Ιός του δυτικού Νείλου – Ελλάδα: Έχει εγκατασταθεί μόνιμα την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας και αγαπά τις καιρικές εναλλαγές. Ξενιστής του το κοινό κουνούπι. Ο λόγος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, που πέρυσι κόστισε τη ζωή σε 50 συνανθρώπους μας. Φέτος, έχει ήδη προκαλέσει λοιμώξεις σε 5 άτομα στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα. Οι ειδικοί συνιστούν εγρήγορση και άμεση επικοινωνία με τον γιατρό με την εμφάνιση συμπτωμάτων. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη σχολαστικής τήρησης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.
Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937. Μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από τα οποία μολύνονται τα κουνούπια. Οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά θεωρούνται τελικοί και «αδιέξοδοι» ξενιστές του ιού. Ο ιός πέρυσι αιφνιδίασε όλη την Ευρώπη. Η περίοδος κυκλοφορίας του ξεκίνησε τέλη Μαΐου και διήρκεσε έως τα μέσα Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα πέρυσι καταγράφηκαν 316 περιστατικά της νόσου.
Ιός του δυτικού Νείλου – Ελλάδα: Οι συνθήκες που ευνοούν την κυκλοφορία του ιού
Οι εναλλαγές του καιρού, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, είναι αυτές που ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Στη χώρα μας πριν από μία δεκαετία εμφανίστηκε σε αγροτικές περιοχές και κοντά σε υγρότοπους. Ωστόσο, πέρυσι επλήγησαν κυρίως οι αστικές περιοχές. Γενικά είναι ένας ιός που εκπλήσσει με τις ανατροπές του. Το 80% των ατόμων που θα μολυνθούν από τον ιό δεν θα εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα. Υπολογίζεται ότι το 19%-20% θα εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά ενός κρυώματος. Δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις. Παράλληλα, μπορεί να εμφανιστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό και εξανθήματα. Σε ποσοστό μικρότερο του 1% οι ασθενείς θα εμφανίσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, λήθαργο, σύγχυση, αποπροσανατολισμό και νευρολογικά συμπτώματα όπως αστάθεια, τρέμουλο, παραλύσεις κ.ά. Εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα έστω και απλής ίωσης να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.
Ιός του δυτικού Νείλου – Ελλάδα: Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν
Μετά το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι μεσολαβούν από δύο έως 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν στην ήπια μορφή της νόσου από τρεις έως έξι ημέρες και στη σοβαρή μορφή ακόμα και εβδομάδες. Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο.
Ιός του δυτικού Νείλου – Ελλάδα: Προστασία και θεραπεία
Πλήρης προστασία από τα κουνούπια είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρούμε όσο το δυνατόν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. Θεραπεία κατά του ιού δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι υποστηρικτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.