Μετανάστευση – εργασία: Η μεγάλη «φυγή»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετανάστευση – εργασία: Η μεγάλη «φυγή»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Μετανάστευση – εργασία: Ακατάσχετη η ροή εργατικού δυναμικού από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προς άλλες χώρες.

31.07.2019 | 17:01

Μετανάστευση – εργασία: Είναι γεγονός πως χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης  για να εργαστούν αλλού. Κυρίως επιλέγουν να ζήσουν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Ισπανία. Βέβαια είναι αλήθεια πως οι μισθοί στην πατρίδα τους είναι καλύτεροι απ’ ό,τι ήταν κάποτε. Δεν είναι όμως τόσο καλοί, ώστε να αποτρέψουν τη φυγή. Αυτοί που φεύγουν είναι κυρίως νέοι και καλά καταρτισμένοι άνθρωποι. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά στη Ρουμανία ειδικότερα, πάνω από δύο εκατομμύρια Ρουμάνοι ζουν στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι ζουν στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Από τη Βουλγαρία έχουν φύγει 700.000 άνθρωποι. Από την Κροατία μετανάστευσαν μεταξύ 2013 και 2016 συνολικά 230.000 πολίτες για άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν στο 2% του πληθυσμού ετησίως. Στην Ελλάδα, πάνω από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι είναι νέοι.

Μετανάστευση – εργασία: Τα αποτελέσματα της φυγής

Ως αποτέλεσμα παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων της οικονομίας στη Ρουμανία αναζητούν προσωπικό από την Άπω Ανατολή. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την εργασία σε 20.000 εργαζομένους από χώρες μη μέλη της Ε.Ε. Αυτό τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 300.000 άτομα. Σύμφωνα πάντως με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας (ΙΑΒ) στη Νυρεμβέργη, η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Exit mobile version