Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λαγοκέφαλος: Τρόμος στην Κρήτη – Έκοψε κομμάτι από το πόδι 16χρονου (vid)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαγοκέφαλος: Τρόμος στην Κρήτη – Έκοψε κομμάτι από το πόδι 16χρονου (vid)

Λαγοκέφαλος: Το ψάρι δάγκωσε τον νεαρό στην φτέρνα και ο φίλος του βούτηξε στη θάλασσα και το σκότωσε με το ψαροτούφεκο.

Λαγοκέφαλος: Σε άσχημη περιπέτεια εκτυλίχθηκε το μπάνιο στη θάλασσα για μία παρέα από το Λασίθι και συγκεκριμένα για ένα 16χρονο αγόρι, το οποίο δέχτηκε επίθεση από λαγοκέφαλο. Το 16χρονο αγόρι μαζί με την παρέα του που έκαναν κάμπινγκ στον Ξηρόκαμπο της Σητείας, όταν μπήκε να κάνει αμέριμνο το μπάνιο του στη θάλασσα, δέχτηκε επίθεση από το επιθετικό ψάρι. Σύμφωνα με το neakriti.gr ο έφηβος αντιλαμβανόμενος την παρουσία του ψαριού, φοβήθηκε και προσπάθησε να απομακρυνθεί, ωστόσο ο λαγοκέφαλος είχε άγριες διαθέσεις, του επιτέθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του έκοψε κομμάτι από τη φτέρνα. Βγαίνοντας από το νερό ο 16χρονος δέχτηκε τη φροντίδα των φίλων του.

Ένας από τους φίλους του, που βρισκόταν μαζί του στην παραλία, βούτηξε στη θάλασσα και σκότωσε τον λαγοκέφαλο με ψαροτούφεκο. Αίσθηση προκαλούν μαρτυρίες άλλων παραθεριστών, ότι το μήκος του ψαριού έφτανε το 60 εκατ., ενώ το άνοιγμα του στόματός του τα 8 εκατ. Ο ψαροντουφεκάς δεν εντόπισε έναν λαγοκέφαλο, ούτε δύο, αλλά τρεις. Παιδίατρος του νοσοκομείου της Σητείας αναφέρει στο Open TV πως τα κρούσματα επιθέσεων λαγοκέφαλου σε κολυμβητές είναι αρκετά συχνά στην περιοχή, καθώς έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός τους.

Λαγοκέφαλος: Πώς επιτέθηκε στο παιδί μου

Το περιστατικό επίθεσης στον 9χρονο γιο της σε παραλία της ανατολικής Κρήτης το προηγούμενο Καλοκαίρι περιέγραψε στον Politica 89.8 η κ. Κατερίνα Στρατάκη – Χρονάκη. Σύμφωνα με την κ. Στρατάκη ο 9χρονος γιος της όχι μόνο δεν κυνήγησε η πείραξε το λαγόψαρο, αλλά δέχτηκε την επίθεση του την ώρα που η ίδια βρισκόταν δίπλα του βοηθώντας το να χρησιμοποιήσει μία μάσκα κατάδυσης,. Το δάγκωμα ήταν τέτοιο που ακόμα κι ένα χρόνο μετά το σημάδι παραμένει ορατό. Η κ. Στρατάκη επεσήμανε πως στην προσπάθεια αναζήτησης για πρώτες βοήθειες, διαπίστωσε πως ελάχιστοι γνώριζαν για το λαγόψαρο.

Στο κέντρο Υγείας που κατευθύνθηκε για να αντιμετωπίσουν το τραύμα του παιδιού κάλεσαν σε τηλεφωνική βοήθεια τον τηλεφωνικό αριθμό του  κέντρου Δηλητηριάσεων , που εκείνο με την σειρά του τους ξεκαθάρισε ότι δεν κινδυνεύει κάποιος από δηλητηρίαση δεχόμενος επίθεση παρά μόνο εάν το καταναλώσει μαγειρεμένο.

Σύμφωνα με την κ. Στρατάκη, ένα χρόνο μετά με θλίψη της διαπιστώνει πως ελάχιστα έχουν γίνει από πλευράς κράτους για την αντιμετώπιση της παρουσίας των συγκεκριμένων ψαριών στην Κρήτη σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες διαστάσεις που έχει λάβει η αύξηση του πληθυσμού των ψαριών αυτών στις ακτές της Κρήτης κι ευρύτερα στα νερά της μεσογείου

Συνολικά 130 ξενικά είδη έχουν βρει καταφύγιο στις θάλασσες της Ρόδου και στα Δωδεκάνησα γενικότερα. Τουλάχιστον τόσα έχουν καταγραφεί από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου. Ιδιαίτερα φιλόξενο είναι μάλιστα το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή της νότιας Κρήτης, για τα λεοντόψαρα και τους λαγοκέφαλους.

Το λεοντόψαρα είναι είδος που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την είσοδό του μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Το λεοντόψαρο Pterois miles είναι ένα τροπικό ψάρι και έχει εμφανιστεί ακόμα και στην Κρήτη, ενώ μέχρι τότε είχε φτάσει ως την Ερυθρά Θάλασσα από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου συνήθως κινείται. Ο πληθυσμός του εξαπλώνεται γρήγορα γι αυτό και κατατάσσεται στους χωροκατακτητές της θάλασσας.Το συγκεκριμένο είδος φέρει δηλητηριώδη αγκάθια. Είναι όμως κατάλληλο προς κατανάλωση.

Λαγοκέφαλος δαγκώνει λουόμενο σε παραλία του Αιγαίου

Λαγοκέφαλος: Η κατανάλωση μπορεί να αποβεί μοιραία

Οι δηλητηριώδεις λαγοκέφαλοι πρωτοεμφανίστηκαν στη Ρόδο το 2003. Τον τελευταίο καιρό αλιεύονται λαγοκέφαλοι που φθάνουν ακόμη και τα πέντε κιλά βάρος και το ένα μέτρο μήκος. Σύµφωνα µε τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της ταχύτατης εξάπλωσής τους και της κυριαρχίας τους, έναντι άλλων ειδών στις ελληνικές θάλασσες.

Η εξάπλωση των λαγοκέφαλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις, χωρίς να είναι δυνατή οποιαδήποτε παρέµβαση ώστε να αντιµετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα στην αλιεία – οι λαγοκέφαλοι τρέφονται µε άλλα είδη ψαριών που έχουν εμπορική αξία. Στο… κυνήγι του επικίνδυνου λαγοκέφαλου, του ψαριού που αν καταναλωθεί μπορεί να επιφέρει και το θάνατο, έχει βγει το Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε

Ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ψαριών έχει αυξηθεί στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα. Η Νότα Περιστεράκη Βιολόγος Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ αυτό το διάστημα υποβάλλεται ο σχετικός φάκελος για ένταξη σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο μεγάλος πληθυσμός των λαγοκέφαλων.Βέβαια, υπάρχουν διάφορα άλλα ξενικά είδη που έχουν «εισβάλει» στις θάλασσές μας και έχουν εμπορική αξία. Τέτοια είδη είναι το μπλε καβούρι, (callinectes sapidus είναι η επιστημονική ονομασία του), κάποια σπάνια είδη γαρίδας, αλλά και οι γερμανοί.

Λαγοκέφαλος καταβροχθίζει κουτάκι μπύρας στην Κρήτη

Λαγοκέφαλος: Η αλήθεια για την επίθεση λαγοκέφαλου σε άνθρωπο

Τα πράγματα στη θέση τους θέλησε να βάλει η περιβαλλοντική οργάνωση iSea της Θεσσαλονίκης, σχετικά με πρόσφατο περιστατικό με λαγοκέφαλο στην Κάρπαθο, με μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για επίθεση του συγκεκριμένου ψαριού σε άνθρωπο. Ο βιολόγος και μέλος της Isea.com.gr Γιάννης Γιώβος μίλησε στον Focus Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις