Σεισμός τώρα: Ο σεισμός που χτύπησε την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής, αναμφισβήτητα προήλθε από την ίδια περιοχή που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1999 με τους δεκάδες νεκρούς. Οι σεισμολόγοι στα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος αυτού που είναι πάντα επικίνδυνος. Είναι προφανές ότι το εστιακό βάθος και η απόσταση κάνουν πιο επικίνδυνη μια σεισμική δόνηση.
Όμως, η Αττική είναι πάντα σε ζώνη υψηλού κινδύνου με τους επιστήμονες να λένε ότι όταν περνάνε χρόνια από το χτύπημα του Εγκέλαδου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ξανά σεισμός. Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999,ευρύτερα γνωστός ως σεισμός της Αθήνας του 1999, με ένταση 5,9 Ρίχτερ, έλαβε χώρα στις 7/09/99, 14:56:50 τοπική ώρα. Άφησε πίσω του 143 νεκρούς, τουλάχιστον 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες. Είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών.
Σεισμός τώρα: Ο σεισμός του 1999 που αναστάτωσε την Αθήνα
Ο σεισμός, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός και με συνολική διάρκειά μόλις 15 δευτερόλεπτα, προκάλεσε πολλές καταστροφές εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα. Είχε επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.
Στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστες ρηγματώσεις και ήταν δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του σεισμού. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Γενικού Αστεροσκοποίου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας.
Υπάρχουν θεωρίες ότι το τόξο της Ανατολίας συνέδεσε τον σεισμό του Ιζμίτ της Τουρκίας το 1999 με το σεισμό της Αθήνας ένα μήνα μετά, με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων. Βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, έντασης 5,8 και 5,5 ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο.
Ο ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ της 24ης Φεβρουαρίου 1981 με επίκεντρο της Αλκυονίδες, καθώς και ο μεγαλύτερος του μετασεισμός της 4ης Μαρτίου 6,4 Ρίχτερ, προκάλεσαν καταστροφές σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια και Φωκίδα. Από τότε οι Αλκυονίδες «στοιχειώνουν» την Αττική. Υπολογίζεται ότι η περιοχή δίνει έναν μεγάλο σεισμό κάθε 30-40 χρόνια.
Σεισμός τώρα: Κτίρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό
Ένα τμήμα του κτιρίου της Marfin, στο κέντρο της Αθήνας, κατέρρευσε λόγω του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε στις 2.13 το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για κατάρρευση στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ οι περιμετρικοί τοίχοι δεν εμφανίζουν πρόβλημα.
Ένα παλιό κτίριο στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά κατέρρευσε λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στις 14.13 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αττική. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η παλιά κατασκευή βρίσκεται μακριά από το σημείο που δένουν τα πλοία. Δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στα ερείπια.
Φωτογραφίες από το κτίριο της Μάρφιν
Βίντεο από την κατάρρευση του κτιρίου στον Πειραιά
https://youtu.be/pg4dN7VxLKg
Σεισμός τώρα: Αθηναίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω σεισμού – “Ξεχυμένοι στους δρόμους”
Ο ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αιφνιδίασε τους Αθηναίους με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και να βγουν στο δρόμο. Ήδη πολλά βίντεο από την στιγμή του σεισμού κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Αρκετοί χρήστες δημοσίευσαν στο Twitter βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του σπιτιού τους. Εκτός από βίντεο, στην δημοσιότητα έχουν δοθεί και φωτογραφίες όπου φαίνονται άνθρωποι που βρισκόντουσαν στο κέντρο να βγαίνουν ανήσυχοι έξω από τα μαγαζιά καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός.
Σεισμός: Βίντεο και φωτογραφίες καθ’ όλη τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης
Έδωσε πόνο! #Seismos #σεισμος #earthquakes pic.twitter.com/nGKZfYOV2i
— GamingLouis (@lokahiou) July 19, 2019
https://youtu.be/8be0BZPuhaM
Σεισμός τώρα: Καθυστερήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια
Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά που είναι προγραμματισμένα από τις 5 μέχρι και τις 6 το απόγευμα θα αναχωρούν μισή ώρα αργότερα λόγω της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης.
“Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν συντονισμένες ενέργειες και ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ. Θέλαμε να αποκλείσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής και θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του χώρου”, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.