Σεισμός τώρα: Αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός 3,1 Ρίχτερ που έγινε στις 16:37 και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10,9 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 22 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός αυτός πιθανότατα εντάσσεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έγινε στις 19/07 και ταρακούνησε όλη την κεντρική Ελλάδα και την Αθήνα.
Ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης μοιράστηκε τις σκέψεις του μέσω Facebook λίγα μόλις 24ωρα μετά τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε την Αττική των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ Μεταξύ άλλων, ο γνωστός σεισμολόγος, μέσω ανάρτησης του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρθηκε στο «αλαλούμ» -όπως το χαρακτήρισε- που επικράτησε τις πρώτες στιγμές μετά τον σεισμό αλλά και στα ρήγματα τα οποία υπάρχουν περιμετρικά της Αττικής ενώ ξεκαθάρισε πως δεν είναι «επαγγελματίας εφησυχαστής».
Σεισμός τώρα: ΕΔΩ μπορείς να βλέπεις τα πάντα
Δείτε την ανάρτησή του: Τι θα γινόταν ΑΝ χτυπούσε ένας σεισμός της τάξεως του 6;
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η πόλη άντεξε το σεισμό. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον άντεξε. Εκτός από τις σημαντικές βλάβες κυρίως στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα , είδαμε και το τεράστιο αλαλούμ που δημιουργήθηκε και με το κυκλοφοριακό, την ηλεκτροδότηση, την τηλεφωνία.
Aαναρωτήθηκα λοιπόν άν με ένα σεισμό της τάξεως του 5 έχουμε αυτό το αλαλούμ , τι θα γινόταν ΑΝ χτυπούσε ένας σεισμός της τάξεως του 6 που είναι 30 φορές ισχυρότερος? Δεν είμαι επαγγελματίας εφησυχαστής και οφείλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είπα ότι θα κάνει σεισμό 6. Είπα ΑΝ κάνει σεισμό της τάξεως του 6!!!
Υπάρχουν ενεργά ρήγματα περιμετρικά της Αττικής που κάποια έχουν ωριμάσει και κάποια στιγμή θα βιώσουμε ένα μεγάλο σεισμό. Η πόλη είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει? Οι υποδομές μας ? Τα σχολεία μας? Νομίζω πώς όχι. Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας παρελήφθη σε διαλυμένη κατάσταση και γι αυτό ευθύνεται η ηγεσία του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας η πρώην ηγεσία της Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας και κατά προέκταση η απελθούσα κυβέρνηση. Είπα ότι αν δεν ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που συντόνισε κάπως τα πράγματα η κατάσταση θα ήταν σαφώς χειρότερη. Το επαναλαμβάνω.
Όσον αφορά τις Αλκυονίδες. Η περίοδος επανάληψης είναι 40-45 χρόνια. Το 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον σεισμό του 1981. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια να βιώσουμε ένα σεισμό της τάξεως του 6. Παρακολουθούμε στενά την περιοχή όπως και πολλά άλλα διεθνή Ινστιτούτα. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό. Από χτες όχι αύριο.
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως σοβαρή αντισεισμική θωράκιση και γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ένας σεισμός. Και αυτό θα γίνει από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι με κριτήριο αν αρέσουν ή όχι στον εκάστοτε υπουργό χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις. Γιατί ένας άνθρωπος με ελλιπείς γνώσεις επικεφαλής ενός νευραλγικού τομέα που ασχολείται με φυσικές καταστροφές είναι επικίνδυνος γιατί με την ανικανότητά του πολλαπλασιάζει το μέγεθος της καταστροφής.
Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μας δίνει όπλα να αμυνθούμε στη φύση. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προγράμματα εξομοίωσης φυσικών καταστροφών ? Δημιουργούμε τον οικιστικό ιστό στους υπολογιστές τοποθετούμε τα διάφορα ρήγματα , διεγείρουμε κάθε ένα από αυτά και βλέπουμε τις επιπτώσεις στην πόλη ώστε να σχεδιάσουμε την προστασία της. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για φωτιές ή πλημμύρες , θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί στο Μάτι και στην Μάνδρα αλλά δεν έγινε.
Σεισμός τώρα: «Πόλεμος» σεισμολόγων για το ρήγμα
Τέλος στη φημολογία των τελευταίων ημερών για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων επιχειρεί να βάλει ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στον απόηχο των δηλώσεων συναδέλφων του, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνει σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το ρήγμα των Αλκυονίδων υπάρχει μόνο ένας καταγεγραμμένος σεισμός, αυτός του 1981 και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να μιλάμε καν για «περιοδικότητα» αλλά και να υποστηρίξουμε πως ενεργοποιείται κάθε 40 χρόνια.
Αναφέρει, μάλιστα, πως αυτό που ακούστηκε για το ρήγμα των Αλκυονίδων, ότι δηλαδή ενεργοποιείται κάθε 40 χρόνια, είναι μια «μεγάλη ανακρίβεια». «Αν κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο δεν θα βρούμε κανέναν άλλο σεισμό από αυτό το ρήγμα. Κανένα τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει. Από παλαιοσεισμολογική έρευνα Ιταλών βρέθηκε ότι ίσως είχαμε ένα σεισμό τον 16ο αιώνα», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας πως «αν αυτό είναι σωστό, τότε μεσολαβούν περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1981».
Χουλιάρας: Το ρήγμα των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, με τη σειρά του, υποστήριξε ότι το ρήγμα των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια διέγερση. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα στο ρήγμα των Αλκυονίδων. Παρακολουθούμε το ρήγμα της Πάρνηθας που μας έδωσε τα 5,1 και βλέπουμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.
«Μπορεί να γεννήσει και μεγαλύτερο σεισμό από 6 Ρίχτερ. Οι Αλκυονίδες είναι ένα ρήγμα, όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι μεγάλα ρήγματα γύρω από την Αθήνα και μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο και καταστρεπτικό σεισμό στο μέλλον. Δεν είναι όμως στιγμή για να επεξεργαζόμαστε τα χειρότερα σενάρια. Αυτά τα σενάρια είναι τρομακτικά και φοβίζουν και τον κόσμο».
Τσελέντης: Περιμένουμε σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο
Σεισμό τριάντα φορές μεγαλύτερο από εκείνον της Παρασκευής προβλέπει ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίος επιτέθηκε ξανά κατά του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσελέντης σημείωσε: «Η Αθήνα θα βιώσει σεισμό. Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Κάποια στιγμή θα γίνει».