Κίνα – ανάπτυξη: Σε χαμηλό 27 ετών η ανάπτυξη στην Κίνα, εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης.
Κίνα – ανάπτυξη: Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η κινέζικη οικονομία σημείωσε τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από το 1992. Αυτό λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, που πλήττει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις στην Κίνα δείχνουν να ανακάμπτουν. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν και επιδρούν θετικά στην πραγματική οικονομία τα μέτρα στήριξής της που έχει λάβει το Πεκίνο.
Το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 6,2%, δηλαδή τον χαμηλότερο από το 1992. Τη συγκεκριμένη χρονιά ξεκίνησε η καταγραφή τριμηνιαίων στοιχείων, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας. Το α΄ τρίμηνο του 2019 η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 6,4% και το σύνολο του 2018 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6%.
Κίνα – ανάπτυξη: Οι δηλώσεις
«Εξακολουθούμε να παρατηρούμε επιβράδυνση το β΄ τρίμηνο, αλλά νομίζω πως βλέπουμε και σταθεροποίηση», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην UBS. Ο τελευταίος προσέθεσε ότι η κινεζική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το ύψος των απαιτούμενων αποθεματικών. Αυτό στην περίπτωση που επιβάλλουν οι ΗΠΑ υψηλότερους δασμούς και στις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα.
«Ανησυχίες περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και περί συνέχισης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της οικονομίας. Στην εσωτερική αγορά είναι ακόμη ασαφές κατά πόσον θα συνεχιστεί η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων», εξηγούν οικονομολόγοι του Bloomberg Economics Ντέιβιντ Κιου και Κιαν Γουάν.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις νέες ενδείξεις περί επιβράδυνσης της Κίνας. Συγκεκριμένα, έγραψε στο Twitter: «Οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν σημαντική επίπτωση σε εταιρείες που θέλουν να εγκαταλείψουν την Κίνα για χώρες χωρίς (επιπλέον αμερικανικούς) δασμούς. Χιλιάδες εταιρείες φεύγουν. Γι’ αυτό θέλει η Κίνα να κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ και εύχεται να μην είχε σπάσει την αρχική συμφωνία».