Σεισμός τώρα: Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στην Αττική, στον απόηχο του ισχυρού σεισμού της Παρασκευής 19 Ιουλίου. Ο τελευταίος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/7) και ήταν μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εν τω μεταξύ φόβο προκαλούν στους Αθηναίους οι εκτιμήσεις σεισμολόγων – όπως αυτή του Γεράσιμου Παπαδόπουλου – ότι οι μετασεισμοί μπορεί να προσεγγίσουν το μέγεθος του κυρίου σεισμού. Ειδικότερα ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ, προειδοποίησε τους κατοίκους της Αττικής ότι θα πρέπει οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για ισχυρούς μετασεισμούς, διευκρινίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί μπορεί να προσεγγίσουν το μέγεθος του κυρίου σεισμού, δηλαδή και τα 5 Ρίχτερ ακόμα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε πως περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξης των 4-4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ «που θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση». «Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης» εξήγησε ο κ. Λέκκας. «Μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα» αλλά και ότι «από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια», συμπλήρωσε. Μιλώντας, τέλος, για την Αθήνα και την κατάσταση των κτηρίων της, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ παρατήρησε ότι «το 80% του οικιστικού ιστού αντέχει σε μεγάλα μεγέθη σεισμών».
ΝΕΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ!
Παρά τη μετασεισμική ύφεση, το ενδεχόμενο ισχυρών μετασεισμών, ακόμη και μεγέθους γύρω στο 5, παραμένει ανοιχτό. Περισσότερα σήμερα Κυριακή στον ALPHA TV, δελτίο ειδήσεων, 19.00.— Gerasimos Papadopoulos (@GerasimosPapad2) July 21, 2019
Σε ό,τι αφορά στον σεισμό της Παρασκευής, ο κ. Λέκκας είπε ότι ήταν έκπληξη το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός. «Ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν «τυφλό» το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρουμε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό», είπε.
Σεισμός Αθήνα: Κλειστοί τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αθήνα
Σήμερα (22.07.2019) θα μείνουν, προληπτικά, κλειστοί τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αθήνα. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, μιλώντας στο κανάλι ONE, τα κλιμάκια μηχανικών του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας έκριναν ότι για προληπτικούς λόγους (επισκευές στην τοιχοποιία και επανέλεγχοι) δεν θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί:
Σμόλικα 23-25, Σεπόλια
Νεϊγύ 62, Άνω Πατήσια
Ηρακλείου 59 και Αγ. Λαύρας, Άνω Πατήσια
Ωστόσο, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε τα παιδιά να φιλοξενηθούν σε κοντινούς παιδικούς σταθμούς, αν οι γονείς δεν ενημερωθούν ή αδυνατούν να τα κρατήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Μπρούλια, ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να προχωρήσει στην κατεδάφιση κτιρίων που θεωρούνται «επικίνδυνα». Σύμφωνα με την οριστική καταγραφή εγκαταλειμμένων κτιρίων ή ασυντήρητων διατηρητέων, για 13 από αυτά εκδίδονται άδειες κατεδάφισης.
Σεισμός Αθήνα: “Σιγά τον σεισμό” λέει ο Τσελέντης
Αν και χωρίς τον πανικό του ’99, η αυθόρμητη αντίδραση των Αθηναίων προκάλεσε ασφυξία στην πόλη για αρκετές ώρες.Καταδείχθηκε έτσι για άλλη μία φορά η θεμελιώδης αντίφαση ότι από τη μία οι Έλληνες, είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς. Από την άλλη, όμως, κάθε φορά μοιάζει για όλους σαν την πρώτη. Όπως παρατήρησε ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, «με εξέπληξε που μια σύγχρονη πόλη όπως η Αθήνα το 2019 επέδειξε αυτή τη συμπεριφορά. Σιγά τον σεισμό. Δηλαδή εάν ήταν 6 Ρίχτερ τι θα κάναμε; Θα πέφταμε στη θάλασσα να σωθούμε;».