Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ύπνος – υγεία: Επικίνδυνη η έλλειψη ύπνου
PLUS

Ύπνος – υγεία: Επικίνδυνη η έλλειψη ύπνου

Ύπνος – υγεία: Τι μπορεί να συμβεί στην υγεία σας αν δεν κοιμάστε αρκετά.

Ύπνος – υγεία: Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ανά ημέρα, πιθανόν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συγκριτικά, βέβαια, με όσους κοιμούνται 7-8 ώρες. Επίσης, φαίνεται ότι ο κακής ποιότητας ύπνος συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση. Αυτό δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 3.974 ενήλικες, ηλικίας 46 ετών κατά μέσο όρο. Σε αυτούς δόθηκε μια συσκευή για τη συνεχή καταγραφή της σωματικής δραστηριότητας και του ύπνου. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το αν κοιμούνταν συνολικά κάτω από 6 ώρες, 6-7 ώρες, 7-8 ώρες ή πάνω από 8 ώρες. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς και αξονική τομογραφία, για την αξιολόγηση δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι αναλύσεις έδειξαν πως όσοι κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες ανά ημέρα, είχαν 27% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Αυτό συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνταν 7-8 ώρες. Αντίστοιχα, η κακή ποιότητα ύπνου βρέθηκε να συνδέεται με 34% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Από την άλλη, και ο ύπνος για περισσότερες από 8 ώρες φάνηκε να είναι επιβαρυντικός.

Ύπνος – υγεία: Πλήθος μελετών επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα

Τα παραπάνω ευρήματα έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο αριθμό μελετών που έχει αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου για την υγεία. Οι ερευνητές προβλέπουν ο ύπνος θα τοποθετηθεί σε ανάλογη θέση με τις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση. Θα είναι δηλαδή βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας.

Ύπνος – υγεία: Ο λίγος ύπνος «τρελαίνει» εκατοντάδες γονίδια

Παράλληλα, ερευνητές στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι λιγότερες από έξι ώρες ύπνου τη νύχτα επιδρούν αρνητικά σε εκατοντάδες γονίδια. Όπως αναφέρουν, η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει στη δράση γονιδίων που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό και την απόκριση του οργανισμού στο στρες.

Το πείραμα

Ειδικοί του Κέντρου για την Ερευνά του Ύπνου του Πανεπιστημίου Σάρεϊ μελέτησαν επί 12 μέρες 26 υγιείς εθελοντές ηλικίας 23-31 ετών. Όλοι οι εθελοντές επισκέφθηκαν το Κέντρο σε δύο διαφορετικές περιστάσεις. Την πρώτη φορά πέρασαν 10 ώρες κάθε νύχτα στο κρεβάτι επί μια εβδομάδα. Τη δεύτερη φορά τους επετράπη να κοιμηθούν τη νύχτα μόνο επί έξι ώρες και πάλι επί μια εβδομάδα. Η ανάλυση έδειξε ότι λιγότερες από έξι ώρες ύπνου επιδρούν αρνητικά στη δραστηριότητα περίπου 700 γονιδίων. Οι ερευνητές βρήκαν 444 γονίδια των οποίων η δράση είχε κατασταλεί από την έλλειψη ύπνου. Επίσης, 267 παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα σε σύγκριση με τα γονίδια των εθελοντών που κοιμούνταν περισσότερο.

Οι επιπτώσεις

Οι μεταβολές στη λειτουργία των γονιδίων που ελέγχουν τον μεταβολισμό είναι πιθανό να προκαλέσουν την εμφάνιση παθήσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Παράλληλα, είναι πιθανό να αυξήσουν τη «δριμύτητά» τους σε περίπτωση που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Ακόμη η διατάραξη της λειτουργίας άλλων γονιδίων όπως αυτών που κυβερνούν τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην καρδιακή λειτουργία. Άλλα γονίδια που φαίνεται ότι επηρεάζονται από την έλλειψη ύπνου σχετίζονται με τη γήρανση αλλά και την απόκριση του οργανισμού στο στρες.

Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης επιπτώσεις και μάλιστα πολύ σοβαρές στα γονίδια που ελέγχουν το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση όχι μόνο της ποσότητας αλλά και της ποιότητας του ύπνου με την εμφάνιση έντονων διαταραχών ύπνου. Οι αναλύσεις στους εθελοντές έδειξαν ότι 8,5 ώρες ύπνου κάθε νύχτα αυξομείωναν… αρμονικά τη λειτουργία 1.855 γονιδίων στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου. Σε συνθήκες έλλειψης ύπνου όμως 400 γονίδια σταματούσαν να έχουν αυτή την φυσιολογική κυκλική δραστηριότητα και είτε υπολειτουργούσαν συνεχώς, είτε υπερλειτουργούσαν.

Η ανακάλυψη είναι πιθανό να φωτίσει τους βιολογικούς μηχανισμούς που αυξάνουν τους κινδύνους εμφάνισης διαφόρων παθήσεων. Τέτοιες είναι οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη αλλά και το στρες σε άτομα που κοιμούνται λίγες ώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις