Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – μισθοί: Αντάρτικο και κόντρες στην Κουμουνδούρου, για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – μισθοί: Αντάρτικο και κόντρες στην Κουμουνδούρου, για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - μισθοί: Οι εκλεγμένοι βουλευτές επαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν, επειδή θα πρέπει να διαθέτουν στο κόμμα το 40% της βουλευτικής τους αποζημίωσης

18.07.2019 | 07:49

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – μισθοί: Επικίνδυνα ανέβηκαν οι τόνοι την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός από την «έκρηξη» του Αλέξη Τσίπρα, ένταση υπήρξε ανάμεσα στους βουλευτές της περιφέρειας και του Πάνου Σκουρλέτη με αφορμή θέματα οικονομικής φύσεως. Μετά λοιπόν το περιστατικό με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι εκλεγμένοι βουλευτές επαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ανέβασαν πολύ ψηλά τους τόνους, αφενός γιατί θα πρέπει να διαθέτουν στο κόμμα το 40% της βουλευτικής τους αποζημίωσης, αλλά και γιατί είναι υποχρεωμένοι να παραχωρούν τον έναν από τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες τους στην Κουμουνδούρου.

Οι τόνοι σηκώθηκαν επίσης μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και των Όλγα Γεροβασίλη, Παύλου Πολάκη και Σίας Αναγνωστοπούλου. Αιτία αποτέλεσε ο Κώδικας Δεοντολογίας την εφαρμογή του οποίου θέλει να επιβάλει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο είναι τα επίμαχα σημεία του προκαλούν τις αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η μεταβίβαση του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης στο κόμμα για τα οργανωτικά έξοδα και την ενίσχυση της «Αλληλεγγύης για όλους». Μετά την αφαίρεση του 40% μένουν στους βουλευτές περίπου 4.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων για τις επιτροπές).

Το δεύτερο, είναι η χρησιμοποίηση από το κόμμα των 2 από τους 5 συνεργάτες που δικαιούται κάθε βουλευτής. Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κεντρικός μηχανισμός από 150 τεχνοκράτες οποίος θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο και θα τεκμηριώνει τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μηχανισμός αυτός θα στελεχωθεί από τους επιστημονικούς συμβούλους που εργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στα υπουργεία και πλέον έχουν αποκτήσει βαθιά γνώση του πεδίου.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – μισθοί: Οι αντιρρήσεις

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό, αρκετοί είναι οι βουλευτές είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν «βγαίνουν» με τις 4.000, λόγω των εξόδων που προκύπτουν από τη δραστηριότητά τους. Οι πιο ισχυρές διαφωνίες όμως αφορούν τους συνεργάτες. Η κ. Γεροβασίλη αμφισβήτησε το δικαίωμα του κόμματος να παίρνει αποφάσεις που αφορούν τους βουλευτές ερήμην τους. Ο κ. Πολάκης είπε ότι νιώθει απειλούμενος έτσι όπως τίθεται το ζήτημα. Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι το να διατηρούν οι βουλευτές γραφεία στις περιφέρειές τους διευκολύνει την επαφή τους με τους πολίτες κι ενισχύει τη δημοκρατία.

Στο θέμα επανήλθε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖA Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ALPHA.

«Αν θέλουμε να φτιάξουμε νέο, μαζικό, γειωμένο κόμμα, δεν μπορεί ο καθένας να αντιλαμβάνεται την εκλογική του περιφέρεια σαν το βιλαέτι του.  Αλλά, θέλω να πω σε όσους συναδέλφους έχουν τέτοιους ενδοιασμούς, ότι όταν κατέβηκαν ως υποψήφιοι υπέγραψαν έναν κώδικα δεοντολογίας.

Και αυτό συμβαίνει μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, σε κανένα άλλο κόμμα – όπου δίνουν το 40% της αποζημίωσής τους στο ταμείο του κόμματος και θέτουν στη διάθεση των κοινών επιτροπών του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ασχολούνται. Επαναλαμβάνω με αυτό το έργο, της τεκμηρίωσης της προγραμματικής μας δουλειάς, τον έναν από τους αποσπασμένους που έχουν τη δυνατότητα να έχουν και τον έναν επιστημονικό συνεργάτη».

Δείτε ακόμη:

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Το “άντε μην τα πάρω”, ο Τσακαλώτος και το “αντάρτικο”

Exit mobile version