Marilyn Monroe: Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα του Ιουνίου του μακρινού 1926 γεννήθηκε ένα κορίτσι που έμελλε να γράψει ιστορία. Η Μέριλιν Μονρόε. 36 χρόνια, 2 μήνες και τέσσερις μέρες αργότερα, η Μέριλιν Μονρόε, βρισκόταν νεκρή στη βίλα της στο Λος Άντζελες. Η Μονρόε ήταν ξαπλωμένη μπρούμυτα στο κρεβάτι της. Το νεκρό σώμα της ήταν γυμνό. Ήταν 5 Αυγούστου του 1962. Ένα μυστήριο περιέβαλε τον θάνατό της. Η καμαριέρα της γνωστοποίησε πως τα προηγούμενα μεσάνυχτα το φως της κρεβατοκάμαρας της Μονρόε ήταν ανοιχτό. Ισχυρίστηκε πως της χτύπησε την πόρτα αλλά εκείνη δεν απάντησε. Τρεις ώρες αργότερα και ενώ είχε ήδη ανησυχήσει τηλεφώνησε στον ψυχίατρο της Μέριλιν. Εκείνος έφτασε στο σπίτι, μπήκε στο δωμάτιό της σπάζοντας το παράθυρο και τσεκάροντας τους σφυγμούς της κατάλαβε πως ήταν νεκρή. Η κλήση στην αστυνομία έγινε στις 4:30 τα χαράματα.
Όταν η αστυνομία έφτασε ανέκρινε την καμαριέρα και τον ψυχίατρο. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το δωμάτιο και παρατήρησαν ότι στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι της υπήρχαν άδεια μπουκάλια από χάπια. Πουθενά όμως δεν βρέθηκε κάποιο ποτήρι. Ο ψυχίατρος τόνισε πως κατά την άποψή του η Μονρόε πέθανε γύρω στις 00:30 αλλά σύμφωνα με το γραφείο κηδειών που την παρέλαβε, η Μονρόε πέθανε ανάμεσα στις 21:30 και τις 23:30. Ο ιατροδικαστής πάντως επιβεβαίωσε πως η αιτία του θανάτου ήταν τα χάπια. Πιθανότατα επρόκειτο για δολοφονία.
Από τότε, ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την ιστορία του θανάτου της και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν υποστηρίξει πως δεν πήρε τα χάπια με την θέλησή της αλλά ουσιαστικά δολοφονήθηκε. Οι έρευνες πάντως δεν απάντησαν σε ορισμένα ερωτηματικά. Για παράδειγμα, γιατί η καμαριέρα της άργησε τόσο πολύ να καλέσει για βοήθεια; Γιατί στο δωμάτιό της δεν υπήρχε κάποιο ποτήρι; Πως πήρε τα χάπια;
«Τα χέρια της ήταν κατεβασμένα στα πλάγια και τα πόδια της ήταν εντελώς ίσια. Ήταν η πιο εμφανής σκηνή θανάτου που είχα δει ποτέ. Τα μπουκάλια των χαπιών στο κομοδίνο της είχαν τοποθετηθεί τακτοποιημένα, το σώμα της έμοιαζε σκόπιμα τοποθετημένο με αυτόν τον τρόπο, όλα φαινόταν πολύ τακτοποιημένα», υποστήριξε ο αστυνομικός, κάτι που έκανε τα πράγματα χειρότερα.
Marilyn Monroe: Άπειρες θεωρίες για τον θάνατό της
Ο θάνατος της Μέριλιν Μονρόε στις 5 Αυγούστου 1962 δεν ήταν αυτοκτονία, αλλά δολοφονία που ενορχηστρώθηκε από τον Μπόμπι Κένεντι και εκτελέστηκε σε δύο φάσεις από τους σωματοφύλακές του και τον ψυχίατρό της, σύμφωνα με ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2017, το οποίο υπογράφουν δύο καταξιωμένοι Αμερικανοί συγγραφείς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Mail» στο σπίτι της Μονρόε την ώρα που πέθανε δεν βρισκόταν ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έξι άνθρωποι. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δύο τραυματιοφορείς, που όταν πρωτοπήγαν στο σπίτι της την βρήκαν ζωντανή και είχαν καταφέρει να την σταθεροποιήσουν, όταν «παρενέβη βάρβαρα» ο ψυχίατρός της δρ Ραλφ Γκρήνσον και της έκανε μία ένεση με το φάρμακο πεντοβαρβιτάλη στην καρδιά που την σκότωσε.
Στο σπίτι βρίσκονταν επίσης ο Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Λόφορντ, που ήταν γαμπρός των Κένεντι (ήταν παντρεμένος με την αδελφή του Μπομπ και του Τζων, Πατρίσια) ο οποίος επίσης είδε την ένεση που έκανε ο Γκρήνσον, καθώς και η οικονόμος της ηθοποιού, Γιούνις Μάρεϊ με τον γιο της Νόρμαν Τζέφρις.
Marilyn Monroe: Το κόκκινο βιβλιαράκι
Η δολοφονία της διάσημης ντίβας του αμερικανικού κινηματογράφου κρίθηκε επιβεβλημένη από τον Μπομπ Κένεντι διότι όταν προσπάθησε να την χωρίσει, εκείνη τον απείλησε ότι θα βγάλει τα άπλυτα των Κένεντι στην φόρα, αφού ό,τι της έλεγαν ο Μπομπ και ο αδελφός του και πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζων, το σημείωνε σε ένα κόκκινο βιβλιαράκι. Σύμφωνα με το βιβλίο, στην πρώτη φάση της επίθεσης εναντίον της, οι σωματοφύλακες του Κένεντι της έκαναν πρώτα ένεση και μετά κλύσμα με μεγάλη ποσότητα βαρβιτουρικών, ενόσω στο σπίτι βρίσκονταν ο Μπόμπι και ο Λόφορντ που έψαχναν το κόκκινο βιβλιαράκι.
Στη δεύτερη φάση που διεξήχθη αφού πια ο Μπόμπι Κένεντι και οι σωματοφύλακες είχαν φύγει από το σπίτι της, ο δρ Γκρήνσον της έκανε την μοιραία ένεση στην καρδιά, παρουσία του πληρώματος του ασθενοφόρου και του Λόφορντ, ο οποίος επίσης είχε φύγει μαζί με τον Μπόμπι αλλά επέστρεψε. Οι ισχυρισμοί αυτοί περιέχονται στο νέο βιβλίο, το οποίο υπογράφουν ο δημοσιογράφος-ερευνητής Τζέι Μαργκόλις και ο Ρίτσαρντ Μπάσκιν, συγγραφέας 30 μη-μυθοπλαστικών βιβλίων που έχουν γίνει μπεστ σέλερ.
«Ήταν γυμνή. Δεν ήταν σκεπασμένη με σεντόνι, ούτε με κουβέρτα. Δεν υπήρχε δίπλα της ούτε ποτήρι με νερό, ούτε με αλκοόλ. Ανάπνεε πολύ βαθιά, ο σφυγμός της ήταν αδύναμος και ήταν αναίσθητη», θυμάται ο τραυματιοφορέας.
Και συνεχίζει: «Δίπλα στο κρεβάτι της είχε χάπια μέσα σε συσκευασίες αλλά πουθενά νερό ή αλκοόλ. Όταν έσκυψα από πάνω της μου έκανε εντύπωση που δεν είχε κάνει εμετό – που συμβαίνει τις περισσότερες φορές που Κάποιος παίρνει υπερβολική δόση – ούτε και μύριζε το στόμα της από τα φάρμακα.» Η δολοφονία της διάσημης ντίβας του αμερικανικού κινηματογράφου κρίθηκε επιβεβλημένη από τον Μπομπ Κένεντι διότι όταν προσπάθησε να την χωρίσει, εκείνη τον απείλησε ότι θα βγάλει τα άπλυτα των Κένεντι στην φόρα.
Το βιβλίο, που τιτλοφορείται «The Murder of Marilyn Monroe: Case Closed», βασίστηκε στις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων στο σπίτι της Μονρόε – όπως του Λόφορντ, ο οποίος περιέγραψε τι έκαναν ο Μπόμπι και οι σωματοφύλακές του, και του τραυματιοφορέα Τζέιμς Έντουϊν Χαλ, που μαζί με τον συνάδελφό του Μάρεϊ Λίμποβιτς είχαν ανταποκριθεί στο έκκληση για βοήθεια της Γιούνις Μάρεϊ. Στο βιβλίο περιέχονται επίσης μαρτυρίες πολλών άλλων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν στην υπόθεση – όπως του φωτορεπόρτερ του Life Magazine Λι Γουάινερ, ο οποίος είχε δωροδοκήσει το προσωπικό του νεκτροτομείου λίγες ώρες μετά το θάνατο της Μονρόε για να τον αφήσουν να φωτογραφήσει το πτώμα.
Ο θάνατος της Μέριλιν Μονρό επίσημα θεωρήθηκε αυτοκτονία….
Marilyn Monroe: Η πολυτάραχη ζωή και οι πληγές της παιδικής ηλικίας
Νόρμα Τζιν Μόρτενσον ήταν το όνομα με το οποίο τη δήλωσε η μητέρα της στο ληξιαρχείο από το όνομα ενός περιστασιακού συντρόφου της, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα. Νόθο παιδί της Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ και άγνωστου πατέρα, πέρασε άσχημη παιδική ηλικία. Η μητέρα της νοσηλεύτηκε αρκετές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ η ίδια φιλοξενήθηκε ως ψυχοπαίδι σε διάφορες οικογένειες.
Εννέα ετών μπήκε σε ορφανοτροφείο, στα έντεκά της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη. Κατά την περίοδο του πολέμου εργάστηκε σε εργοστάσιο κατασκευής αλεξιπτώτων. Σε ηλικία είκοσι ετών ήταν ήδη παντρεμένη και διαζευγμένη. Αλλά ήταν μία πολύ όμορφη νεαρή γυναίκα με αισθησιακό σώμα που εξέπεμπε έντονο ερωτισμό. Πρώτος ο φωτογράφος του στρατού Ντ. Κόνοβερ ανακάλυψε αυτή τη σχεδόν μυστικιστική, σαγηνευτική σχέση που είχε με τον φακό, την έκανε από καστανή ξανθιά και της άνοιξε το δρόμο για την 20th Century Fox.
Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν ρόδινα, καθώς ξεκίνησε ως μοντέλο – κομπάρσος. Οι πρώτες της επιτυχίες ως ηθοποιού ήρθαν το 1950 με τις ταινίες Η Ζούγκλα της Ασφάλτου του Τζον Χιούστον και Όλα για την Εύα με τη Μπέτι Ντέιβις. Την ίδια περίοδο προκλήθηκε σκάνδαλο όταν και γνωστοποιήθηκε ότι παλιότερα είχε ποζάρει γυμνή για το περιοδικό «Playboy».
https://www.youtube.com/watch?v=EqolSvoWNck
Marilyn Monroe: Οι ρόλοι που έκαναν το κοινό να παραληρεί
Η πλευρά της αθώας και σεξουαλικής καλλονής εκφράστηκε με τον πειστικότερο τρόπο στο Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές (1953) δίπλα στην Τζέιν Ράσελ. Το 1955 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα». Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο παίκτης του μπέιζμπολ Τζο ντι Μάτζιο με τον οποίο και χώρισε μετά από εννεάμηνη συμβίωση. Ήθελε να παίξει σε σοβαρούς ρόλους γι’ αυτό και φοίτησε στο Άκτορς Στούντιο της Νέας Υόρκης. Το 1956 έπαιξε στην ταινία «Στάση του Λεωφορείου» για την οποία προτάθηκε για χρυσή σφαίρα. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ. Είχε συνεργαστεί με τον Σερ Λόρενς Ολίβιε. Το 1959 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Τζακ Λέμον και τον Τόνι Κέρτις στην ταινία Μερικοί το προτιμούν καυτό, όπου και θριάμβευσε.
Η ταινία του Τζον Χιούστον “Οι Αταίριαστοι” αποδείχθηκε προφητική για την πρωταγωνίστρια Μέριλιν Μονρόε. Το σενάριο υπέγραψε ο Άρθουρ Μίλλερ, ο οποίος το έγραψε ειδικά για την Μέριλιν. Η ταινία γυρίστηκε το 1960 και προβλήθηκε το 1961 όταν το ζευγάρι είχε χωρίσει. “Πρόκειται”, όπως έλεγε ο συγγραφέας, “για την αδυναμία των ανθρώπων να συνάψουν μεταξύ τους σχέσεις σταθερές και ασφαλείς. Πρόκειται για την τραγωδία του χωρισμού”.
Τον Ιανουάριο του 1961 η 35χρονη τότε σταρ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου στο δικαστήριο του Χουάρεθ στο Μεξικό εναντίον του συζύγου της Άρθουρ Μίλλερ λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Αργότερα εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Το 1962 απολύθηκε από την εταιρεία 20th Century Fox, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Κάτι πρέπει να δώσεις, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της ασυνέπειας, των αργοποριών και των ιδιοτροπιών της. Η αποζημίωσή της ήταν 200.000 δολάρια…
Marilyn Monroe: Η βαθιά αγάπη της για τον Μίλερ
Τη θυελλώδη σχέση της τον Άρθουρ Μίλερ την περιγράφουν συγκλονιστικά οι δικές της κουβέντες: «Είναι ο μόνος άνθρωπος που εμπιστεύομαι όσο και τον εαυτό μου» έγραφε ανυποψίαστη το 1956, βουτώντας με λαχτάρα σε έναν ακόμα ιδανικό σύντροφο. «Δεν μπορεί να μ’ αντέξει. Έρχεται από άλλο κόσμο» κατέληγε δύο χρόνια μετά. Η Μέριλιν προσπαθούσε απεγνωσμένα να του χαρίσει ένα παιδί και μερικές από τις πιο σπαρακτικές φράσεις στα ημερολόγιά της (αποσπάσματά τους κυκλοφόρησαν πριν από μερικά χρόνια σε έναν τόμο με τίτλο «Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters») αφορούν αυτήν την ανεκπλήρωτη επιθυμία.
«Νομίζω ότι μισώ το μέρος, επειδή δεν υπάρχει αγάπη πουθενά… Είναι κι αυτά τα λεία, πράσινα φύλλα στα δέντρα των 175 ετών. Σαν να κάνεις παιδιά στα 90 σου» έγραφε το καλοκαίρι του 1957 από το νεοαποκτηθέν σπίτι τους στο Κονέκτικατ. Λίγες μέρες αργότερα, το δραματικό σίκουελ αναφέρει: «Μην κλαις, κουκλίτσα μου, μην κλαις/ εγώ θα σε κρατήσω και θα σε νανουρίσω/ στα ψέματα το έκανα/ δεν είμαι η μαμά σου που πέθανε». Ο Άρθουρ Μίλερ, όμως, αντάλλασσε τη μητρότητα με… κινηματογραφικά σενάρια. Να, όπως συνέβη με τους «Αταίριαστους», που της πρόσφερε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Η συνέχεια, απολύτως συνεπής με τον παραλογισμό αυτής της σχέσης: εκείνη μίσησε τον ρόλο και οι κριτικοί επιμένουν ακόμα ότι επρόκειτο για την κορυφαία ερμηνεία της καριέρας της…
Marilyn Monroe: Η απογείωση
H Marilyn Monroe ήταν αυτή που απογείωσε τις πωλήσεις του περίφημου αρώματος της Chanel No5, λέγοντας με μια προκλητική αθωότητα πως το βράδυ κοιμάται, φορώντας μονάχα… αυτό. Στην τελευταία της συνέντευξη για το περιοδικό «Marie Claire» είπε πως είχε πάρα πολλά ακόμη να ζήσει…
«Αν σας ρωτούσα σε ποια φάση της ζωής σας βρίσκεστε, τι θα απαντούσατε;» τη ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Θα έλεγα πως μερικές φορές νιώθω ευτυχισμένη κι άλλες όχι. Είμαι μόνο 34 ετών και έχω πολλή ζωή ακόμη μπροστά μου: ελπίζω να έχω στη διάθεσή μου αρκετό χρόνο για να γίνω καλύτερη και πιο ευτυχισμένη, στη ζωή και τη δουλειά μου. Είναι η μοναδική μου φιλοδοξία. Κι έχω την αίσθηση ότι η ζωή εξακολουθεί να έχει πολλά να μου προσφέρει» απάντησε εκείνη. Δυο χρόνια μετά, πέθανε.
Marilyn Monroe: Οι αλήθειες της…
H Μarilyn Monroe μέσα από τις φράσεις της είχε πει με μνημειώδη αφέλεια τις πιο μεγάλες αλήθειες:
-«Αν μπορείς να κάνεις μια κοπέλα να γελάσει, μπορείς να τη βάλεις να κάνει οτιδήποτε».
-«Είμαι καλή, αλλά δεν είμαι άγγελος. Αμαρταίνω, αλλά δεν είμαι ο διάβολος. Είμαι απλά ένα μικρό κορίτσι σ’ ένα μεγάλο κόσμο, που ψάχνει να βρει κάποιον ν’ αγαπήσει».
-«Δώσε σε ένα κορίτσι τα σωστά παπούτσια και θα κατακτήσει τον κόσμο».