Μητσοτάκης - Κύπρος: Σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να θέσει το αίτημα για μείωση των πρωτογενών, τόσο με πολιτική όσο και με οικονομική επιχειρηματολογία.
Μητσοτάκης – Κύπρος: Με ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία, χωρίς διάθεση για προκλήσεις ολοκληρώθηκε το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Ο κ. Μητσοτάκης από την Κύπρο έστειλε και τα πρώτα μηνύματα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, αναφορικά με την «επιχείρηση» μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όταν ρωτήθηκε για τον στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας;».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι: «Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών». Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Λευκωσία συνέπεσε με μια στιγμή αυξανόμενης έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ευθύνη της Άγκυρας, γεγονός που προσδίδει ουσιαστική σημασία στην επίσκεψη και τις συζητήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και είναι δεδομένη η στάση της διαχρονικά ως προς τις προκλήσεις της Άγκυρας.
Η ελληνική ηγεσία εμφανίζεται ψύχραιμη και έτοιμη να αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή. Η επιδίωξή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικες σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης», όπως είπε συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Μητσοτάκης – Κύπρος: Το μπέρδεμα του Αναστασιάδη και η ατάκα του Μητσοτάκη
Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην ΑΟΖ της, πέραν της προφανούς στήριξης από την πλευρά της Ελλάδας και την επαναβεβαίωση του αρραγούς μετώπου των δύο χωρών, αφορά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «η αντίδραση αφορά και την ίδια την ΕΕ καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και το Κυπριακό καθώς στις 9 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του προέδρου της Κύπρου με τον Μουσταφά Ακιντζί σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόκειται για μια πρώτη επαφή, διερευνητικού κυρίως χαρακτήρα. Η ελληνική πλευρά μιλά για «συγκρατημένη αισιοδοξία» καθώς το γενικότερο κλίμα δεν είναι θετικό.
Αυτό περιέγραψε και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εν λόγω χώρας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αντί να οικοδομούν, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς».
Μητσοτάκης – Κύπρος: Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Αναστασιάδη
Μητσοτάκης – Κύπρος: Το αυριανό πρόγραμμα
Τρίτη 30.7.2019
-09:00 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’
-09:35 Κατάθεση Στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα
-09:55 Κατάθεση Στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας
-10:35 Επίσκεψη στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου – Ξενάγηση στο μουσείο
-12:00 Αναχώρηση από Λάρνακα