Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Το Μέγαρο Μαξίμου θα επισκεφθούν σήμερα 24/7, 15 μαθητές ενόψει της 45ης επετείου της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Σε 15 μαθητές ανοίγει τις πύλες του το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ευκαιρία της 45ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Η επίσκεψη των μαθητών στο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 το πρωί.
Σημειώνεται, ότι νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στο Πάρκο Ελευθερίας για να καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή. Τέλος, το βράδυ της Τετάρτης (24/07) ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της 45ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα επίσημα ταξίδια του μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός
Στις 29 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει και τα επίσημα ταξίδια μετά την εκλογή του με την καθιερωμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο. Στη συνέχεια και μετά τον 15Αυγουστο θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις σε Παρίσι, Βερολίνο και Άμστερνταμ.
Συγκεκριμένα οι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 20 Αυγούστου στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια, στις 29 Αυγούστου θα ακολουθήσει το ταξίδι στο Βερολίνο μετά την πρόσκληση που δέχθηκε από την Ανγκελα Μέρκελ. Τέλος, στις 2-3 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στο Άμστερνταμ όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
45 χρόνια πριν, η Χούντα των Συνταγματαρχών κατέρρευσε
Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους.
Η γενική επιστράτευση που κηρύχτηκε στις 21 Ιουλίου ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Έτσι, η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς.
Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει. Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου». Συμμετείχαν και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.