Πνιγμός πισίνα: Τον γύρο του κόσμου κάνει η τραγική είδηση του πνιγμού των δύο κοριτσιών από τη Γαλλία σε πισίνα ξενοδοχείου στη Ρόδο, καθώς και η υπόθεση του πνιγμού ενός οκτάχρονου κοριτσιού σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο της Κρήτης. Λόγω της καταγωγής των άτυχων κοριτσιών, τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ η είδηση του πνιγμού τους δημοσιεύεται ακόμα και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται αναλυτικά στην υπόθεση, τονίζοντας ότι τα δύο κορίτσια, 16 και 19 ετών, που πνίγηκαν στην πισίνα του ξενοδοχείου της Ρόδου, δεν γνώριζαν κολύμβηση. Επικαλούμενη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι την υπόθεση παρακολουθεί στενά και η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.
Για το «δράμα που έλαβε χώρα στο νησί της Ρόδου» κάνει λόγο η «Ouest France», μια από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γαλλία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας, υπάλληλοι του ξενοδοχείου έχουν ήδη βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα, ενώ τονίζει ότι τα στοιχεία των δύο κοριτσιών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Η «Ouest France» αναφέρεται και στο τραγικό περιστατικού του πνιγμού ενός οκτάχρονου κοριτσιού με καταγωγή από το Ισραήλ , που έχασε τη ζωή του σε πισίνα ξενοδοχείου στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Η βρετανική εφημερίδα «Sun» υποστηρίζει ότι τα δύο άτυχα κορίτσια προσπάθησαν να βρουν μια ξαπλώστρα σε μια ρηχή πισίνα, αλλά δεν τα κατάφεραν και αποφάσισαν να κολυμπήσουν σε μια βαθύτερη στο ίδιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου και έχασαν τη ζωή τους.
Παρόλο που σύμφωνα με την εφημερίδα τα αίτια των πνιγμών δεν έχουν γίνει γνωστά, εικάζεται ότι το ένα από τα δύο κορίτσια ενδέχεται να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει την αδελφή του. Αναφορές για το τραγικό γεγονός υπάρχουν και σε μέσα ενημέρωσης της Αυστρίας. Η εφημερίδα «Κleinezeitung» επικαλούμενη πηγές του Γαλλικού και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άτυχες κοπέλες δεν γνώριζαν κολύμβηση.
Το πρακτορείο Reuters εστιάζει ιδιαίτερα στην επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα για να εκφράσει τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον πνιγμό των δύο κοριτσιών, ενώ η τραγική είδηση αναδημοσιεύεται με πληροφορίες από το Reuters και στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times».
Πνιγμός πισίνα: Ανατριχιαστικά στοιχεία από τις καταθέσεις των γονέων των δύο νεαρών κοριτσιών στη Ρόδο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΟΔΙΑΚΗ, οι γονείς των δύο κοριτσιών που χάθηκαν τόσο άδικα, κατέθεσαν στους αξιωματικούς της αστυνομίας ότι τα παιδιά τους δεν ήξεραν κολύμπι. Η οικογένεια ήρθε στο νησί για διακοπές μαζί με άλλα δύο παιδιά τους, από τη Γαλλία. Εκτός τα δύο κορίτσια 16 και 19 ετών που πνίγηκαν, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα οι γονείς, μία μεγαλύτερη αδελφή τους και ένα μικρότερο κορίτσι 10 μόλις ετών.
Από τις μαρτυρίες προκύπτει ότι η εξαμελής οικογένεια είχε γευματίσει κανονικά λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Από το τραπέζι του εστιατορίου αποχώρησαν λίγο μετά τις 3 και μισή ενώ στη συνέχεια πήγαν στα δωμάτιά τους. Αμέσως μετά τις 5 όμως, οι δύο από τις 4 αδελφές μετέβησαν στον χώρο της πισίνας.
Στη διάρκεια του χρόνου που μεσολάβησε, οι νεαρές γευμάτισαν και πάλι γλυκά και άλλα σνακ από μπουφέ που υπήρχε στο ξενοδοχείο, όπως προκύπτει και από τις κάμερες ασφαλείας. Το ξενοδοχείο διαθέτει τρεις πισίνες. Τα κορίτσια, επειδή δεν ήξεραν προφανώς κολύμπι, προτιμούσαν την πισίνα με βάθος 1 μέτρο και 20 εκατοστά. Λίγο μετά τις 6 και 10 έφθασαν εκεί. Όμως, δυστυχώς, δεν βρήκαν ελεύθερη ξαπλώστρα στην πισίνα αυτή και αναγκάστηκαν να πάνε στην αμέσως μεγαλύτερη, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 2 μέτρα.
Εκεί, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, αφού μπήκαν μέσα, εκτιμάται ότι πανικοβλήθηκαν όταν έφθασαν σε σημείο που δεν πατούσαν τα πόδια τους στον πάτο και τότε δυστυχώς ξεκίνησε το πρώτο μέρος της τραγωδίας. Η μία προσπαθούσε να κρατηθεί ή να σώσει την άλλη και δυστυχώς επήλθε το μοιραίο.
Ο ναυαγοσώστης είχε σχολάσει στις 6 το απόγευμα και το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε και έφθασε στο σημείο στις 6.20. Εντόπισε την μία η οποία είχε παλμούς και την οποία επιχειρούσαν να επαναφέρουν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Οι γονείς αναζήτησαν και τη δεύτερη αδελφή. Νόμιζαν ότι βρισκόταν στο δωμάτιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, ούτε οι γονείς ούτε κανείς άλλος είχε δει δυστυχώς ότι λίγα μέτρα παραπέρα στον πάτο της πισίνας βρισκόταν νεκρή η μεγαλύτερη αδελφή της. Η τραγωδία έγινε ανείπωτη.
Ανασύρθηκε νεκρή και η δεύτερη αδελφή.
Οι υπεύθυνοι της ξενοδοχειακής μονάδας και συγκεκριμένα ο διευθυντής και ο ναυαγοσώστης οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα της Ρόδου. Οι έρευνες από την πλευρά των αστυνομικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πνιγμός πισίνα: Συλλήψεις για την 8χρονη
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαπές γυναίκες 42 και 56 ετών, που είναι προσωρινά υπεύθυνες στη ξενοδοχειακή μονάδα της Χερσονήσου, στην πισίνα της οποίας πνίγηκε η 8χρονη, με καταγωγή από το Ισραήλ. Στη σύλληψη των δύο γυναικών προχώρησαν αστυνομικοί του οικείου Αστυνομικού Τμήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας. Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παραγγέλθηκε ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, ενώ ερευνάται το νόμιμο λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής.
Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου, ενώ οι συλληφθείσες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου. H 8χρονη πνίγηκε στη πισίνα του ξενοδοχείου, μπροστά στα μάτια μελών της οικογένειάς του και άλλων τουριστών. Το παιδί ανασύρθηκε από το νερό χωρίς τις αισθήσεις του, και παρά τις προσπάθειες γιατρού και διασωστών, δεν επανήλθε.
Πνιγμοί στην Ελλάδα
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πνιγμούς. Από την αρχή του έτους, μέχρι και τις 24 Ιουλίου,149 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Οι βεβαιωμένοι πνιγμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχονται σε 98, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, από 1/7/18 έως 31/12/18, ανέρχονται σε 196. Συνολικά για το 2018, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στις θαλασσιές περιοχές της Ελλάδας, 294 πολίτες, γεγονός που καθιστά σχεδόν επιβεβλημένες τις δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών στη θάλασσα.
Όσο για τα παιδιά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Πνιγμοί στην Ελλάδα: Οδηγίες για να προστατεύσετε τα παιδιά σας
Στις διακοπές αλλά και το σπίτι, πάρτε τα μέτρα σας και προφυλάξτε το παιδί σας από ενδεχόμενο πνιγμό.
Στην πισίνα ή τη θάλασσα
Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό.
Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο” από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
Μάθετε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη.
Στο σπίτι
Αν το παιδί σας είναι μικρό, να είστε συνεχώς μαζί του όταν κάνει μπάνιο.
Αδειάστε τη μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.
Μην αφήνετε ποτέ το μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο.
Να έχετε την πόρτα του μπάνιου κλειδωμένη, ώστε να μην μπορεί να μπει το παιδί χωρίς να το αντιληφθείτε.
https://www.youtube.com/watch?v=b_NbcUyXqMs
Τι ισχύει για τις πισίνες στα ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία απαιτείται:
Βοηθητικό προσωπικό-επιπλέον δικαιολογητικά
Μικρές κολυμβητικές δεξαμενές: Ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας. (Ο ενδιαφερόμενος στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η άδεια, μπορεί να είναι εάν το επιθυμεί, υπεύθυνος λειτουργίας ή επόπτης ασφαλείας)
Μεσαίες και μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές: Ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας ανά 300 λουόμενους.
Επόπτες ασφαλείας μπορούν να εκπαιδευτούν οποιαδήποτε άτομα από μια επιχείρηση.
Ο πιστοποιημένος Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης Πισίνας – Επόπτης Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών, χρειάζεται:
Απλή γνώση κολύμβησης
από 18 ετών έως και 65
Πτυχίο Επόπτη Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών – Ναυαγοσώστη Πισίνας, όπως ορίζεται στο άρθρο 21, παράγραφος 3, της Υπουργικής Απόφασης 87/Γ1/443/24-01-1973
Τι πρέπει να διαθέτουν οι πισίνες
Το νερό των κολυμβητικών δεξαμενών πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ ́όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.
Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του
Για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει κατά προτίμηση να χρησιμοποιούνται κολυμβητικές δεξαμενές με σύστημα νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.
Το σύστημα ανακυκλοφορίας– καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη
Η απολύμανση είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
Η μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7 mg/l .
Η διάθεση των υγρών αποβλήτων θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις
Οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων νερού κολυμβητικών δεξαμενών θα πραγματοποιούνται σε Δημόσια εργαστήρια ή σε εξουσιοδοτημένα από τις υγειονομικές αρχές εργαστήρια νοσοκομείων ή και ιδιωτικά που θα διαθέτουν ειδική άδεια για την εκτέλεση των αναλύσεων
Ιδιαίτερη μνεία να γίνεται σε ενδεχόμενες περιπτώσεις εμφάνισης ατυχημάτων ή νοσήματος στους λουόμενους