Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αλτσχάιμερ – πρόληψη: Μια ουσιώδης συμβουλή
PLUS

Αλτσχάιμερ – πρόληψη: Μια ουσιώδης συμβουλή

Αλτσχάιμερ – πρόληψη: Περπατήστε για να σωθείτε.

Αλτσχάιμερ – πρόληψη: Νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι το περπάτημα «διώχνει» το Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου μειώνονται σημαντικά μόνο με 8.900 βήματα ημερησίως. Για την έρευνα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την κινητικότητα ηλικιωμένων ανθρώπων. Στόχος να μετρήσουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης που συνδέεται με την νόσο, για να βρουν τα ερείσματα της σύνδεσης. Η βελτίωση της ροής του αίματος έχει συνδεθεί κατά καιρούς με την προστασία του εγκεφάλου. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τα άτομα που πάσχουν από άνοια εμφανίζουν συχνά μειωμένη ροή. Η τελευταία σηματοδοτεί την έλλειψη ζωτικών συστατικών όπως το οξυγόνο από τον εγκέφαλο. Αυτό με τη σειρά του επιταχύνει την αποδυνάμωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την έρευνά τους με 182 ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 73 ετών και οι ερευνητές μέτρησαν πόσο περπατούσαν καθημερινά με την χρήση βηματομετρητών. Παρακολούθησαν επίσης και τις ποσότητες της πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο. Όσοι περπατούσαν 8.900 βήματα ή περίπου 6.5 χιλιόμετρα ημερησίως, εμφάνισαν μικρή μείωση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας.

Αλτσχάιμερ – πρόληψη: Περίπου 6.5 χιλιόμετρα ημερησίως

«Είναι αρκετά 8.900 βήματα για να απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στους ηλικιωμένους. Οπότε αν δεν φτάσετε τα 10.000 βήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δηλώνουν οι επιστήμονες. Προσθέτουν, παράλληλα, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μαζί με την γυμναστική ή το χαλαρό περπάτημα κρίνεται σημαντική η μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος αλλά και η απώλεια βάρους, αν χρειάζεται.

Μπορώ να προλάβω τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου Αλτσχάιμερ. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει σε σημαντικό βαθμό την πρόληψή της. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας, παράγοντες μη τροποποιήσιμοι. Ωστόσο, υπάρχουν και τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως είναι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες, το κάπνισμα και οι κακώσεις της κεφαλής. Επίσης, η κατάθλιψη, διάφορα φάρμακα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τα νοητικά αποθέματα. Τέλος, υπάρχουν και οι διατροφικοί παράγοντες. Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες είναι σαφές ότι προδιαθέτουν για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και αγγειακή άνοια. Πρόσφατες μελέτες μας παρέχουν ενδείξεις ότι διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, και παχυσαρκία στη μέση ηλικία πιθανώς να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ μερικές δεκαετίες αργότερα.

Οι εγκεφαλικές κακώσεις – σε οποιαδήποτε ηλικία- που έχουν ως αποτέλεσμα διάσειση και απώλεια συνείδησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα για νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης δεν είναι σαφές αν η κατάθλιψη πράγματι αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ ή απλώς αντιπροσωπεύει μια πρώιμη εκδήλωση της ίδιας της νόσου.

Άνθρωποι με μεγαλύτερα νοητικά αποθέματα πιθανώς μπορούν να αντισταθμίσουν τις βλάβες τύπου νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους, ώστε να εκδηλώνουν τη νόσο αργότερα ή και καθόλου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι με υψηλότερο IQ, περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, περισσότερο απαιτητικά επαγγέλματα και περισσότερες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (πνευματικές, κοινωνικές, σωματικές) έχουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ. Ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας που έχει συσχετιστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι η διατροφή. Μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών C, Ε, Β6, Β12 και φυλλικού οξέος, φλαβονοειδών, ακόρεστων λιπαρών και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Νεότερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Μεσογειακή Δίαιτα πιθανώς σχετίζεται και με μειωμένη πιθανότητα για νόσο Αλτσχάιμερ.

Μεγάλες μελέτες με αντικείμενο την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ βρίσκονται σε εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ριζικές θεραπείες και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις