Φύση – ψυχική υγεία: Η φύση συμβάλλει στην καλή ψυχολογία.
Φύση – ψυχική υγεία: Όσοι ενήλικες είχαν στενή επαφή με τη φύση κατά την παιδική ηλικία τους είναι τυχεροί. Πέρα από τις ωραίες αναμνήσεις, εμφανίζουν και καλύτερη ψυχική υγεία. Φυσικά και πιο θετικά συναισθήματα. Όλα αυτά σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Ερευνών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας. Γενικά, η έκθεση στην φύση έχει συσχετιστεί κατά καιρούς με πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα περίπου 3.600 ενηλίκων από την Ισπανία, τη Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα με την οποία επισκέπτονταν φυσικά περιβάλλοντα ως παιδιά. Ρωτήθηκαν επίσης κατά πόσο επισκέπτονται σήμερα τη φύση. Πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται με τους φυσικούς χώρους, αλλά και σχετικά με τη σημασία που δίνουν σε αυτούς. Τέλος, μέσω ψυχολογικής εξέτασης αξιολογήθηκε η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων. Αυτή αναφορικά με αισθήματα νευρικότητας ή κατάθλιψης, καθώς και τα επίπεδα ενέργειας και κόπωσης.
Φύση – ψυχική υγεία: Τα αποτελέσματα της έρευνας
Οι ενήλικες, που εκτίθονταν λιγότερο στη φύση κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, εμφάνιζαν χειρότερη ψυχολογία μετέπειτα. Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες με μικρότερη έκθεση στη φύση ως παιδιά, αποδίδουν μικρότερη σημασία στα φυσικά περιβάλλοντα. Επίσης χάνουν και πολλά οφέλη, όπως η χαλάρωση και το αίσθημα ευεξίας. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης τη σημασία της έκθεσης σε φυσικά τοπία κατά την παιδική ηλικία. Όχι μόνο για τα ψυχοσωματικά οφέλη, αλλά και για την ανάπτυξη μιας στάσης που εκτιμά το φυσικό περιβάλλον.
«Η φύση δημιουργεί τις υποδομές για την ανάπτυξη μίας υγιούς ψυχολογίας που θα συνοδεύει το άτομο σε όλα τα στάδια της μετέπειτα ενήλικης ζωής του» καταλήγουν οι ερευνητές.