Μετακλητοί υπάλληλοι: Το “ψαλίδι” στους μετακλητούς υπαλλήλους που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έρχεται να υλοποιήσει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε υπουργός θα δικαιούται, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μέχρι 9 μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους.
Αντίστοιχα οι υφυπουργοί θα δικαιούνται μέχρι έξι μετακλητούς υπαλλήλους έκαστος – και εάν χρειάζονται δημοσιογράφο αυτός θα καταλαμβάνει μια από τις έξι θέσεις. Για τους γενικούς γραμματείς το νομοσχέδιο που έχει επιμεληθεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προβλέπει έως πέντε μετακλητούς υπαλλήλους με τη λογική ότι καθώς ο αριθμός τους (των ΓΓ) έχει μειωθεί έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες αρμοδιότητες σε κάθε γραμματεία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ανερχόταν, στις 31 Μαΐου, σε περίπου 2.700.
Μετακλητοί υπάλληλοι: Μειώνονται οι μετακλητοί, μειώνεται και το δημοσιονομικό κόστος
Με τη μείωση των μετακλητών η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος, ενώ στο ίδιο πλαίσιο προωθεί τη μείωση της οροφής στις δαπάνες των υπουργείων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Παράλληλα, μελετάται οι προσλήψεις των περίπου 31.300 αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2019 – 2020 να γίνουν μέσω των πινάκων κατάταξης. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι δαπάνες στα υπουργεία.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μετακλητών εξαρτάται από το πόσους υπουργούς και υφυπουργούς έχει μια κυβέρνηση και η σημερινή μετρά 51.
Την ίδια ώρα, τον αριθμό μετακλητών, αποσπασμένων υπαλλήλων και πάσης φύσεως συμβούλων και συνεργατών στα γραφεία των στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019 και το κόστος επιβάρυνσης του προϋπολογισμού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση θα τον περιορίσει, ζητά να μάθει το KINAΛ, με ερώτηση 20 βουλευτών του στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και 20 υπουργούς και υφυπουργούς.