Σύστημα 112: Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πιλοτική λειτουργία του συστήματος της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112 στο κέντρο συντονισμού της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί στο τέλος του 2019. Τότε θα είναι έτοιμο να παραδοθεί το έργο της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112, σύμφωνα με την πληροφόρηση που παρείχε η διοίκηση της εταιρείας Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο ίδιος βρέθηκε την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και ενημερώθηκε για την πορεία του έργου.
Η πιλοτική δοκιμή για τον αριθμό 112 θα γίνει στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση για το φονικό μπουρίνι που σάρωσε τη Χαλκιδική ανέφερε πως άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η λειτουργία του αριθμού 112. Ένας αριθμός έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια της πιλοτικής δοκιμής.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι στις 10:30 το πρωί θα γίνει η πρώτη μεγάλη δοκιμή του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, «έτσι ώστε κάτι που είναι αυτονόητο, χρήσιμο και μπορεί να σώσει ζωές σε λίγο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα». To ίδιο τόνισε και στην ενημέρωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος «Ήδη έχει παρέμβει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, θα γίνουν την Παρασκευή οι δοκιμές, νομίζω ότι και αυτό μπαίνει σε τροχιά να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά».
Χαλκιδική: Άμεσα τα αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης μετά τη φονική κακοκαιρία
Σύστημα 112: Δέκα χρόνια στο… συρτάρι
Μπορεί το 112 να είναι το μοναδικό σύστημα προειδοποίησης των πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, ωστόσο είναι στο συρτάρι εδώ και μία δεκαετία περίπου και δεν λειτουργεί. Μάλιστα όπως φάνηκε και στην κακοκαιρία της Χαλκιδικής, ένα έτος μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι δεν είναι ακόμα έτοιμο.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το έργο επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από την προηγούμενο προγραμματική περίοδο 2007-2013, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίησή του, χρειάστηκε να ενταχθεί και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σύστημα 112: Τι προβλέπουν οι προδιαγραφές της γραμμής έκτακτης ανάγκης – Το έχουν σε όλη την Ευρώπη και όχι εδώ!
Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Οι πολίτες κάθε ευρωπαϊκής χώρας μπορούν να καλέσουν αυτόν τον αριθμό με ή χωρίς σήμα στο κινητό, με ή χωρίς μονάδες ακόμα και από καρτοτηλέφωνο χωρίς τηλεκάρτα. Είναι ένας ενιαίος αριθμός κλήσης που χτυπά σε ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο, ανάλογα με την έκτακτη ανάγκη, διοχετεύει την κλήση στον αρμόδιο φορέα, είτε αυτός είναι η αστυνομία είτε η πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ ή το Χαμόγελο του Παιδιού ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα χαμένα παιδιά.
Το σύστημα αυτό αποτελείται από δύο σκέλη:
Το εισερχόμενο, που είναι αυτό μέσω του οποίου μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες με το 112 και γίνεται ο γεωεντοπισμός τους και
Το εξερχόμενο, που επί της ουσίας είναι το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών (Cell Broadcast Service) μέσω του οποίου οι πολίτες ενημερώνονται μέσω SMS για εκκένωση περιοχών λόγω κινδύνου.
112: Υπενθυμίζεται πως οι προδιαγραφές της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112 προβλέπουν πως
σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και σεισμούς, θα πραγματοποιείται αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε κινητά και φωνητικών μηνυμάτων σε σταθερά τηλέφωνα πολιτών που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες ενδέχεται να υποστούν πλήγμα.
το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και τη θέση των πολιτών οι οποίοι θα καλούν τον αριθμό 112 προκειμένου να ενημερώνουν πως βρίσκονται σε κίνδυνο.
Εξετάζεται και η ενημέρωση μέσω social media
Την επομένη της καταστροφής στη Χαλκιδική, έχει βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει να τρέξει την αποστολή μηνυμάτων στην περίπτωση κινδύνου και η εκτίμηση τόσο του Ευρωπαϊκού φορέα όσο και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ότι το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στα τέλη του 2019.
Η Όλγα Γεροβασίλη για τη γραμμή 112
Βερναρδάκης μετά το Μάτι: Το 112 είναι… έτοιμο
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία με την παραλαβή του, η οποία προσδιορίζεται χρονικά στις 10 Σεπτέμβρη. Πάντως αυτό το πρόβλημα φαίνεται πως θα μπορούσε να παρακαμφθεί, καθώς αυτή τη στιγμή τα δύο κέντρα που λειτουργούν πιλοτικά στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι και το δεύτερο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να γίνουν ρυθμίσεις για την διόρθωση ενδεχόμενων ατελειών και προβλημάτων που παρουσιάζονται, θα μπορούσαν να τεθούν άμεσα σε λειτουργία από τις 30 Ιουνίου, με 50 και 50 άτομα προσωπικό, αντίστοιχα.
Μετά την τραγωδία στο Μάτι, όταν τα αιτήματα για πλήρη λειτουργία του 112 έγιναν περισσότερα και εντονότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία υπάγεται το 112, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να είναι έτοιμο στις αρχές του 2019 αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε την Τετάρτη, όταν σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Χαλκιδική, όπου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο πρώην ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε επισκεφθεί το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για την προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2019.
Ο κ. Βερναρδάκης αφού ξεναγήθηκε και στα τρία κέντρα επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στο κέντρο του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112», είχε αναφέρει ότι αυτό είναι έτοιμο. Ο κ. Ταφύλλης με την σειρά του, είχε ισχυριστεί πως το 112 έχει ολοκληρωθεί ως υποδομή και ως έργο, έχουν γίνει και τα έργα από πλευράς των παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και είναι στο στάδιο της πιλοτικής δοκιμής και έχει συγκροτηθεί ομάδα που κάνει τα σενάρια των δοκιμών. Τότε είχε δηλώσει πως «παρ’ όλο που το έργο είναι στο στάδιο της πιλοτικής δοκιμής, αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί»