Ταλιμπάν – Αφγανιστάν: Οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν φαίνεται πως βαίνουν προς ένα αίσιο τέλος. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη Ντόχα του Κατάρ. Εάν εν τέλει συμφωνήσουν θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ισλαμιστές και την κυβέρνηση της Καμπούλ. Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, συνεπεία της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Από τότε χιλιάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν, ακρωτηριάστηκαν ή εκτοπίστηκαν.
Πολλοί πολίτες του Αφγανιστάν ανησυχούν για την πιθανή συμφωνία. Η επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία, έστω συμμετοχικά, θα ακρωτηριάσει τις ελευθερίες του. Έστω αυτές που έχουν στην επισφαλή ελευθερία που προσφέρει η πρωτεύουσα Καμπούλ. Ή οι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλο μέρος της υπαίθρου. Οι γυναίκες δεν θα μπορούν να δουλεύουν ή να σπουδάζουν. Όλοι θα αναγκαστούν να προσεύχονται 5 φορές τη μέρα. Ίσως ακόμα απαγορευθεί και η μουσική. Όλα αυτά δεν είναι υποθέσεις. Ίσχυαν κατά την περίοδο πριν το 2001 όταν στην εξουσία ήταν οι Ταλιμπάν. Και ισχύουν ακόμη στις περιοχές που ελέγχουν.
Ταλιμπάν – Αφγανιστάν: Ο Τραμπ βιάζεται να φύγει
Παρόλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι δεν έχει όρεξη να συνεχίσει τη στρατιωτική περιπέτεια στο δύσβατο Αφγανιστάν. «Αν οι Ταλιμπάν συμβάλουν στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης στη Ντόχα, τότε θα συνεισφέρουμε κι εμείς το δικό μας μερίδιο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία». Αυτά έγραψε στο Twitter ο εντεταλμένος της Ουάσιγκτον για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Αλλά και οι ίδιοι οι Ταλιμπάν δηλώνουν πλέον αισιόδοξοι. Εάν πράγματι ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση, μπορεί οι 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους πιο γρήγορα. Διπλωματικές πηγές στην Καμπούλ εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί μπορεί να αποχωρήσουν ως τα τέλη του 2019. Άλλοι το βλέπουν πιο πιθανό μέσα στο 2020 και πάντως πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Ταλιμπάν – Αφγανιστάν: Το αντίτιμο των Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν καλούνται αρχικά να εγγυηθούν ότι η χώρα δεν θα ξαναγίνει άντρο τρομοκρατών. Δεύτερον, ότι θα υπάρξει εκεχειρία. Τρίτον, την έναρξη συνομιλιών με την κυβέρνηση της Καμπούλ. Μέχρι στιγμής πάντως οι Ταλιμπάν αρνούνται την απευθείας διαπραγμάτευση. Λένε ότι η κυβέρνηση είναι ούτως ή άλλως υποχείριο των Αμερικανών. Οπότε είναι καλύτερα να διαπραγματεύονται με εκείνους.
Και οι Γερμανοί παρόντες
Το δικό της μερίδιο στη διαμεσολαβητική προσπάθεια είχε συνεισφέρει και η γερμανική διπλωματία. Στις αρχές Ιουλίου ο εντεταλμένος του Βερολίνου για το Αφγανιστάν Μάρκους Πότσελ είχε συνδιοργανώσει στο Κατάρ συνάντηση γνωριμίας ανάμεσα στους Ταλιμπάν και κυβερνητικούς αξιωματούχους από την Καμπούλ. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, αυτή η διερευνητική επαφή ανέδειξε «περισσότερα κοινά σημεία απ’ ότι αναμενόταν».