Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι ο χρόνος. Αντίπαλος στην Βουλή για την ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων δεν υπάρχει, αφού η ΝΔ έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, επομένως ο μόνος λόγος που κάποιος μπορεί να ασκήσει κριτική στην νέα διακυβέρνηση είναι η καθυστέρηση στην κατάθεση τους. Από τον χρόνο που θα καταθέσει προς ψήφιση τα βασικά νομοσχέδια η κυβέρνηση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αφενός η ετοιμότητά της, αφετέρου η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού. Ποιές είναι όμως οι πρώτες προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης που θα μετατραπούν σε νομοσχέδια;
Το πρώτο νομοσχέδιο που έχει πιθανή ημερομηνία κατάθεσης την 23η Ιουλίου θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την νέα δομή και επομένως και την νέα λειτουργία της κυβέρνησης. Σε αυτό το κομμάτι θα αναφέρονται οι νέες αρμοδιότητες των γραμματειών πέριξ του πρωθυπουργού, αλλά και ο έλεγχος και η παρακολούθηση των υπουργείων από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όπως αυτές έχουν περιγραφεί προεκλογικά. Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με την μορφή που υπάρχει σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα και όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, αλλά και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η επέμβαση της αστυνομίας εντός των χώρων των πανεπιστημίων θα μπορεί να γίνεται εκτός από την ειδοποίηση από τις πρυτανικές αρχές και με ένα απλό τηλεφώνημα ενός πολίτη που θα διαπιστώνει έκνομη πράξη στους χώρους των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ήδη για την κατάργηση του ασύλου, που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης, έχουν γίνει οι απαραίτητες συναντήσεις με την πρυτανική κοινότητα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν στην Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝΑΛ υπάρχουν μεμονωμένες φωνές, που συμφωνούν με την λήξη αυτού του «καθεστώτος» που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρώτο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσανατολίζεται να συμπεριλάβει και τις αλλαγές που θα προωθήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου με το σύστημα της απλής αναλογικής πολλά δημοτικά συμβούλια δεν απαρτίζονται από συμβούλους της παράταξης που κέρδισε τις εκλογές και έτσι καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η άσκηση των καθηκόντων του εκλεγμένου δημάρχου, αφού δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
Επόμενο νομοσχέδιο που θα οδηγηθεί στην Βουλή προς ψήφιση είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις πρώτες φοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές δίνει ένα διπλό μήνυμα αφενός στους πολίτες ότι μπαίνει τέλος στην φοροεπιδρομή των προηγούμενων ετών, αφετέρου στους επενδυτές ότι το οικονομικό περιβάλλον στην χώρα αλλάζει και γίνεται πιο ελκυστικό. Η συνολική ελάφρυνση των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, διατηρείται το αφορολόγητο όριο, ενώ θα υπάρχει και προσαύξηση 1000 ευρώ για κάθε παιδί. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αφορά τα εισοδήματα, που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το 2020. Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις προβλέπεται η μείωση του φόρου από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας και συγκεκριμένα στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021, καθώς και η μείωση του φόρου στα μερίσματα των μετόχων από 10% στο 5%.
Πράξη θα γίνει και η προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες και σε βάθος διετίας δηλαδή 20% το 2020 και 10% το 2021. Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα προβλέπεται και η έκπτωση φόρου από 40 έως 50% για τις δαπάνες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς επίσης και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια. Τέλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει την μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% το 2020 και την πλήρη κατάργησή του το 2021 αλλά και σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Τρίτο στη σειρά νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο λίγο μετά τον δεκαπενταύγουστο αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε αυτό το νομοσχέδιο, καθώς στις σελίδες του θα περιγράφονται όλα εκείνα τα «εργαλεία» που θα μειώνουν στο ελάχιστο την γραφειοκρατία και θα επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν από την αρχή το σύνολο της διαδικασίας για να προχωρήσουν σε μια επένδυση.
Παράλληλα με την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τον χρόνο που μετρά αντίστροφα για δύο μεγάλα ζητήματα που ενέσκηψαν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. Το πρώτο είναι η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η ΔΕΗ, για την διάσωση της οποίας η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εργάζονται πυρετωδώς για να παρουσιαστεί άμεσα ένα σχέδιο σωτηρίας. Το δεύτερο είναι τα ζητήματα της ασφάλειας, όπου πριν το τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την επαναφορά των αστυνομικών στους δρόμους, αλλά και την σύσταση των νέων ομάδων ταχείας επέμβασης της ελληνικής αστυνομίας.
Στοιχήματα πολλά και όπως είπαμε ο χρόνος αμείλικτος, καθώς όπως είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση. Οι πολίτες, λοιπόν, αναμένουν την άμεση ψήφιση, αλλά κυρίως την άμεση εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων και διατάξεων. Με άλλα λόγια οι πολίτες ζητούν να κυβερνηθούν υπεύθυνα και σοβαρά και αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην οποία καλείται να ανταποκριθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.