Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης με… μακιγιέρ! Με τη συνεργασία αστυνομικού που υπηρετούσε έως τώρα στο Τμήμα Αεροδρομίου της Κω, εφοδίαζαν τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς, που “ψάρευαν” στο κέντρο της Αθήνας, με πλαστά η αμφιβόλου προελεύσεως ταξιδιωτικά έγγραφα.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Σε αυτά υπήρχαν φωτογραφίες Ευρωπαίων πολιτών. Για να “φέρνουν” όμως στα άτομα που εικονίζονταν στις φωτογραφίες οι αλλοδαποί, τα μέλη του κυκλώματος από τη Συρία, τους οδηγούσαν σε… κομμωτήρια, αλλά τους έκαναν και οι ίδιοι μέικ απ. Η ίδια η Αστυνομία, περιγράφει το γεγονός με τον εξής τρόπο: “Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της οργάνωσης είναι ότι στην προσπάθειά τους οι διακινούμενοι αλλοδαποί να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με πολίτες χωρών της Ευρώπης, χρησιμοποιούσαν ακόμα και «μέικ απ». Όλα αυτά προκύπτουν από την εξάρθρωση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, διεθνικού χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της Ευρώπης, μέσω του αεροδρομίου της Κω.
Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τους “αδιάφθορους”, σε Αθήνα και Κω, συνελήφθησαν έξι άτομα, τέσσερις Έλληνες, εκ των οποίων μία πρώην υπάλληλος του Αερολιμένα Κω και δύο Σύροι, μεταξύ των οποίων το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, αλλά και ένας αρχιφύλακας της Αστυνομίας, ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Κω. Από την έρευνα προέκυψε ότι η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2018. Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, κατά την Αστυνομία, είχε ο 36χρονος Σύρος, με έδρα την περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Αυτός εντόπιζε τους προς διακίνηση αλλοδαπούς στην περιοχή της Αττικής ενώ στη συνέχεια, συντόνιζε και οργάνωνε τα στάδια της διακίνησής τους.
Σε αεροπλάνα για Ευρώπη
Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν έδρα την Κω, απ’ όπου οι διακινούμενοι αλλοδαποί επιβιβάζονταν σε αεροπορικές απευθείας πτήσεις για χώρες της Ευρώπης. Κατά την άφιξη τους στην Κω οι αλλοδαποί παραλαμβάνονταν από μέλος της οργάνωσης, που φρόντιζε μαζί με τους άλλους τις λεπτομέρειες μέχρι την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Καθοριστικός για την επίτευξη των στόχων της οργάνωσης, αναφέρει ακόμη η Αστυνομία, ήταν ο ρόλος του αστυνομικού, καθώς είχε αναλάβει πλήθος επιμέρους δράσεων, όπως την επιλογή της καταλληλότερης πτήσης, τον οπτικό έλεγχο των διακινούμενων και των εγγράφων που έφεραν.
Έδινε την τελική έγκριση για την πτήση
Επίσης ήταν αυτός που έδινε και την τελική έγκριση της αεροπορικής πτήσης που θα επέλεγε η εγκληματική οργάνωση, για τη διακίνηση. Παράλληλα, λόγω της θέσης του, εκτελούσε ανά διαστήματα καθήκοντα διαβατηριακού ελέγχου και ενημέρωνε σχετικά την εγκληματική οργάνωση, ώστε να επιλέγει τις καταλληλότερες πτήσεις, οι οποίες «συνέπιπταν» στις περισσότερες περιπτώσεις με το ωράριο εργασίας του αστυνομικού.
Η εγκληματική οργάνωση για κάθε επιτυχημένη διακίνηση, ακόμα και αν ο διακινούμενος αλλοδαπός συλλαμβάνονταν στην χώρα άφιξης, λάμβανε από 4.500 έως 6.000 ευρώ, τα οποία καταβάλλονταν από τους διακινούμενους αλλοδαπούς προκαταβολικά και εξ’ ολοκλήρου.