Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ήλιος Βεργίνας – Βόρεια Μακεδονία: Η σημαία αφαιρείται από παντού – Σφοδρές αντιδράσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ήλιος Βεργίνας – Βόρεια Μακεδονία: Η σημαία αφαιρείται από παντού – Σφοδρές αντιδράσεις

Ήλιος Βεργίνας - Βόρεια Μακεδονία: Η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό.

Ήλιος Βεργίνας – Βόρεια Μακεδονία: Τέλος στη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, βάζει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα. Η σημαία ήταν η πρώτη της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και είχε αντικατασταθεί το 1995 έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας. Ο αντιπολιτευτικός Τύπος στα Σκόπια, πάντως, επικρίνει την πρόθεση αυτής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων, «Σλόμποντεν Πέτσατ», τα  κυβερνητικά όργανα θα απαγορεύσουν τη δημόσια χρήση του συμβόλου του εμβλήματος των αρχαίων Μακεδόνων που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα της Μακεδονίας, ωστόσο δεν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

Η σημαία της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό, όπως επισημαίνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, γράφει το δημοσίευμα. «Κατά τη συνεδρίασή της, στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία, τις εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής που φέρουν τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα σύμβολο που είναι μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, αφού είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ, κυριολεκτικά, πρόκειται  για έργο τέχνης.

Η προθεσμία λήγει στις 12 Αυγούστου 2019

«Επί πλέον η κυβέρνηση έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές για την παροχή πληροφοριών που χρησιμοποιείται ή ενσωματώνεται  το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας σε δημόσιους χώρους. Η παροχή αυτών των πληροφοριών θα πρέπει να γίνει εντός καθορισμένης προθεσμίας που καθόρισε η κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα. Οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος του κράτους, ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου, και η προθεσμία για τη μετονομασία των μνημείων και η αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας λήξει στις 12 Αυγούστου 2019, όπως σημειώνεται.

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα σημαία της χώρας

Η νέα σημαία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελείται από έναν κίτρινο ήλιο που ανατέλλει με 8 ακτίνες, οι άκρες των οποίων εκτείνονται σε κόκκινο φόντο. Το σύμβολο αυτό, που υιοθετήθηκε επίσημα στις 5 Οκτωβρίου του 1995, εκπροσωπεί το «νέο ήλιο της ελευθερίας», όπως αναφέρεται στον εθνικό ύμνο της χώρας.

Πριν από αυτήν υπήρχε η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την απόσχιση της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία, και από τον Αύγουστο του 1992 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1995, στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ο Ήλιος της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο, γεγονός που πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών από την Ελλάδα, εξαιτίας της προέλευσης του συμβόλου, το οποίο ήταν σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας του Φιλίππου Β’.

Η Ελλάδα έχει το σύμβολο του Ηλίου της Βεργίνας στη σημαία της Μακεδονίας, που υιοθετείται στην ίδια περίοδο. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λοιπόν, η Βόρεια Μακεδονία παραιτείται κάθε χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας (με εξαίρεση αρχαιολογικά ευρήματα που υπάγονται στην αρχαία μακεδονική κληρονομιά) και υποχρεούται να αφαιρέσει το σύμβολο από κάθε απεικόνισή του σε φορείς της χώρας έως και τον Αύγουστο 2019.

Ήλιος Βεργίνας: Η ιστορία

Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς Άστρο της Βεργίνας) είναι ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο που απεικονίζεται σε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αγγεία και νομίσματα, αλλά έγινε ευρέως γνωστό λόγω της απεικόνισης του στην χρυσή λάρνακα που βρέθηκε το 1977 σε Βασιλικό τάφο ο οποίος αποδίδεται στην Μακεδονική Βασιλική Δυναστεία του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο ήλιος χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως σύμβολο του διαμερίσματος της Μακεδονίας, καθώς και σε επιμέρους διοικητικές διαιρέσεις του

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χρησιμοποίησε επίσης αυθαίρετα το σύμβολο αυτό για την κρατική της σημαία, από το 1992 ως το 1995, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση από την Ελλάδα και την Κύπρο. Μετά τις αντιδράσεις, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και τροποποίησε τη σημαία της με βάση την αρχική σε σχηματοποιημένο ήλιο.

Από τον Ήλιο της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας. Φέρεται πάνω σε χρυσή Λάρνακα, που βρέθηκε στο Βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β’, από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο κατά τις ανασκαφές του 1977 στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Μακεδονία εξ ου και το όνομά του. Στην Λάρνακα της Ολυμπιάδος υπάρχει παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με 12 ακτίνες.

Διάφορες εκδοχές των αρχαιολόγων είναι ότι ήταν ηλιακό σύμβολο, σύμβολο της Μακεδονίας, έμβλημα της Ἀργεαδικής δυναστείας του Φιλίππου, ένα θρησκευτικό σύμβολο που αναπαριστά τους 12 Θεούς του Ολύμπου (Ελληνική θρησκεία), ή ένα διακοσμητικό σχέδιο. Δεκαεξάκτινοι, δωδεκάκτινοι και οκτάκτινοι Ήλιοι παρουσιάζονται συχνά σε Μακεδονικά και Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της περιόδου αλλά και σε ευρήματα από τον ευρύτερο ελληνικό κόσμο (Μεγάλη Ελλάδα και Μικρά Ασία), ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς και σε απεικονίσεις Αθηναίων οπλιτών αλλά και σε νομίσματα, από τη νησιωτική μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στη Κέρκυρα, 5ος αιώνας π.Χ.,Λοκρίδα, 4ο αιώνας π.Χ.. Πριν το 1977 το σύμβολο θεωρείτο απλά διακοσμητικό στοιχείο. Έπειτα από την ανακάλυψη του Ανδρόνικου το σύμβολο άρχισε να συσχετίζεται με τους Αρχαίους Μακεδόνες, παρ’ όλη τη πρωτέρα διακοσμητική του χρήση στην Ελληνική τέχνη.

Δείτε ακόμη: 

Χαλκιδική: Τι απαντά ο ιδιοκτήτης με το wifi «MacedoniaisGreek»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις