Νέα διευθύντρια ΔΝΤ: Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Νέα διευθύντρια ΔΝΤ: Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Για να καταλήξουν στην επιλογή της Γκεοργκίεβα οι Ευρωπαίοι, χρειάστηκαν 12 ώρες διαπραγματεύσεων και ψηφοφορίας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο άλλος υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής για το ΔΝΤ, ήταν ο πρώτος που συνεχάρη την Γκεοργκίεβα, αποδεχόμενος την ήττα του. Υπενθυμίζεται ότι ο Ολλανδός βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Χρήστο Σταϊκούρα την Παρασκευή.
«Συγχαίρω την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για το αποτέλεσμα της σημερινής ευρωπαϊκής ψηφοφορίας. Της εύχομαι καλή επιτυχία» έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη, γυναίκες θα είναι στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, της ΕΚΤ- η Κριστίν Λαγκάρντ- αλλά και της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Νωρίτερα την Παρασκευή είχε εξελιχθεί σε θρίλερ η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο, στην κούρσα της διαδοχής της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ.
https://twitter.com/J_Dijsselbloem/status/1157370372708282371?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1157370372708282371&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foikonomia%2Fkristalina-gkeorgkieba-nea-dieythyntria-toy-dnt
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Μία ακόμα νίκη του Μακρόν
Παρότι η Γκεοργκίεβα έλαβε τις περισσότερες ψήφους από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, δηλαδή το 55%. Η Γερμανία και η Ολλανδία προέβαλαν ενστάσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, αναφέρει το Bloomberg για το τι είχε προηγηθεί. Η κυρία Γκεοργκίεβα κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των κρατών-μελών, αλλά όχι αυτών που συγκεντρώνουν και το 65% των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε την ήττα του επισήμως και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυρία Γκεοργκίεβα θα διαδεχτεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ -κάτι, που θεωρείται ως άλλη μία «προσωπική νίκη» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναδεικνύεται πλέον σε ηγετική μορφή της ΕΕ.
Νέα διευθύντρια ΔΝΤ: Ποια είναι η ισχυρή Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα γεννήθηκε στη Βουλγαρία και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας, όπως και στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Οικονομική αναλύτρια, από το 2017 είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η 66χρονη Βουλγάρα έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το 2014 έως το 2016.
Από το 1993 έως το 2010 διετέλεσε σε διάφορες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία. Το 2008 ήταν αντιπρόεδρος και το 2017 έγινε διευθύνουσα σύμβουλος. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε προτείνει την Γκεοργκίεβα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Στην ψηφοφορία- που αναδείχθηκε γ.γ. του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες- ήταν όγδοη ανάμεσα στους 10 υποψηφίους για τη θέση.
Η μακρά εμπειρία της περιλαμβάνει έργα για περιβαλλοντικά ζητήματα και σχέδια για βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, επίσης στη Ρωσία, την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Υπήρξε σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος της βουλγαρικής κυβέρνησης και διεθνών εταιρειών που δρουν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2009, διάφορες πηγές ανέφεραν ότι σκόπευε να εγκαταλείψει τη θέση της στην Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών στη βουλγαρική κυβέρνηση του κόμματος GERB, του κ. Μπόικο Μπορίσοφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, απέρριψε την πρόταση για συμμετοχή της στην κεντροδεξιά κυβέρνηση, που κέρδισε τις γενικές εκλογές τον Ιούλιο χάρη στις δεσμεύσεις για εξάλειψη της διαφθοράς και εκσυγχρονισμό της βουλγαρικής οικονομίας.
Επί χρόνια, η κ. Γκεοργκίεβα υπηρέτησε ως σύμβουλος οικονομικής πολιτικής του κ. Μπορίσοφ. Προτού αναλάβει τη θέση της στην Τράπεζα, υπήρξε αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας της Σόφιας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1945, όταν και δημιουργήθηκε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η οποία προβλέπει ότι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι πάντα πολίτης των ΗΠΑ, ενώ στο ΔΝΤ θα κάνει κουμάντο η Ευρώπη. Η επιλογή Γκεοργκίεβα σημαίνει πιθανότατα ότι θα υπάρξει και αλλαγή στο καταστατικό του ΔΝΤ, το οποίο ορίζει ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών. Η Βουλγάρα οικονομολόγος, παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης, γίνεται σε λίγες ημέρες 66 ετών.