Στρατιωτική θητεία – αύξηση: Η νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρνει αλλαγές αλλά και προσλήψεις στο στρατό, με τη διάρκεια της θητείας να αυξάνεται. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται το σχέδιο του Πενταγώνου, οι 1.200 θα προσληφθούν στο Στρατό Ξηράς. Από 400 προσλήψεις θα γίνουν στις Ειδικές Δυνάμεις, για τεχνικές θέσεις και σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Άλλοι 800 θα απορροφηθούν σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει και αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς. Για την ακρίβεια προτείνεται εξίσωση της θητείας σε όλους τους Κλάδους αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό. Υποχρεωτική θα είναι η στράτευση στα 18, η εθελοντική στράτευση γυναικών, τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυπότακτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η αύξηση της θητείας δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Θα γίνει πρώτα συζήτηση και ενδεχομένως από το νέο έτος να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Στρατιωτική θητεία: Βελτίωση συστήματος μεταθέσεων
Το σχέδιο των βασικών προτεραιοτήτων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, περιλαμβάνει και βελτιώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται σε αλλαγές με στόχο να επιλύσει χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το προσωπικό του Στρατού αλλά και τις οικογένειές τους.
Με το ισχύον καθεστώς μεταθέσεων πολλά στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο -κυρίως ΕΠΟΠ- μοριοδοτούνται μεν αλλά μόνο για τα 3 πρώτα χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν επιθυμούν να πάρουν μετάθεση να μη διαθέτουν τα απαιτούμενα μόρια και συνακόλουθα να παραμένουν για χρόνια στην ίδια μονάδα ακριτικών περιοχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.
Στρατιωτική θητεία: “Εγκλωβισμένοι” σε παραμεθόριες μονάδες
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στελέχη που είχαν «εγκλωβιστεί» σε μονάδες του Έβρου ή του Αιγαίου ακόμη και για 10 χρόνια. Ήθελαν δηλαδή να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές αλλά δεν μπορούσαν, ακριβώς εξαιτίας του ισχύοντος συστήματος μοριοδότησης.
Πέρυσι το καλοκαίρι, μάλιστα, περίπου 200 ΕΠΟΠ που ήταν «εγκλωβισμένοι» σε παραμεθόριες μονάδες μετακινήθηκαν εκεί όπου επιθυμούσαν, αλλά μόνο κατόπιν παρέμβασης που έγινε από τον τότε αρχηγό ΓΕΣ και νυν υφυπουργό Αλκ. Στεφανή. Ακριβώς, τέτοιου είδους «αδικίες» επιδιώκει να διορθώσει το νέο σύστημα που εξετάζεται από το υπουργείο.
Βασική στόχευση είναι οι αλλαγές να δώσουν «ανάσα» και να βοηθήσουν τα στελέχη που έχουν υπηρετήσει και έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε ακριτικές περιοχές, αλλά ταυτόχρονα και να τονώσει το ηθικό τους.