Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ψήφος εμπιστοσύνης κυβέρνηση: Μητσοτάκης – “Βαριά η ευθύνη μας, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού”
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης κυβέρνηση: Μητσοτάκης – “Βαριά η ευθύνη μας, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού”

Ψήφος εμπιστοσύνης κυβέρνηση: "Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σε αυτή τη χώρα" τόνισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ψήφος εμπιστοσύνης κυβέρνηση: Τη δεδηλωμένη εξασφάλισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην προβλεπόμενη, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την κυβέρνηση ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. Την καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25). Κανείς δεν ψήφισε «λευκό». Η ψηφοφορία έγινε δι’ εκφωνήσεως. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση έλαβε την δεδηλωμένη της βουλής. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε μέρα με έναν κεντρικό στόχο, να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες». Στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης μίλησαν 108 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δύο πρώην πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, 33 υπουργοί και για δύο φορές οι έξι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δηλαδή συνολικά μίλησαν 155 ομιλητές, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Στις δύο διαδικασίες επί προγραμματικών δηλώσεων που διεξήχθησαν το 2015, είχαν μιλήσει 74 και 99 βουλευτές αντιστοίχως. Ο συνολικός χρόνος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ήταν 31 ώρες. Η προηγούμενη συζήτηση επί προγραμματικών δηλώσεων διήρκησε 29 ώρες. Η μέση διάρκεια των συζητήσεων επί προγραμματικών δηλώσεων που διεξήχθησαν μεταπολιτευτικά και εκτυλίχθηκαν εντός των τριών ημερών, ήταν περίπου 20 ώρες.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Ebb_776vhKY

Η κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα

Αν και οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού κυμάνθηκαν σε ήπιους τόνους, δεν έλειψαν ωστόσο και οι σφοδρές αντιπαραθέσεις, με «πρωταγωνιστές» τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός άσκησε οξύτατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ της έχασε, και πρόσθεσε σε έντονο ύφος: «Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς. Σας είπαν οι πολίτες με την ψήφο τους».

Ωστόσο, πριν ανέβει για τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι τροφοδότησε παρά καταπολέμησε τον λαϊκισμό και ότι σε ο,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ προστάτευσε κυρίως τα υψηλά εισοδήματα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά διασαφήνισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση ενώ αμφισβήτησε ανοιχτά το γεγονός ότι οι μειώσεις των φόρων οδηγούν σε επενδύσεις. Ενώ τόνισε ότι συμφωνεί με τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν με την υποσημείωση ωστόσο ότι η κυβέρνηση διατηρεί υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κυρία Γεννηματά, πάντως, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από το σχόλιο που έκανε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. για το άσυλο, με αποτέλεσμα η ίδια να απαντήσει σε αυστηρό τόνο στον κ. Μητσοτάκη.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε ότι το μοντέλο διακυβέρνησης που φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιταχύνει το αντιλαϊκό έργο που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνοντας ότι το ΚΚΕ θα ασκήσει εργατική και λαϊκή αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρότεινε την άμεση απαγόρευση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Ο πρόεδρος του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινώντας τον κύκλο των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «για εμάς η νέα σας σελίδα συνεπάγεται την εδραίωση των Μνημονίων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε χρεωδουλοπαροικία».

Ψήφος εμπιστοσύνης κυβέρνηση: Η επόμενη μέρα

Η ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές της ΝΔ σηματοδοτεί το… τέλος των διαδικαστικών ζητημάτων και την εκκίνηση του νομοθετικού έργου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για διάφορα ανοικτά ζητήματα – όπως για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ή τη διόρθωση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή το φορολογικό, το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ έπεται πιθανότατα μετά το Δεκαπενταύγουστο ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα περιέχει κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στα σκαριά βρίσκονται επίσης νομοσχέδια που αφορούν στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου, καθώς αποτελεί μία από τις πιο σπουδαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα έχει σαφώς και οικονομικό αποτύπωμα. Όχι μόνο από την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολύ πιο φιλικού στις ξένες επενδύσεις.

Το βασικό μήνυμα που προκύπτει απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή δεν είναι άλλο από τη σκληρή δουλειά με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους που έχουν τεθεί ανά υπουργείο. Οι περισσότεροι υπουργοί που μίλησαν το Σαββατοκύριακο εξειδίκευσαν τους επιμέρους στόχους του έργου τους και πλαισίωσαν τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις