Καλοκαίρι – διατροφή: Σίγουρα το καλοκαίρι θέλουμε να τρώμε ελαφρά και να αποφεύγουμε τα λιπαρά. Οι καλοκαιρινοί πειρασμοί είναι πολλοί βέβαια. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια διατροφή που θα μας κρατά ανάλαφρους, αλλά χορτασμένους. Κι επειδή ο καύσωνας δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η λύση ήρθε από τη Δύση. Η Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS) αφιέρωσε μια ολόκληρη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της στις τροφές και στα ποτά που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντεπεξέλθει καλύτερα στη ζέστη. Οι συμβουλές όμως που δόθηκαν από τους ομιλητές είναι ασφαλώς εφαρμόσιμες και εδώ.
Τα κύρια ζητούμενα για την προστασία του οργανισμού σε περιόδους έντονης ζέστης είναι τρία. Να «χαμηλώσουμε» τον εσωτερικό θερμοστάτη του σώματός μας, να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να διατηρήσουμε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα τελευταία είναι απαραίτητα για τη σωστή διεξαγωγή των ζωτικών λειτουργιών και την ευεξία μας.
Καλοκαίρι – διατροφή: Τα must του καλοκαιριού
Τα ελληνικά διατροφικά «must» του καλοκαιριού αποδεικνύονται σοφά. Μιλάμε για τη χωριάτικη σαλάτα, τον ντάκο και το καρπούζι. Οι ειδικοί που μελέτησαν το θέμα έχουν στην κορυφή της λίστας των τροφών που ενδείκνυνται για τη ζέστη τα λαχανικά και τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Μαζί με αυτά και το ψωμί ολικής αλέσεως. Τα φρούτα και τα λαχανικά εξασφαλίζουν ενυδάτωση. Οι τροφές με βάση τα δημητριακά από την άλλη βοηθούν τον οργανισμό εφοδιάζοντάς του με μαγνήσιο και ασβέστιο και προστατεύοντάς τον από τις κράμπες. Το ίδιο ισχύει και για τη μπίρα. Αρκεί, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, να μην είναι πολύ κρύα και να πίνεται με μέτρο.
Εξίσου σοφές αποδεικνύονται και οι συνήθειες όσον αφορά στα πικάντικα, καυτερά φαγητά, όπως το κάρι και το τσίλι. Αυτά κρίνονται ωφέλιμα επειδή βοηθούν στην εφίδρωση. Οι πικάντικοι μεζέδες μπορούν να συνδυαστούν με ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ουζάκι, αφού τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προσφέρουν οφέλη και απόλαυση αρκεί να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Καλοκαίρι – διατροφή: Όχι στο παγωμένο νερό και στα παγωτά
Η πρώτη συμβουλή σε περιόδους καύσωνα είναι να πίνουμε πολύ νερό. Το νερό αυτό όμως δεν θα πρέπει να είναι παγωμένο. Το παγωμένο νερό έχει «αποσταθεροποιητικές» συνέπειες προκαλώντας σοκ στον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει για κάθε παγωμένο ποτό – από τα αναψυκτικά ως τη μπίρα – όπως και για τα παγωτά. Τα ζεστά ροφήματα αντιθέτως φαίνονται να έχουν ένα δροσιστικό αποτέλεσμα. Εξαίρεση αποτελεί ο καφές, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ακριβής ρόλος της καφεΐνης. Η τανίνη από την πλευρά της αποτελεί αποδεδειγμένα έναν ψυχραντικό παράγοντα για τον οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι το τσάι και το κρασί «ταιριάζουν» μια χαρά με τη ζέστη. Στις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε με την άνοδο της θερμοκρασίας περιλαμβάνονται τέλος τα γλυκά, τα αλλαντικά, τα κρεατικά και γενικώς τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες και λίπη. Αυτό γιατί ο οργανισμός καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την πέψη τους, ανεβάζοντας τον θερμοστάτη του.