Σεξουαλική αποχή – επιπτώσεις: Τι παθαίνουμε σωματικά και ψυχολογικά όταν δεν κάνουμε σεξ.
Σεξουαλική αποχή – επιπτώσεις: Η σεξουαλική αποχή δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τη σύγχρονη εποχή. Το αντίθετο, είναι συχνό φαινόμενο στα σύγχρονα ζευγάρια. Οδηγεί συχνά σε αδιέξοδο και εντάσεις. Η σχέση πλήττεται και δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής είναι αποδεδειγμένο ότι παράγονται χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Αυτές μας προκαλούν συναισθηματική ευφορία και ενεργητικότητα. Παράλληλα βέβαια, παράλληλα καλύπτουν την συναισθηματική μας ανάγκη για οικειότητα και αγάπη με τον ερωτικό μας σύντροφο. Το γεγονός αυτό μας προσφέρει μία αίσθηση ασφάλειας και ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Όταν όμως είμαστε σεξουαλικά ανενεργοί, η γενικότερη αίσθηση της ικανοποίησης που αντλούμε από τη ζωή και η αυτοεκτίμηση μας φαίνεται να μειώνονται. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι αφήνουμε ανικανοποίητη μία ανάγκη, που μας εξισορροπεί βιολογικά και μας τοποθετεί συναισθηματικά. Πολλά δε ερευνητικά δεδομένα συσχετίζουν την αποχή από το σεξ με την κατάθλιψη και την αυτοκτονικότητα.
Στον αντίποδα, υπάρχουν δεδομένα, που υποδεικνύουν ότι όσοι έχουν μία σταθερή σεξουαλική ζωή είναι σε θέση να αντεπεξέρχονται αποτελεσματικότερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτό αποδίδεται στα αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης, κορτιζόλης και ενδορφινών, που συνοδεύουν τον οργασμό, Τα τελευταία προκαλούν μία γενικευμένη αίσθηση χαλάρωσης και ευφορίας. Όσοι όμως συμμετέχουν περιοδικά ή σπάνια σε σεξουαλικές δραστηριότητες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στις αγχώδεις διαταραχές. Επιπλέον, τα άτομα αυτά εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα μνήμης και μειωμένη συγκέντρωση. Σημειωτέος ότι το σεξ όπως και η έντονη σωματική άσκηση συμβάλλουν στην κυτταρική αναγέννηση σε ορισμένες εγκεφαλικές περιοχές.
Σεξουαλική αποχή – επιπτώσεις: Ύπνος και μειωμένη διέγερση
Μετά το σεξ, το σώμα μας απελευθερώνονται ορμόνες που βοηθούν τον οργανισμό μας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί. Για τους λόγους αυτούς, τα άτομα που διέκοψαν σχετικά πρόσφατα τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, ενδέχεται να εμφανίσουν δυσκολίες στον νυχτερινό ύπνο. Η παρατεταμένη αποχή από τη σεξουαλική επαφή μπορεί να λειτουργήσει ως αναστολέας της σεξουαλικής διέγερσης. Πιο συγκεκριμένα, όταν οι ερωτικές συνευρέσεις απουσιάζουν από τη ζωή ενός ατόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα (ακόμα και όταν υφίσταται αυνανισμός), και το άτομο αυτό κληθεί να ανταποκριθεί σε μία αιφνίδια σεξουαλική παρόρμηση, η σκέψη του ενδέχεται να κατακλυστεί από μία μορφή άγχους σχετικά με την αποδοτικότητα της συνεύρεσης, και να εκφραστεί οργανικά είτε μέσω των μειωμένων επιπέδων κολπικής λίπανσης στις γυναίκες είτε μέσω της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.