Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Βουλή έχει ήδη βρεθεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Αυτό είναι μια από τις μεγάλες τομές και καινοτομίες στην νέα διακυβέρνηση. Το νομοσχέδιο φέρει την σφραγίδα του κ. Γεραπετρίτη. Ουσιαστικά ενισχύει τον ρόλο του πρωθυπουργού στην άσκηση εξουσιών, ακόμη και στις υπουργικές αρμοδιότητες.
Του Γιάννη Ντσούνου
Και επειδή ασκήθηκε δριμεία κριτική για το εν λόγω νομοσχέδιο, καλό θα ήταν να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα. Αρχικά όλοι γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να ελέγξει ανά πάσα στιγμή τους υπουργούς και το υπουργικό έργο με οποιοδήποτε μοντέλο διακυβέρνησης. Επομένως το να υποστηρίζουν κάποιοι ότι το νέο μοντέλο δημιουργεί πρωθυπουργό-«μονάρχη» είναι το λιγότερο υποκριτικό. Αυτό που άλλαξε είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του έναν ισχυρότερο μηχανισμό για τον έλεγχο του κυβερνητικού σχήματος.
Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός τοποθετούσε υπουργούς και αναπληρωτές και γενικούς γραμματείς για να μπορεί να ελέγχει το υπουργικό έργο. Και να έχει, παράλληλα, πολλές πηγές ενημέρωσης για τις ενέργειες που γίνονταν στα υπουργεία. Συνήθως η επιλογή αναπληρωτή υπουργού και γενικού γραμματέα ήταν αποκλειστικά του πρωθυπουργού και όχι του υπουργού. Επομένως αυτό δημιουργούσε δυσλειτουργίες και πολιτικές τριβές μεταξύ των μελών της ηγεσίας του υπουργείου. Σε τελική ανάλυση αυτό λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην απόδοση του κυβερνητικού έργου.
Με το νέο μοντέλο διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκτά ένα ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό δεν γίνεται για τις κάμερες και το θεαθήναι, αλλά για την ουσία της υλοποίησης της κάθε εντολής που έχει δώσει. Και μάλιστα έχει ο ίδιος την δυνατότητα της παρέμβασης χωρίς αυτή να προσκρούει στις αρμοδιότητες υπουργού ή των αναπληρωτών υπουργών. Η ευελιξία και η ταχύτητα είναι το ζητούμενο για να πάει η χώρα μπροστά. Εάν ο πρωθυπουργός είναι περισσότερο ή λιγότερο ενισχυμένος λίγο απασχολεί τους πολίτες. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία πρέπει να φανεί σε λίγους μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση όλες αυτές οι αλλαγές θα τεθούν υπό σοβαρή κρίση και κριτική.