Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ομόλογα ελληνικού Δημοσίου: “Η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από ποτέ”
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Ομόλογα ελληνικού Δημοσίου: “Η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από ποτέ”

Ομόλογα ελληνικού Δημοσίου: Το σήμα για επανεκκίνηση της ποσοτικής χαλάρωσης και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης από την ΕΚΤ πυροδότησε το ράλι στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Ομόλογα ελληνικού Δημοσίου: «Περίπου εννέα χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα είναι σε θέση να δανειστεί τόσο φτηνά όσο ποτέ», γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε κατά περισσότερο από 1,9% στην ελεύθερη αγορά. Έτσι, η Ελλάδα δανείζεται χρήματα τόσο φθηνά, όσο ποτέ άλλοτε. Η απόδοση είναι μάλιστα ακόμη χαμηλότερη από αυτή των αμερικανικών κρατικών ομολόγων της ίδιας διάρκειας. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων υπολογίζεται από το ονομαστικό επιτόκιο και την τρέχουσα τιμή των τίτλων που έχουν ήδη εκδοθεί και οι οποίοι διαπραγματεύονται στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η αξία δείχνει ποιο περίπου επιτόκιο θα πρέπει να αναμένει ο εκδότης, εάν θέλει να πάρει φρέσκο χρήματα με νέα ομόλογα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο αξιόπιστος είναι κάποιος οφειλέτης, τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοση» επισημαίνει το Spiegel και καταλήγει: «Η Ελλάδα επωφελείται από τη συμμετοχή της στη Νομισματική Ένωση, η οποία από την ίδρυσή της προσπαθεί να επιτύχει την σύγκλιση των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς για τις χώρες μέλη. Ωστόσο, στην κορύφωση της κρίσης χρέους, τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά χρεόγραφα είχαν εκτιναχθεί στα ύψη».

Ομόλογα ελληνικού Δημοσίου: Νέα δεδομένα για την οικονομία

Για το ράλι των ελληνικών ομολόγων μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece, o καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Διονύσης Χιόνης, επισημαίνοντας πως αποτελεί θετική εξέλιξη το συγκεκριμένο γεγονός και ότι βοηθήσει να απελευθερωθούν πόροι και να τονωθεί η ανάπτυξη. Ωστόσο, ο κ. Χιόνης υποστήριξε πως έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα στις διεθνείς αγορές ομολόγων που εγκυμονεί κινδύνους.

Το ότι η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τις ΗΠΑ και το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας διαπραγματεύεται σε αρνητικό έδαφος, δεν αποτελεί φυσιολογική εικόνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα και όχι μόνο τα ελληνικά καταγράφουν ράλι λόγω των προσδοκιών για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προεξοφλούν λοιπόν, οι αγορές ένα ακόμη QE και γι’ αυτό εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα της Ευρώπης. Για τους ελληνικούς τίτλους ειδικότερα, ο κ. Χιόνης επισημαίνει πως είναι πόλος έλξης για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως περαιτέρω θετικά θα λειτουργούσε στην αγορά ομολόγων μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, καθώς στις 2 Αυγούστου αναμένεται η ετυμηγορία από τη Fitch και στις 23 Αυγούστου από τη Moody’s, η οποία πάντως σε σημερινό report της με ημερομηνία επισημαίνει πως για να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές αλλά και να υπάρξει μια συνετή δημοσιονομική στάση.

Όπως αναφέρει ο οίκος η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων μεταρρυθμίσεις που θα επιδράσουν θετικά στο επιχειρηματικό κλίμα και στις επενδύσεις, παράλληλα με την διατήρηση των δημόσιων οικονομικών σε ισχυρό επίπεδο.

Πάντως, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αυτό που επισημαίνεται είναι πως η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων δημιουργεί νέα δεδομένα για την οικονομία.

Και αυτό γιατί πλέον τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ χαμηλότερα από το 4,1%, με το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν συντάξει την τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και ταυτόχρονα το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,61%, όπως προκύπτει από τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν στο Μάρτιο του 2018.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και υποστηρίζουν πως η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί όφελος και από το γεγονός ότι μειώνονται τα τοκοχρεωλύσια και εισρέουν κατ’ αυτό τον τρόπο περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Παράλληλα, η θετική εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων είναι ένα ακόμη όπλο για τον πρωθυπουργό, στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τη μη μείωση του αφορολόγητου.

Και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκή η συγκυρία που συμβαίνει αυτό, δεδομένου πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον επόμενο μήνα ξεκινά το πρώτο γύρο επαφών του με την ευρωπαϊκή ελίτ με βασικό στόχο να πείσει τους εταίρους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σίγουρα θα θέσει επί τάπητος το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Και βεβαίως θα αναφερθεί στο ράλι των ελληνικών ομολόγων, που αφενός καταδεικνύει την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, αφετέρου βελτιώνει το προφίλ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί «κλειδί» για να πειστούν οι Ευρωπαίοι και να δώσουν το «πράσινο» φως για να χαμηλώσει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις