Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν: “Πέθανε” ο Τούρκος πρόεδρος; – Σάλος στο διαδίκτυο, δημιούργησαν ακόμη και hashtags
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: “Πέθανε” ο Τούρκος πρόεδρος; – Σάλος στο διαδίκτυο, δημιούργησαν ακόμη και hashtags

Ερντογάν: Τις τελευταίες ώρες έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση του θανάτου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν: Σάλος ξέσπασε τη νύχτα στο διαδίκτυο από φημολογία σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέθανε από καρδιακή προσβολή.Όλα άρχισαν από ιστοσελίδες, κυρίως της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αναπαρήγαγαν πρώτες την φήμη πως ο Ερντογάν έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στην Κωνσταντινούπολη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, μάλιστα, ότι γιατροί του Τούρκου Προέδρου πάλευαν γι’ αρκετή ώρα να τον επαναφέρουν στη ζωή. Τις φήμες ωστόσο διαψεύδει η ιστοσελίδα «Arab Turk», η οποία επικαλείται προεδρική πηγή.

«Οι φήμες περί θανάτου είναι αβάσιμες» σημειώνει, με την Άγκυρα, πάντως, να μην είχε ακόμη προβεί σε επίσημη διάψευση. Τα σενάρια περί απώλειας του «Σουλτάνου» φέρεται να ξεκίνησαν μετά την είσοδο Κούρδων στην εβραϊκή γλώσσα, στη Wikipedia, όπου έβαλαν ημερομηνία για το θάνατο του Ερντογάν, και έτσι η φήμη διαδόθηκε αστραπιαία μέσω των social media. ΜΜΕ του Ισραήλ, πάντως, που παρακολουθούν την υπόθεση, μετέδωσαν πως ο Τούρκος ηγέτης βρίσκεται σε διακοπές και για το λόγο αυτό αμέσως έσπευσαν να διορθώσουν το λάθος στη Wikipedia, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο λήμμα «Ερντογάν».

https://twitter.com/RightsTruth/status/1153442633806700544?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1153442633806700544&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Ffimes-oti-pethane-o-erntogan-kanoun-to-gyro-tou-diadiktyou%2F2838078%2F

Ερντογάν: Όταν οργίαζαν τα δημοσιεύματα για την υγεία του

Το ζήτημα με την κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος έχει διατελέσει και πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014, για τρεις συνεχόμενες θητείες, έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν τα μέσα ενημέρωσης τόσο στην γείτονα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες περίοδοι που τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν. Το 2012 ο Ερντογάν είχε ακυρώσει μια δημόσια εμφάνισή του στην Κωνσταντινούπολη, με τις φήμες να οργιάζουν για την υγεία του, αφού μόλις δύο μήνες πριν είχε χειρουργηθεί στο έντερο. Μεσολάβησαν κι άλλα παρόμοια περιστατικά, ενώ και τον Μάιο του 2017 ο Τούρκος ηγέτης ακύρωσε αιφνιδιαστικά όλα τα επίσημα ραντεβού του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, μεταξύ αυτών και μιας επίσημης συνάντησης με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το αποκορύφωμα όμως ήρθε περίπου ένα μήνα μετά, με την γερμανική Bild να διερωτάται «πόσο άρρωστος είναι ο Ερντογάν;» Αφορμή για να φουντώσουν οι φήμες για την υγεία του, ήταν η κατάρρευσή του και η μεταφορά του με φορείο λίγο αφότου είχε επισκεφθεί το τζαμί του Ατασεχίρ, στην ανατολική Κωνσταντινούπολη, για την πρωινή προσευχή.

Αφού χαιρέτισε κάποιους πολίτες, γύρω στις 6 άρχισε να γέρνει. Αμέσως οι σωματοφύλακές του και γιατροί έτρεξαν για βοήθεια. Ο «Σουλτάνος» τοποθετήθηκε σε φορείο και απομακρύνθηκαν από το τέμενος όλοι οι εκπρόσωποι του Τύπου. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς, ο Ερντογάν σηκώθηκε και συνήλθε.

Ερντογάν: Δημιούργησαν ακόμη και hashtags #ErdoganDied και #ErdoganHeartAttack

Τα σενάρια θανάτου του Τούρκου προέδρου φέρεται να ξεκίνησαν μετά την είσοδο Κούρδων στη Wikipedia, στην οποία έβαλαν ημερομηνία για τον θάνατο του Ερντογάν, και έτσι η φήμη διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συζήτηση μάλιστα άναψε τόσο πολύ, με τους χρήστες του Διαδικτύου να ρωτούν αν αληθεύουν οι φήμες, που δημιουργήθηκαν hashtags, όπως #ErdoganDied η το #ErdoganHeartAttack.

Aπό την άλλη υπάρχουν χρήστες του διαδικτύου καθώς και δημοσιογράφοι που καλούν άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διάδοση των φημών, καθώς υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν μόνο φήμες!

Fake News

Δημοσιογράφοι, επίσης, υποδεικνύουν στους χρήστες να αποστασιοποιηθούν από τις εν λόγω πληροφορίες καθώς αποτελούν Fake News.

Το γεγονός ότι δεν διαψεύδει η τουρκική προεδρία τις φήμες, οι οποίες κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου αρκετές ώρες, επανατροφοδοτεί τη συζήτηση καθώς πολλοί λένε ότι η σιωπή της τουρκικής κυβέρνησης αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Αντιθέτως, άλλοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα απαντήσει σε αναληθή δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα αναρτήθηκαν αρχικά σε ισραηλινούς ιστότοπους.

Ερντογάν: Ο σκληρός, στυγνός “Σουλτάνος”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πρόεδρος της Τουρκίας από τον Αύγουστο του 2014. Διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της χώρας από το 2003 έως το 2014, για τρεις συνεχόμενες θητείες, ενώ υπηρέτησε και ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (1994 – 1998). Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 ο Ερντογάν έγινε ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που εκλέχθηκε από το λαό.

Ο Ερντογάν είναι γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις στο θέμα των σχέσεων Κράτους και Ισλαμικής θρησκείας, οι οποίες οδήγησαν στις αιματηρές διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013, την υιοθέτηση των θέσεων του Νέο-Οθωμανισμού στην εξωτερική πολιτική, τη σύγκρουσή του με τον Στρατό της χώρας και την αναπτυξιακή του οικονομική πολιτική, που τον βοήθησε να έχει μια άνετη πολιτική επικράτηση στις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Επί των ημερών του η Τουρκία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 45 χρόνια μετά το πρώτο αίτημα της για αυτό.

Ερντογάν: Οικογένεια και σπουδές

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954, στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης. Η οικογένειά του είχε τουρκική και λαζική καταγωγή και διέμενε αρχικά στην περιοχή της Ριζούντας, στην οποία επέστρεψαν όταν ο Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν ήταν ακόμα μωρό. Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την τουρκική φυλή των Bağatlιoğlu ή Bakatoğlu, τους οποίους εγκατέστησε στην περιοχή ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φάτιχ (Μωάμεθ ο Πορθητής) όταν κατέκτησε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Ο παππούς του Ερντογάν λεγόταν Τεγιούπ Μεμίς Μπακάτογλου.

Ο Τεγιούπ – που ήταν λαζικής καταγωγής – είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όταν είχαν καταλάβει τον ανατολικό Πόντο (μέχρι την Τραπεζούντα) και τραυματίστηκε στην περιοχή του Αρνταχάν. Η μητέρα του Ερντογάν και 2η σύζυγος του πατέρα του, ήταν Γεωργιανής καταγωγής και λεγόταν Τενζιλέ. Στα 13 του επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παράλληλα με τα μαθήματα σε μια από τις θρησκευτικές σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναγκαζόταν να δουλεύει στον δρόμο για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Ακσαράι, η οποία σήμερα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά (ως Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών). Στα νιάτα του υπήρξε και ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα της πόλης. Προς τιμήν του το στάδιο της γειτονιάς του Κασίμπασα, έδρα της τοπικής ομάδας Κασίμπασα Σπορ Κουλουμπού, έχει πάρει το όνομα του.

Είναι παντρεμένος με την Εμινέ από τις 4 Ιουλίου 1978 και έχει 2 γιους και 2 κόρες. Η σύζυγός του φοράει την ισλαμική μαντίλα, πράγμα το οποίο δημιουργεί συχνά αντιπαραθέσεις στην Τουρκία και την αντίδραση του στρατού και του λεγόμενου «κεμαλικού κατεστημένου».

Ερντογάν: Πολιτική καριέρα

Την περίοδο των σπουδών του εισήχθη στην αντι-κομμουνιστική Εθνική Τουρκική Φοιτητική Ένωση ενώ αργότερα έγινε μέλος του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας. Μετά το πραξικόπημα του 1980 ακολούθησε μαζί με τους υποστηρικτές του Ερμπακάν το Ισλαμιστικό Κόμμα της Ευημερίας, με το οποίο συμμετείχε στο τοπικό συμβούλιο του διαμερίσματος Μπεγιογκλού της Κωνσταντινούπολης.

Ερντογάν: Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και φυλάκιση

Στις 27 Μαρτίου 1994 εκλέχθηκε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Κατά τη θητεία του στη θέση αυτή αντιμετώπισε με πραγματισμό τα προβλήματα της πόλης, βελτιώνοντας το πρόβλημα της υδροδότησης με τη δημιουργία νέων αγωγών νερού εκατοντάδων χιλιομέτρων και εργαζόμενος πάνω στα προβλήματα των μετακινήσεων και της διαχείρισης των απορριμάτων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το Κόμμα της Ευημερίας κρίθηκε παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν ο Ερντογάν έγινε ένας από τους κύριους ομιλητές. Τον Δεκέμβριο του 1997, σε διαδήλωση στην περιοχή του Σιίρτ, ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ου αιώνα Ζιγιά Γκιοκάλπ.

Η δημόσια ανάγνωση του συγκεκριμένου ποιήματος θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος. Ο Ερντογάν ωθήθηκε σε παραίτηση από την θέση του δημάρχου το 1998 και τελικά καταδικάστηκε το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση, που συνοδεύτηκε από αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο διάστημα. Η ποινή του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1999.

Ερντογάν: Αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και Πρωθυπουργός της Τουρκίας

Το ισλαμικών καταβολών κόμμα του (AKP, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) κέρδισε στις εκλογές του 2002, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα Πρωθυπουργός, λόγω κωλύμματος εκλογιμότητας. Πρωθυπουργός ορίστηκε αρχικά ο στενός του συνεργάτης Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Ερντογάν έγινε ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003. Τον Μάιο του 2004, έγινε ο πρώτος Τούρκος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα από το 1988 και ο πρώτος που είδε τους μουσουλμάνους της Θράκης από το 1952.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πέτυχε μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν πρόωρα στις 22 Ιουλίου 2007, αποσπώντας ποσοστό 46,54% και καταλαμβάνοντας 340 έδρες. Το κεμαλιστικό Ρεμπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έλαβε το 20,79% των ψήφων και 112 έδρες, ενώ 14,25% και 71 έδρες πήραν οι Γκρίζοι Λύκοι του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

Κατόπιν της νίκης αυτής, ο Ερντογάν ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός.

Το κόμμα του Ερντογάν ήρθε πρώτο στις δημοτικές εκλογές, που διενεργήθηκαν στις 29 Μαρτίου του 2009, αλλά με μειωμένη τη δύναμή του σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007. Οι εκλογές αμαυρώθηκαν από επεισόδια βίας στις κουρδικές επαρχίες, με απολογισμό έξι νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Στις 14 Μαΐου 2010 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και από 320 Τούρκους επιχειρηματίες ξεκίνησε επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα χαρακτηριζόμενη αμφότερα ιστορική.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, κατά την εθιμοτυπία τον υποδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Βουλής.

Κατά την παραμονή του θα συνομολογηθούν 21 συμφωνίες – μνημόνια συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορα θέματα καθώς και το ιδρυτικό της Συνόδου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος Τουρκίας όπου θα συμμετέχουν 10 Τούρκοι και 8 Έλληνες υπουργοί.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2000 – 2004 μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας είχαν συνομολογηθεί 10 μνημόνια συμφωνίες.

Ερντογάν: Νίκη στις εκλογές 2011

Έπειτα από τη διεξαγωγή των εκλογών, στις 12 Ιουνίου 2011, το κόμμα του Ερντογάν πέτυχε και νέα νίκη, εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία με ποσοστό 50,2%, χωρίς όμως να συμπληρώσει την πλειοψηφία των 2/3 των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, με 325 έδρες για το κόμμα του επί συνόλου 550 εδρών στο Κοινοβούλιο. Ο Ερντογάν έγινε έτσι ο δεύτερος πολιτικός που κερδίζει τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην τουρκική ιστορία, από το 1946.

Η σύνθεση της νέας 25μελούς κυβέρνησης Ερντογάν ανακοινώθηκε στις 6 Ιουλίου 2011. Ο πρωθυπουργός ίδρυσε το Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υπουργό τον Εγκεμέν Μπαγίς.

Ερντογάν: Νίκη στις Προεδρικές εκλογές του 2014

Ο Ερντογάν πέτυχε την 9η συνεχόμενη εκλογική του νίκη στις πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 10 Αυγούστου 2014 με ποσοστό 52%.

Αποτυχημένο πραξικόπημα

Στις 15 Ιουλίου 2016, μέρος του τουρκικού στρατού οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να συλλάβουν τον Ερντογάν, ο οποίος εκείνη την ημέρα ήταν σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Μέσω τηλεφώνου κάλεσε το λαό να μην υπακούσει τους πραξικοπηματίες, την ώρα που στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση αναλάμβαναν σταδιακά τον έλεγχο. Για το πραξικόπημα ο Ερντογάν, όπως και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, κατηγόρησε ως υπαίτιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ερντογάν: Απαγόρευση της Βικιπαίδειας

Στις 29 Απριλίου 2017 η Τουρκία διέκοψε την πρόσβαση του πληθυσμού στη βικιπαίδεια κατόπιν προσωρινού κυβερνητικού διατάγματος του Ερντογάν βασιζόμενο στον τουρκικό νόμο 5651.

Ο Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του 2018 με ποσοστό 52,5%. Μετά τις εκλογές, η θέση του Πρωθυπουργού καταργήθηκε.

Ερντογάν: Σπάνιες φωτογραφίες

Προς τιμήν του το στάδιο της γειτονιάς του Κασίμπασα, έδρα της τοπικής ομάδας Κασιμπάσα Σπορ Κουλουρμπού έχει πάρει το όνομα του.
Στο νεαρό της ηλικίας του, συμμετείχε σε διάφορα αθλητικά γεγονότα, κατακτώντας συχνά και μετάλλια.
Μια φορά ποδοσφαιριστής, για πάντα ποδοσφαιριστής, ο Ερντογάν σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του χωρίς κοστούμι.
Χωρίς γραβάτα και καθισμένος αναπαυτικά, κρατά στην αγκαλιά του τα εγγονάκια του.
Σε ποδηλατοδρομία περιστοιχισμένος από τους σωματοφύλακές του
Ερντογάν: Η σπάνια στιγμή που δάκρυσε

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ξέσπασε σε κλάματα, ενώ εκφωνούσε τον επικήδειο λόγο στην νεκρώσιμη ακολουθία του στενού φίλου του, Τούρκου διαφημιστή Ερόλ Ολτσάκ, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον 16χρονο γιο του τη νύχτα της Παρασκευής από τους υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις