει να υποβάλουν οριστικά τα δελτία τους μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιουλίου. Τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019 αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, Μαθηματικός – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, που προ ημερών έκανε μια αναλυτική αποτίμηση των θεμάτων που «έπεσαν» στις πανελλαδικές, λέει στο iefimerida ότι «τα παιδιά πρέπει φέτος να είναι πολύ προσεκτικά κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Οφείλουν να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα, καθώς τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από την περυσινή χρονιά». Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «φέτος έχουμε 133 νέα τμήματα εκ των οποίων τα 28 ξεκινούν από το μηδέν. Δηλαδή δεν αποτελούν εξέλιξη άλλου τμήματος. Κάποια από αυτά δεν έχουν ανακοινώσει πρόγραμμα σπουδών, με συνέπεια να δημιουργούνται εύλογες απορίες για το πώς θα δηλώσουν τα παιδιά σχολές καθώς και για το αν θα λειτουργήσουν αυτές οι σχολές ή όχι. Αν δεν έχουν πρόγραμμα σπουδών, θα καταστεί δυνατό να έχουν καθηγητές και όλα όσα χρειάζονται μέχρι την 1η Οκτώβρη; Δύσκολο» αναφέρει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Μηχανογραφικό 2019: Οι «παγίδες» με τους τίτλους των τμημάτων

Ένα δεύτερο, εξίσου σοβαρό, πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν, φέτος, οι υποψήφιοι με τα μηχανογραφικά τους είναι οι σχολές μηχανικών. Όπως σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης «τα παιδιά πρέπει να προσέξουν πολύ γιατί υπάρχουν σχολές μηχανικών με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα και διαφορετικά προγράμματα σπουδών». Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των σχολών μηχανικών στην Πάτρα. «Εκεί έχουμε δυο σχολές πολιτικών μηχανικών με τον ίδιο ακριβώς τίτλο. Η μία ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και είναι η γνωστή σχολή μηχανικών, οι απόφοιτοι της οποίας εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Η δεύτερη, ωστόσο, υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΕΙ Πάτρας. Οι σπουδές σε αυτό το τμήμα είναι τετραετούς διάρκειας και οι απόφοιτοι δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ, δηλαδή δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των άλλων».

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα την κοινότητα των εκπαιδευτικών και των αναλυτών, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις Πανεπιστημίων που αναβαθμίστηκαν από ΤΕΙ, τα οποία, με αντικανονικό τρόπο, «διαφημίζουν» ότι έχουν ήδη αντιστοιχηθεί πλήρως με τα Πολυτεχνεία.

Μηχανογραφικό 2019: Πώς θα ξεχωρίσετε τα «προβληματικά» τμήματα

Ένας πρώτος τρόπος για να ξεχωρίσουν τις νέες σχολές, που υπό περιπτώσεις κρύβουν κινδύνους, είναι ο εξής: Τα 133 τμήματα που φτιάχτηκαν φέτος έχουν κωδικό που ξεκινάει από 1000. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι όλα τα τμήματα που ξεκινούν από 1000 με πρόβλημα στα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά είναι ένας πρώτος τρόπος για να διαχωρίσουν τα νέα τμήματα. Ο δεύτερος τρόπος είναι να λάβουν υπόψιν ότι οι σχολές μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, μέχρι στιγμής, δεν είναι αντίστοιχες με τα Πολυτεχνεία.

Ο κ. Στρατηγάκης καλεί τους υποψηφίους των πανελλαδικών «να μελετήσουν τους πίνακες με τις αντιστοιχίες που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας. Καθώς πρόκειται για τα πλέον επίσημα στοιχεία, εκεί μπορούν να δουν χωριστά, για παράδειγμα, τους Πολιτικούς Μηχανικούς Πάτρας του Πολυτεχνείου που δεν έχει αντίστοιχους με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου».

Μηχανογραφικό 2019: Οι 4 βασικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Λάθος το κριτήριο της επαγγελματικής αποκατάστασης

Πολλά προσπαθούν να επιλέξουν σχολές στο μηχανογραφικό τους σύμφωνα με την επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό δεν είναι σωστό κριτήριο γιατί ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα. Υπενθυμίζω το παράδειγμα των πολιτικών μηχανικών του 2009, οπότε η βάση είχε φτάσει τα 19.356 μόρια. Τα παιδιά έβλεπαν δάνεια και όλη την Ελλάδα να χτίζεται. Πέντε χρόνια μετά, όταν βγήκαν από τις σχολές, είχε καταρρεύσει ο κατασκευαστικός κλάδος.

Σωστό το κριτήριο του τι θέλω εγώ και μόνο εγώ να σπουδάσω»

Το ασφαλέστερο κριτήριο είναι το τι επιθυμώ να σπουδάσω, το τ θέλω να γίνω και τί μπορώ να γίνω. Τα παιδιά πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά τους οδηγούς σπουδών για να δουν αν τους αρέσουν τα μαθήματα και αν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σχολής».

Λάθος η επιλογή πάρα πολλών τμημάτων

Οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να δηλώσουν 80 τμήματα στο μηχανογραφικό για να εξασφαλίσουν ότι θα μπουν και δεν θα μείνουν απ’ έξω. Η σωστή κίνηση είναι να δηλώσουν τμήματα από όλη τη γκάμα των βάσεων, δη λαδή υψηλόβαθμα, μεσαία και χαμηλόβαθμα. Με την επιλογή 80, για παράδειγμα, τμημάτων προκαλείται σύγχυση και το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να βρεθούν σε μια σχολή που θα τους δυσαρεστήσει.

Μην λαμβάνετε υπόψιν τις εκτιμήσεις για τις βάσεις

«Οι υποψήφιοι δεν πρέπει ποτέ να κοιτάζουν τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής ούτε τις ίδιες τις βάσεις. Είναι λάθος γιατί, στην παρούσα συγκυρία, θα συγκρίνουν τα μόρια του 2019 με τις βάσεις του 2018, που βγήκαν υπό άλλες συνθήκες. Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις δεν εκφράζουν αυτό που θα γίνει. Και η προσωπική μου εμπειρία έχει δείξει ότι τα μηχανογραφικά που συμπληρώνονται με γνώμονα τις βάσεις απομακρύνονται από τις επιθυμίες του παιδιού».

Μηχανογραφικό: Μήπως σας αφορά το “μίνι”;

Πιλοτική εφαρμογή για συμπλήρωση του «μίνι μηχανογραφικού» που οδηγεί σε πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας. Η εν λόγω εφαρμογή αφορά τους αποφοίτους της Β’ Λυκείου που την επόμενη σχολική χρονιά (2019-2020) αναμένεται να διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η εισαγωγή στα ΑΕΙ από το επόμενο έτος αλλάζει μορφή καθώς σύμφωνα με νόμο του Κώστα Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, τα πανεπιστημιακά τμήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα μεν «κόκκινα» αποτελούν τα τμήματα στα οποία π εισαγωγή γίνεται μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις. Τα δε «πράσινα» αποτελούν τα τμήματα στα οποία μοναδικό διαβατήριο για την εισαγωγή αποτελεί το απολυτήριο Λυκείου.

Οι υποψήφιοι εισακτέοι σε ΑΕΙ καλούνται να υποβάλουν μέσα σε μία χρονιά δύο μηχανογραφικά. Οι επιλογές του ενός θα διαμορφώσουν το τοπίο των «πράσινων» τμημάτων καθώς και τους εισακτέους, ενώ το δεύτερο είναι το γνωστό σε όλους μηχανογραφικό δελτίο το οποίο διαμορφώνει κάθε χρόνο τις βάσεις εισαγωγής του Αυγούστου.

Πώς λειτουργεί

Οι φετινοί απόφοιτοι της Β’ Λυκείου θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα https://a-dilosi.it.minedu.gov.gr και να συμπληρώσουν μέχρι 10 τμήματα ΑΕΙ στα οποία επιθυμούν την εισαγωγή τους. Οι επιλογές που θα κάνουν σε αυτή την πιλοτική εφαρμογή δεν είναι οριστικές.

Εφόσον ανακοινωθεί η λειτουργία της πλατφόρμας, που αναμένεται τον Οκτώβρη του 2019, οι μαθητές θα προχωρήσουν στις οριστικές επιλογές τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των «πράσινων» τμημάτων. Αυτά θα προκύψουν από τις επιλογές των ίδιων των μαθητών. Δηλαδή, πράσινα θα χρωματιστούν τα τμήματα τα οποία δεν θα έχουν υψηλή ζήτηση και ο αριθμός των μαθητών που τα έχουν συμπληρώσει αντιστοιχεί στον αριθμό εισακτέων που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ:

Η υποβολή της Α’ Δήλωσης είναι υποχρεωτική, ακόμα κι αν ο υποψήφιος ενδιαφέρεται για πρόσβαση σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Αν δεν την υποβάλει, χάνει το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμα και μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι επιλογές δεν είναι δεσμευτικές. Η Α’ Δήλωση προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής σε κάποιο τμήμα χωρίς εξετάσεις, αλλά ο υποψήφιος διατηρεί το δικαίωμα τον ερχόμενο Φεβρουάριο να αρνηθεί το ΤΕΠ που μπορεί να δήλωσε και να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση αυτή η Α’ Δήλωση παύει να ισχύει.

Πριν γίνει η επιλογή τμημάτων θα πρέπει τα ατομικά στοιχεία να συμπληρωθούν σωστά. Στην Α’ Δήλωση ο υποψήφιος μπορεί να εντάξει από 1 μέχρι 10 Τμήματα.

Η σειρά προτίμησης δεν έχει σημασία.

Μέχρι την οριστικοποίηση της δήλωσης (και εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής), μπορούν να γίνουν όσες αλλαγές ο υποψήφιος θέλει.

Η οριστικοποίηση της Α’ Δήλωσης πρέπει να γίνει μέσα στην οριζόμενη προθεσμία.

Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας Α’ Δήλωσης, οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν αν στις επιλογές τους υπάρχουν ένα ή περισσότερα ΤΕΠ και ποια είναι αυτά. Τα ΤΕΠ δεν είναι προκαθορισμένα. Το αν κάποιο τμήμα θα χαρακτηριστεί ΤΕΠ εξαρτάται από το πόσοι/ες υποψήφιοι/ες θα το περιλάβουν στην Α’ Δήλωση. Αν το περιλάβουν λιγότεροι από τους εισακτέους, τότε χαρακτηρίζεται ΤΕΠ.

Τα «κόκκινα» τμήματα

Μετά την ανακοίνωση των «πράσινων» τμημάτων, όσοι δεν έχουν καταφέρει να εισαχθούν σε αυτά ή θέλουν να διεκδικήσουν τμήματα υψηλής ζήτησης θα εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής δεν παρουσιάζει καμία αλλαγή, καθώς οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Κομβική αλλαγή αφορά μόνο τους υποψηφίους του 1 ου επιστημονικού πεδίου, των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών που πλέον δεν θα εξετάζονται στο μάθημα των Λατινικών αλλά στο μάθημα της Κοινωνιολογίας.

📌 Καλή τύχη!

Δείτε ακόμη: 

Πανελλήνιες 2019 – Οι δύο τρόποι να μετατρέψετε σε μόρια τη βαθμολογία σας

Πώς ήταν πέρσι οι βάσεις, τι λέει αναλυτής για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις