Δεκαετές ομόλογο 2019: Πόλος έλξης έχουν γίνει πλέον τα ελληνικά ομόλογα, με τις αγορές να χαιρετίζουν την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους επενδυτές να αναζητούν διακαώς κρατικούς τίτλους με υψηλή απόδοση και χαμηλό ρίσκο. Το φράγμα του 2% έσπασε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, υποχωρώντας στη διάρκεια της Τετάρτης σε νέο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών (1,994%). Νωρίς το απόγευμα η απόδοση του ομολόγου κυμαινόταν στο 1,999%. Το θετικό κλίμα που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και η αυξημένη ζήτηση των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα, τροφοδότησαν το “ράλι” στην δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις όλων σχεδόν των ομολόγων να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση. Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης καθώς και την επαναφορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2020.
Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,03%. Σημαντική είναι η υποχώρηση που καταγράφει και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η απόδοση του κυμαίνεται πλέον στο 1,58% από το το 1,9% που ήταν κατά την έκδοση του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 44 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 22 εκατ. ευρώ.
Γκράφιτι στην Αθήνα
Δεκαετές ομόλογο 2019: Άκρως ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 2,004% από 2,09% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,38% να διαμορφωθεί στο 2,38% από χθες. Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1142 από τα 1.1152 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η εκτίμηση ότι η Fed δε θα προβεί σε επιθετική μείωση (50 μονάδες βάσης) των επιτοκίων της στη σύσκεψή της (30-31 Ιουλίου) ευνοεί το δολάριο, ενώ η αναμενόμενη εξαγγελία πρόσθετων μέτρων επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύσκεψή της αύριο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ευρώ. Το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,2% το 2019 από 3,3% προηγουμένως και στο 3,5% για το 2020 (προηγούμενη εκτίμηση: 3,6%).
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,307%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,36%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,36% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,402%. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1140 δολ.
Τα πρώτα μηνύματα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι άκρως ενθαρρυντικά, όπως προέκυψε από τις τελευταίες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, οι οποίοι άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στόχων.