Μαρία Βλάχου: Ο καρκίνος που την “πήρε” και τα σαλιγκάρια που κατάφερε να κάνει διάσημα παντού

ΕΛΛΑΔΑ

Μαρία Βλάχου: Ο καρκίνος που την “πήρε” και τα σαλιγκάρια που κατάφερε να κάνει διάσημα παντού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια της Μαρίας Βλάχου, η οποία έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 39 ετών

25.07.2019 | 17:37

Μαρία Βλάχου: Στο πένθος βύθισε όσους τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της η είδηση πως η Μαρία Βλάχου, σε ηλικία μόλις 39 ετών, έφυγε από τη ζωή. Η νεαρή επιχειρηματίας, μιας από τους πρωτοπόρους της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο. «Όταν η κάμπια κατάλαβε πως η ζωή της τελείωνε ξεκίνησε να πετάει. Η Μαρία μας σήμερα έγινε πεταλούδα», με αυτά τα σπαρακτικά λόγια, η αδερφή της Πένυ, αποχαιρέτισε τη Μαρία Βλάχου και έκανε γνωστό ο θλιβερό νέο.

Η Μαρία Βλάχου είχε μόλις ξεκινήσει τη δική της οικογένεια αλλά παρά τη μάχη της με τον καρκίνο, δεν κατάφερε να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη. Η Μαρία Βλάχου μιλούσε εννέα ξένες γλώσσες. Έκανε καριέρα ως λέκτορας ξένων γλωσσών σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ήταν μεταφράστρια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Είχε κάνει διδακτορικό στη συγκριτική λογοτεχνία και πριν από χρόνια κλήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης να διδάξει δίδαξε αρχικά ιταλική φιλολογία και ελληνικά στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Πένυ και Μαρία Βλάχου, το 2007, αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τη ζωή στο εξωτερικό και τη φιλολογία και να επιστρέψουν στην Ελλάδα και την Κόρινθο για να δημιουργήσουν κάτι νέο.Η ιδέα τους ήταν πρωτοποριακή και αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένη. Ίδρυσαν την εταιρία Feréikos με έδρα την Αρχαία Κόρινθο. Πρόκειται για μια εταιρία εκτροφής σαλιγκαριών, η οποία κατάφερε και εδραιώθηκε πολύ γρήγορα.

Μαρία Βλάχου: Η εταιρεία που είχε βάλει στόχο να κάνει τα σαλιγκάρια διάσημα

Η Μαρία Βλάχου δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι αυτά τα ζωάκια που τη διασκέδαζαν τόσο πολύ στα παιδικά της χρόνια, θα έφταναν να αποτελούν ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής της. Η εταιρεία Fereikos, που έχει δημιουργήσει με την αδερφή της, Πένυ Βλάχου, ασχολείται με τη δημιουργία ανοιχτών εκτροφείων σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου και προϊόντα σαλιγκαριών παγκοσμίως. Η άτυχη Μαρία Βλάχου, είχε μιλήσει για το μεγάλο της τόλμημα στην HuffPost Greece.

“Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, στον τόπο μας. Η καλλιέργεια των σαλιγκαριών και το σαλιγκάρι ως προϊόν ήταν το έναυσμα για να το επιτύχουμε. Η ιδέα γεννήθηκε ένα χειμωνιάτικο βράδυ σε ένα εστιατόριο της Ελβετίας. Καθώς αρκετοί απολάμβαναν Escargots à la Bourguignonne, αποφάσισα κι εγώ να τα δοκιμάσω. Την ίδια στιγμή μου τηλεφώνησε η Πένυ, η οποία εντυπωσιάστηκε ακούγοντας ότι τρώω σαλιγκάρια και όταν της ανέφερα την τιμή που πλήρωσα για μόλις 12 τεμάχια, ξαφνιάστηκε και αστειευόμενη είπε ότι θα μαζέψει σαλιγκάρια από τον κήπο της για να τα εξάγει.

Το αστείο αυτό ήταν το έναυσμα για να φοιτήσει η Πένυ στη σχολή Αγροτουρισμού και Αγροβιοτεχνίας κι εγώ να σπουδάσω Μάρκετινγκ και πωλήσεις. Έτσι, ύστερα από ατέλειωτες ώρες μελέτης και μια μακρά έρευνα αγοράς ξεκινήσαμε το πρώτο μας εκτροφείο”. Η Fereikos ξεκίνησε τέλη του 2007 με ένα μικρό εκτροφείο και αυτή την στιγμή συνεργάζεται με 178 οικογένειες στην Ελλάδα, 7 στην Κύπρο, 1 Γερμανία και 2 Ισπανία.

Μαρία Βλάχου – Πένυ Βλάχου

Καμία κρατική στήριξη

«Προσπαθήσαμε να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα νέων ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΔ και απορρίφθηκε η πρόταση μας ως μη καινοτόμα και πρωτοποριακή…. Κάναμε ένσταση απορρίφθηκε, κάναμε δεύτερη ένσταση και μας ενέκριναν την επένδυση. Πήραμε την πρώτη δόση της επιδότησης 6.000 ευρώ…τα οποία όμως μας τα ζήτησαν πίσω έξι μήνες μετά επειδή στο μεταξύ …έγινε η εταιρεία ΟΕ.

Από τότε αποφασίσαμε να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας. Ο,τι κέρδη είχε η εταιρεία το επενδύαμε για να αναπτυχθούμε και να υλοποιούμε σχέδια. Αγοράσαμε το πρώην κτήριο της ΦΑΓΕ στην Κόρινθο για να κάνουμε την τυποποίηση τα έτοιμα γεύματα και ξεκινάμε και νέες δραστηριότητες νέα εταιρεία για έτοιμα φαγητά για το εξωτερικό. Στα σχέδιά μας είναι να κάνουμε μια αγροτουριστική μονάδα οικολογική, που θα προάγει την αγάπη για τη φύση και την οικολογία αλλά και τη γευσιγνωσία» έχει δηλώσει η Μαρία Βλάχου στο Εθνος.

Μαρία Βλάχου:  Το αντίο της Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων

Τη Μαρία Βλάχου αποχαιρέτισε με μια συγκινητική ανακοίνωση και η Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων: «Πριν από λίγο χάσαμε μία καλή φίλη, έναν υπέροχο, εξαιρετικά νέο άνθρωπο, μία λαμπρή επιχειρηματία, σύμβολο της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της Ελλάδας που επιμένει και αγωνίζεται, μία νέα κοπέλα που μόλις είχε ξεκινήσει τη δική της οικογένεια.

Αυτόν τον αγώνα δεν κατάφερε δυστυχώς να τον κερδίσει. Καλό σου ταξίδι Μαράκι μας, από όλους και όλες μας στην Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων. Η Ένωσή μας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά και τους φίλους της».

Μαρία Βλάχου: Ο τρόπος που παρουσίαζε με την Πένυ την Feréikos

«Πριν δημιουργήσουμε την εταιρεία Feréikos, ταξιδέψαμε, σπουδάσαμε και εργαστήκαμε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Λόγω του ότι και οι δύο ως αρχικές σπουδές είχαμε επιλέξει την φιλολογία, για την ονομασία της εταιρίας ήταν φυσικό να διαλέξουμε μια αρχαιοελληνική λέξη: Έτσι, το όνομα Feréikos προέρχεται από τα λήμματα (φέρω + οίκος), δηλαδή «κουβαλώ το σπίτι μου» όπως ακριβώς και το σαλιγκάρι. Η εταιρία διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου τη διαδικασία των σαλιγκαριών. Από την πρώτη ανάλυση του εδάφους ενός εκτροφείου έως και την τελική τυποποίηση και συσκευασία τους. Επιπλέον, επιβλέπουμε την παγκόσμια ανάπτυξη της εκτροφής σαλιγκαριών παρέχοντας εκπαίδευση και τεχνογνωσία, η οποία προέρχεται από την πολυετή εμπειρία μας στον χώρο της βιομηχανίας.

Η εμπειρία μας σε συνδυασμό με συνεχή έρευνα και συνεργασίες με αξιόπιστους φορείς συμβάλλει στη διαρκή βελτίωση της μεθοδολογίας και στην τεχνική υποστήριξη προς τους 210 εκτροφείς. Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας, δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα που βασίζονται σε παραδοσιακές, υγιεινές, μεσογειακές συνταγές. Όλα τα προϊόντα μας είναι χωρίς συντηρητικά, χρώματα και πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές προτύπων ποιότητας.

Το σλόγκαν που μας εκφράζει είναι το: “Σπίτι μου σπιτάκι μου». Γι’ αυτό, ακριβώς επενδύσαμε στη δημιουργία σπιτικών προϊόντων με υλικά που προέρχονται από την τοπική, ελληνική αγορά. Διότι, όπως ακριβώς και τα σαλιγκάρια, όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα σαν το σπίτι μας!».

Exit mobile version