Χρέη στη ΔΕΗ: Είναι από τις υποθέσεις που δεν μας κάνουν εντύπωση, ωστόσο δεν παύουν να προκαλούν οργή σε μια εποχή που πολλοί συμπολίτες μας “παλεύουν” με τη φτώχεια. Σε κατάσχεση της περιουσίας μεγαλοοφειλέτη για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιοκτήτη βίλας 1.000 τετραγωνικών μέτρων στην Κηφισιά ο οποίος μάλιστα είχε ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με πλαστά πιστοποιητικά, προχωρά η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, η οφειλή του εν λόγω καταναλωτή είχε ξεπεράσει τις 23.000 ευρώ, ενώ κάθε προσπάθεια για είσπραξη των οφειλών είχε αποβεί άκαρπη. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2017, ύστερα από έρευνα των υπηρεσιών της ΔΕΗ, ωστόσο τα μέτρα για την είσπραξη του χρέους λαμβάνονται τώρα.
Ιδιοκτήτης βίλας στην Κηφισιά, ο οποίος δήλωνε δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με παραποιημένα στοιχεία είναι από τους πρώτους πελάτες της ΔΕΗ που η επιχείρηση ξεκινά το κυνήγι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Για την πολυτελή κατοικία των 1.400 τ.μ υπάρχουν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της εταιρείας, ληξιπρόθεσμες οφειλές 24.000 ευρώ την στιγμή που ο ιδιοκτήτης εμφανιζόταν στο ευνοϊκό τιμολόγιο του ΚΟΤ που προορίζεται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τρία ολόκληρα χρόνια.
Χρέη στη ΔΕΗ: Μάχη να σωθεί η επιχείρηση
Η έπαυλη των βορείων προαστίων της Αττικής είναι μέσα στους 60.000 κακοπληρωτές της ΔΕΗ που τις προηγούμενες μέρες κατονόμασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της εταιρείας να εισπράξει τα χρέη που διογκώνουν την μεγάλη μαύρη τρύπα της επιχείρησης και στραγγίζουν την ρευστότητά της. Εντάσσεται μάλιστα στην σκλήρυνση των μέτρων που υιοθετεί η ΔΕΗ για να αντλήσει έσοδα, ευθυγραμμιζόμενη και με την πολιτική της κυβέρνησης να τρέξουν άμεσα τα μέτρα εξυγίανσης και διάσωσης της επιχείρησης.
Η διαχείριση του πελατολογίου των κακοπληρωτών δεν είναι εύκολη. Μέσα σε αυτούς θα υπάρχουν σίγουρα και πολλές περιπτώσεις εύπορων ανθρώπων που επλήγησαν από την κρίση και σήμερα έχουν δυσκολία να αποπληρώσουν τα χρέη. Ωστόσο στοιχεία που να αποδεικνύουν πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Είναι όμως σαφές ότι υπάρχουν και αυτοί που κρύβονται πίσω από τους ανήμπορους και αφήνουν φέσια χιλιάδων ευρώ στην ΔΕΗ.
Τα πλαστά πιστοποιητικά καταναλωτών που έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ είχε αποκαλύψει και πριν ένα χρόνο η ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας σε μερικά από τα πιο ακριβά προάστια της Αττικής, όπως Κηφισιά, Εκάλη, Παλαιό Ψυχικό, Καστέλα κ.α, οι οποίοι, με μαϊμού έγγραφα, εμφανίζονταν ως δικαιούχοι του ΚΟΤ, ή άλλων εκπτώσεων.
Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της ΔΕΗ είχαν διαπιστώσει τα παραποιημένα δικαιολογητικά των δικαιούχων που παρουσίαζαν χαμηλό εισόδημα αλλά στο μεταξύ βρέθηκαν με καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και πολυτελή αυτοκίνητα.