Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – πυρηνικά όπλα: «Βόμβα» από πρώην διοικητή της ΚΥΠ (vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – πυρηνικά όπλα: «Βόμβα» από πρώην διοικητή της ΚΥΠ (vid)

Τουρκία - πυρηνικά όπλα: Η συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για την δημιουργία του Άκουγιου επιτρέπει στην Άγκυρα να προχωρήσει και σε κατασκευή πυρηνικών όπλων, αποκαλύπτει ο Ανδρέας Πενταράς.

Τουρκία – πυρηνικά όπλα: Ο πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγός Ανδρέας Πενταράς έκανε μια αποκάλυψη, για δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, που προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά. Ο κ. Πενταράς, αποκάλυψε ότι στη σύμβαση Ρωσίας – Τουρκίας για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, 64 χλμ. από τα παράλια της Κύπρου, «υπάρχει πρόνοια που καθορίζει ότι οι 4 πυρηνικοί αντιδραστήρες θα έχουν τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου. Ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει σχέση με τη δημιουργία των πυρηνικών όπλων».

Αναφορικά με τους τρόπους αντίδρασης που έχει η Κύπρος, απέναντι στα σχέδια της Τουρκίας, ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι η Λευκωσία πρέπει να ασκήσει πιέσεις στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, «προκειμένου να τοποθετηθεί εκεί επιτροπή- ενδεχομένως σε μόνιμη βάση- που θα ελέγχει τις προδιαγραφές της κατασκευής του εργοστασίου, αλλά και της λειτουργίας του».

Τουρκία – πυρηνικά όπλα: Η αποκάλυψη Πενταρά

Τουρκία – πυρηνικά όπλα: Η Τουρκία έχει 90 πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ – Πρέπει να θεωρείται κράτος με πυρηνικά

Ο Μισέλ Σοσουντόφσκι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά, είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους μελετητές και αναλυτές των θεμάτων της παγκόσμιας εξωτερικής πολιτικής. Το 2017 μίλησε στο ΑΠΕ για τα σημερινά παγκόσμια προβλήματα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ιδίως όσον αφορά την πρόκληση ενός νέου πυρηνικού πολέμου. Εκφράζει δε την ανησυχία του για τον κίνδυνο μίας πυρηνικής εκτροπής, λόγω της αφροσύνης που χαρακτηρίζει εκείνους που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

«Ο κόσμος αγνοεί το τι μπορεί να προκαλέσει ένας πυρηνικός πόλεμος. Και το 2001-2 οι ΗΠΑ επανακαθόρισαν το πυρηνικό τους δόγμα, προβλέποντας προληπτικές πυρηνικές επιθέσεις κι άλλα πλήγματα για να υπερασπισθούν τα εδάφη τους», έλεγε ο Σοσουντόφσκι. «Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν την έννοια του προληπτικού πυρηνικού πολέμου. Με τα όπλα τους προέβλεπαν επιθέσεις σε μία σειρά μεσανατολικών κρατών. Αλλά θα πρέπει να σημειώσω ότι το 2002 η Γερουσία ενέκρινε τη χρήση πυρηνικών σε συμβατικά πεδία μαχών, διότι αναβαθμίσθηκε το δόγμα, παρά την αντίδραση του μακαρίτη γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντι, ή του γερουσιαστή Φάινσταϊν.

Ο Κένεντι τόνισε δε, πως αυτή η διαδικασία θολώνει τη διάκριση μεταξύ συμβατικών και πυρηνικών στρατηγικών οπλικών συστημάτων.

Όμως, άναψε το πράσινο φως για να χρησιμοποιούνται τακτικά πυρηνικά όπλα χωρίς την έγκριση του Προέδρου. Πλέον, ακόμη κι ένας στρατηγός στο θέατρο του πολέμου μπορεί να τα χρησιμοποιήσει… Έχουμε περάσει πλέον από το δόγμα της αμοιβαίας πυρηνικής επίθεσης, που κυριαρχούσε στον Ψυχρό Πόλεμο, σε αυτό του προληπτικού πλήγματος. Η έννοια της αποτροπής έχει καταργηθεί πλήρως, γι’ αυτό δεν μας εντυπωσιάζει αυτό που προσπαθεί να κάνει η Βόρεια Κορέα.

Και μολονότι διατείνονται πως τα τακτικά όπλα δεν είναι πυρηνικά, διότι αυτά μπορεί βέβαια να χρησιμοποιούν άλλη τεχνολογία, είναι όμως 12 φορές πιο ισχυρά από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα, ή το Ναγκασάκι».

Το επικίνδυνο δόγμα για τα πυρηνικά

Ο Καναδός καθηγητής λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε μία επένδυση τρισεκατομμυρίων, στην ανάπτυξη ‘ειρηνικών’ τακτικών όπλων, διότι όπως υποστηρίζει το Πεντάγωνο, αναφορικά με το ενδεχόμενο επίθεσης στη Βόρειο Κορέα, αυτά είναι αβλαβή για τον άμαχο πληθυσμό γιατί εκρήγνυνται υπογείως. Βλέπουμε πως υπάρχει μία αλλαγή στην προπαγάνδα. Είναι πλέον μία προπαγάνδα που προορίζεται για χρήση από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις, οι οποίοι πλέον διατείνονται πως αφού τα πυρηνικά όπλα μπορούν να σώσουν και να εξοικονομήσουν ανθρώπινες ζωές γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε; Και πλέον αυτό το δόγμα περιλαμβάνεται σε όλα τα στρατιωτικά εγχειρίδια».

Ο κόσμος σήμερα «είναι σε ένα πολύ, πάρα πολύ, επικίνδυνο σταυροδρόμι. Οι ΗΠΑ έχουν ένα σχέδιο ηγεμονίας και οι τέσσερις εχθροί της ηγεμονίας των ΗΠΑ είναι οι Ρωσία, Κίνα, Βόρειος Κορέα, Ιράν. Αυτές οι τέσσερις χώρες, γιατί; Διότι δεν συμμορφώνονται, δεν ανήκουν στη ζώνη επιρροής τω ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και αποτελούν αντιπάλους.

10 χρόνια πριν η Ουάσινγκτον Ποστ αποκάλυψε τα έγγραφα που περιέγραφαν τα παιχνίδια πολέμου, που συντάσσονταν σε τακτική βάση στο πλαίσιο του σχεδίου VIGILANT SHIELD. Είχαν ένα υποθετικό σενάριο επίθεσης ενάντια σε τέσσερις χώρες, που ονομάζονταν Ρούμπεκ, Τσούρια, Ερμιχάν και Νέμεζι, που αντιστοιχούσαν στη Ρωσία, Κίνα, Βόρειο Κορέα και Ιράν».

Το αντιπυρηνικό κίνημα είναι πλέον νεκρό

Ο καθηγητής είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος όμως και για την αντίδραση των κινημάτων σε όλον τον κόσμο. Το ΑΠΕ- ΜΠΕ τον ρώτησε για την απουσία αντίδρασης στην ξέφρενη κούρσα των πυρηνικών. «Το αντιπυρηνικό κίνημα είναι πλέον νεκρό. Κι ο λόγος γι’ αυτό πιστεύω πως είναι ότι οι υποδομές της πολιτικο-οοικονομικής εξουσίας, ιδίως η Γουόλ Στριτ, χρηματοδοτεί τα πολιτικά κινήματα. Είναι αυτό που λέω ‘κατασκευή διαφωνίας/ανυπακοής’ και με αυτό τον τρόπο ελέγχουν τα κινήματα διαμαρτυρίας. Πληρώνουν τους πρωταγωνιστές αυτών των κινημάτων».

Το θέμα είναι πως υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά ως προς το ποιος αποτελεί πυρηνική απειλή

Οι Βορειοκορεάτες έχασαν το ένα τέταρτο του πληθυσμού τους στον πόλεμο του ΄50- ΄53 και θέλουν να προστατεύσουν τη χώρα τους. Αλλά το κάνουν μετά μισό αιώνα και μετά μισό αιώνα απειλών. Οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 7.000 πυρηνικά όπλα, η Βόρειος Κορέα λίγα, δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς. Όμως γνωρίζουμε πως η Τουρκία έχει 90 πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στο Ιντσιρλίκ. Αμερικανικής κατασκευής, αλλά υπό εθνικές διαταγές.

Ανεξαρτήτως εάν αυτά τα όπλα είναι αμερικανικά, η Τουρκία βάσει των περιγραφών και των κανόνων του ΟΗΕ θεωρείται κράτος με πυρηνικά, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται αποθηκευμένα και υπό τις διαταγές της. Το ίδιο και το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία. Για να αναφερθώ στην περίπτωση της Γερμανίας, αυτή είναι πλήρως πυρηνικοποιημένο κράτος. Οι βιομηχανίες της παράγουν πυρηνικά όπλα για το γαλλικό ναυτικό και έχουν αναπτύξει αμερικανικά V61-11 τακτικά πυρηνικά όπλα σε στρατιωτικές βάσεις υπό γερμανική διοίκηση στη χώρα. Κι αυτά τα πυρηνικά όπλα στρέφονται εναντίον της Ρωσίας, του Ιράν και άλλων κρατών στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις