Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αίγυπτος – Τουταγχαμών: Εκπληκτικές εικόνες
PLUS

Αίγυπτος – Τουταγχαμών: Εκπληκτικές εικόνες

Αίγυπτος - Τουταγχαμών: Υπό αποκατάσταση η σαρκοφάγος του πιο διάσημου Φαραώ.

Αίγυπτος – Τουταγχαμών: Παρουσιάστηκε στην Αίγυπτο η υπό αποκατάσταση χρυσή σαρκοφάγος του Φαραώ Τουταγχαμών. Η σαρκοφάγος υποβάλλεται σε εργασίες αποκατάστασης για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της το 1922. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα μέσα του Ιουλίου. Τότε μεταφέρθηκε από την Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ στη νότιο Αίγυπτο, στο Μέγα Μουσείο του Καΐρου. «Παρουσιάζουμε ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, όχι μόνον για την Αίγυπτο, αλλά και για ολάκερον τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Η σαρκοφάγος θα εκτεθεί μαζί με άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Τουταγχαμών στα τέλη του 2020. Τότε θα είναι έτοιμο το νέο γιγαντιαίων διαστάσεων Μουσείο. Το έργο της αποκατάστασης αναμένεται να διαρκέσει ένα οκτάμηνο.

Η ξύλινη σαρκοφάγος, με επίχρυση εξωτερική επένδυση, έχει μήκος 2,23 μ. Είναι διακοσμημένη με μία προσωπογραφία του νεαρού φαραώ. Επίσης, φέρει τα σύμβολα των Φαραώ, το σκήπτρο και το φραγγέλιο. Οι εργασίες αποκατάστασης κρίθηκαν απαραίτητες καθώς παρουσιάσθηκαν ρωγμές στο επίπεδο των στρώσεων του επίχρυσου γύψου.

Αίγυπτος – Τουταγχαμών: Η ιστορία του νεαρού φαραώ

Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στον θρόνο της Αιγύπτου το 1.333 π.Χ. Είναι αναμφίβολα ο πιο γνωστός φαραώ στην Ιστορία. Σε αυτό συνέβαλλαν βέβαια και οι συνθήκες ανακάλυψης του τάφου του. Ο τελευταίος βρέθηκε ασύλλητος, στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Ο Τουταγχαμών ήταν γόνος του Φαραώ Αχενατόν. Ανήλθε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών κι έφυγε από τη ζωή δέκα χρόνια αργότερα. Πιθανότατα από ελονοσία σε συνδυασμό με μία νόσο των οστών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις