Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Διατροφή – υγεία: Μπάρες με μαρμελάδα βατόμουρο
PLUS

Διατροφή – υγεία: Μπάρες με μαρμελάδα βατόμουρο

Διατροφή – υγεία: Υπέροχες και βουτυρένιες, ένα ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες

Διατροφή – υγεία: Με τους εξωφρενικούς ρυθμούς που ζούμε, το να κάτσουμε να απολαύσουμε το γεύμα μας θεωρείται πολυτέλεια. Σε αυτό το σημείο οι διατροφικές μπάρες φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Πλέον, μπορούμε να βρούμε διατροφικές μπάρες παντού. Από τα ειδικά μηχανήματα στα γυμναστήρια μέχρι και στα σούπερ μάρκετ, με διάφορες ονομασίες και από διαφορετικές εταιρείες. Όμως οι διατροφολόγοι συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε όλες τις μπάρες το ίδιο θρεπτικές. Υπάρχουν μπάρες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μπάρες πρωτεΐνης και ενεργειακές μπάρες. Ακόμα, μπάρες που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, μπάρες που μπορούν να αντικαταστήσουν γεύμα, μπάρες διαίτης και μπάρες που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες. Έχοντας τόσες πολλές επιλογές, οι καταναλωτές πιθανόν να νιώσουν ζαλισμένοι από αυτή την υπερπληθώρα προϊόντων και τον διαφημιστικό βομβαρδισμό.

Τί καλύτερο, λοιπόν, από το να φτιάξουμε μόνοι μας τις μπάρες μας; Και να γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών που περιέχουν; Η διαδικασία είναι απλή και δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αγάπη σας για τον εαυτό σας και την διατροφή του. Ακολουθεί η συνταγή με μπάρες με μαρμελάδα βατόμουρο, για να δώσετε και μια πινελιά… ιδιαιτερότητας.

Διατροφή – υγεία: Υλικά για 12 μερίδες μπάρες με μαρμελάδα βατόμουρο

Για την βάση: 280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 80γρ. ζάχαρη, 1/8κ.γ. αλάτι και 200γρ. βούτυρο, κρύο. Για την επικάλυψη: 35γρ. βρώμη, 30γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 50γρ. ζάχαρη, 1/8 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά), 30γρ. βούτυρο, κρύο. Για την γέμιση: 300γρ. μαρμελάδα βατόμουρο.

Διατροφή – υγεία: Εκτέλεση

Λαδώστε ελαφρώς ένα ταψάκι (25 Χ 18 εκ. ή σε παρόμοιο μέγεθος) και στρώστε μία λαδόκολλα με τις άκρες να εξέχουν. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι για την βάση σας. Προσθέστε το βούτυρο, αφού πρώτα το κόψετε σε κύβους. Ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Μεταφέρετέ το στο ταψάκι και πατήστε το καλά με τη παλάμη σας. Προσέξτε  να πατηθούν και οι άκρες. Ψήστε την βάση σας για 25 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα.

Μέχρι να ψηθεί η βάση σας, ανακατέψτε στο ίδιο μπολ, με σύρμα τη βρώμη, το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι (αν το θέλετε). Προσθέστε έπειτα το βούτυρο και τρίψτε και πάλι το μείγμα όπως τη προηγούμενη φορά.

Μόλις η βάση σας πάρει χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε την αμέσως από το φούρνο και αφήστε την για 5 λεπτά να κρυώσει. Έπειτα απλώστε πάνω της ομοιόμορφα την μαρμελάδα. Πασπαλίστε με την επικάλυψη, προσέχοντας να καλύψετε και τις άκρες. Ψήστε για ακόμα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Μετά το πέρας των 30 λεπτών, αφήστε το γλυκό σας να κρυώσει εντελώς στο ταψί. Ύστερα βγάλτε το, τραβώντας τις γωνίες της λαδόκολλας που εξέχουν προς τα πάνω. Μεταφέρετε σε ένα ξύλο κοπής και κόψτε σε κομμάτια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις