Κεραμέως άσυλο – αιώνιοι φοιτητές: Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής. Όπως είπε “επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό. Καταργούμε το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου”.
Η κ. Κεραμέως παρουσίασε αναλυτικά όλες τις δράσεις στην πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και τόνισε με νόημα ότι «για εμάς η αριστεία δεν είναι ρετσινιά. Για εμάς η αριστεία είναι στάση ζωής. Αριστεία είναι να προσπαθείς διαρκώς να υπερβαίνεις τον εαυτό σου, να επιδιώκεις καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος. Τάσσοντας επί τάπητος τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας τονίζει πως “κεντρική μας επιδίωξη είναι να απελευθερώσουμε το σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, και να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας”.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι “απλουστεύουμε μια σειρά από διαδικασίες για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια σχολικών εκδρομών και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες”.
Τονίζει, επίσης, ότι “θωρακίζουμε θεσμικά τη σχολική μονάδα, αναβαθμίζουμε το ρόλο του Διευθυντή, προωθούμε ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης και αναδιοργανώνουμε τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου. Γνώμονας οι δομές να είναι πιο κοντά στις σχολικές μονάδες, με σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων, υδροκέφαλων και συγκεντρωτικών δομών. Τέλος, δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία στους εκπαιδευτικούς όσον αφορά τη διδασκαλία στην τάξη”.
Νίκη Κεραμέως για αιώνιους φοιτητές – “Ανώτατο όριο προπτυχιακών σπουδών, το ν+2”
Στην εξάλειψη των αιωνίων φοιτητών μίλησε η κ. Κεραμέως, υπενθυμίζοντας πως το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών των φοιτητών σταματάει στο ν+2. Στόχος είναι να μειωθούν οι αιώνιοι φοιτητές προκειμένου να διαμορφωθεί σωστά το εκπαιδευτικό σύστημα για ένα καλύτερο μέλλον.
“Θεσπίζουμε σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές διοίκησης, με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες. Καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων. Ενισχύουμε την αυτονομία και εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων. Απελευθερώνουμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και διευρύνουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων”, ήταν κάποιες από τις δηλώσεις της υπουργού σχετικά με τα πανεπιστήμια.
Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία
Η κ. Κεραμέως ολοκληρώνοντας την ομιλία της ανέφερε ότι κάποιες από τις προγραμματικές θέσεις για την παιδεία απαιτούν χρήματα για να υλοποιηθούν. Σκοπός είναι η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, αλλά οι περισσότερες παρεμβάσεις απαιτούν απλώς πολιτική βούληση και αλλαγή νοοτροπίας.
“Η Ελλάδα του αύριο, είναι η Ελλάδα που επενδύει πρώτα στα παιδιά της. Σχεδιάζει για αυτά, οραματίζεται με τόλμη, βελτιώνει διαδικασίες και υποδομές, και διαμορφώνει τις συνθήκες για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον από το δικό μας παρόν. Πιστεύουμε βαθιά ότι το μέλλον μας περνάει μέσα από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Είναι στο χέρι μας το αύριο.”