Θάλεια Μήτση: Επίθεση κατά του αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα εξαπέλυσε η Θάλεια Μήτση επειδή έμεινε εκτός πινάκων από τη Σούπερ Λιγκ
Θάλεια Μήτση: Το όνομα της Θάλεια Μήτση μπορεί να μην λέει πολλά σε κάποιους. Μερικούς μάλιστα ίσως να τους ξενίζει η παρουσία της σε ένα ανδροκρατούμενο σπορ όπως είναι το ποδόσφαιρο. Με παρουσία σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων και Euro στις γυναίκες, η Μήτση ανήκει στην ΕΠΣ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων) Πειραιά και με δηλώσεις της χαρακτήρισε ως έλλειψη σεβασμού την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια για να επικοινωνήσει με τον αρχιδιαιτητή της Σούπερ Λιγκ Βίτορ Μέλο Περέιρα.
Ο Πορτογάλος δεν έχει απαντήσει ούτε μία φορά στη δικαιολογημένη απορία της διαιτητή για τον λόγο που δεν συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να σφυρίζει στα παιχνίδια των μεγαλύτερων κατηγοριών, όπως είναι η Σούπερ Λιγκ 1 και 2. Σε συνέντευξη που παραχώρησε μάλιστα στον ραδιοφωνικό σταθμό Sport24 Radio 103,3 εξήγησε λεπτομερώς την κατάσταση που επικρατεί. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η UEFA επέλεξε τη Στεφανί Φραπάρ για να σφυρίξει τον αγώνα του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Λέστερ στις 14 Αυγούστου.
Μήτση: «Είμαι σε πλήρη απομόνωση»
Αναφερόμενη λοιπόν στον αναίτιο παραγκωνισμό της η Θάλεια Μήτση τόνισε αρχικά στις δηλώσεις της: “Τα τελευταία δύο χρόνια, έχω βρεθεί σε πλήρη απομόνωση από την ΚΕΔ και ενώ έχω αναρωτηθεί και έχω ζητήσει επισήμως να μάθω τους λόγους, δεν έχω λάβει κάποια απάντηση. Γι’ αυτό έστειλα την Δευτέρα μία ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, προκειμένου να μου εξηγήσει για ποιο λόγο βρίσκομαι εκτός πινάκων και εκτός διαιτησίας γενικότερα, παρά το γεγονός πως μέχρι πρόσφατα ήμουν υποψήφια για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Για να φτάσω σ’ αυτό το σημείο σημαίνει πως έχω προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να επικοινωνήσω μαζί του, αλλά δεν έχω λάβει καμία απάντηση”.
Στην υπόλοιπη συνέντευξη η Θάλεια Μήτση υπογράμμισε:
Για την άρνηση του Μέλο Περέιρα να απαντήσει
“Θεωρώ πως είναι μεγάλη έλλειψη σεβασμού να μην απαντάς καν στον άλλον. Προσωπικά, το μόνο που ζητάω είναι να αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Ζητάω επιτέλους να υπάρξει διαφάνεια στη διαιτησία”.
Για τα κριτήρια στην επιλογή των διαιτητών
“Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως υπάρχει αδιαφάνεια στις λήψεις αποφάσεων από την πλευρά της ΚΕΔ. Δεν τηρούνται οι κανονισμοί, τα πρωτόκολλα και μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα”.
Για την απάντηση που περιμένει από την ΚΕΔ
“Από τη στιγμή που η ΚΕΔ απαντάει σε επιστολές προέδρων Ενώσεων, δεν γίνεται να μην απαντάει στους διαιτητές. Ο κ. Περέιρα ούτε καν δέχεται να με δει στο γραφείο του. Έχω ζητήσει να συναντηθώ μαζί του και η απάντηση ήταν αρνητική, παρότι την ίδια στιγμή δέχεται προέδρους ομάδων ή Ενώσεων για πολιτικούς λόγους. Είναι απαράδεκτο να μην έχει επικοινωνία με διαιτητή και ειδικά μία διεθνή διαιτητή, με τόσες επιτυχίες”.
Για το αν η FIFA μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις από την ΚΕΔ και την ΕΠΟ
“Δεν το γνωρίζω. Αυτό που ξέρω είναι πως η FIFA έχει στείλει μία επιστολή στην ΕΠΟ, ζητώντας να με στηρίξει στην προσπάθεια που έκανα να βρεθώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, δίνοντάς μου παιχνίδια, αλλά δυστυχώς η Ελληνική Ομοσπονδία έκανε ακριβώς τα αντίθετα”.
Για το αν υπάρχει σεξισμός στο ελληνικό ποδόσφαιρο
“Δεν μπορώ να το πω αυτό. Το δεδομένο είναι πως δεν υπάρχει στήριξη στις γυναίκες διαιτητές. Τώρα αν είναι σεξιστικός ο λόγος, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εγώ μιλάω με γεγονότα και με πράγματα που έχουν γίνει. Το 2002, όταν ήταν ο κ. Μπίκας στην ΚΕΔ, υπήρχαν πέντε γυναίκες βοηθοί διαιτητών στην Α’ Εθνική Ανδρών. Δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε αυτό το παράδειγμα και δεν δόθηκαν κίνητρα.
Εγώ, προσωπικά, ήμουν στη Β’ Εθνική Ανδρών από το 2008 και μάλιστα την πρώτη σεζόν τερμάτισα στην 3η θέση της κατάταξης βάσει των βαθμολογιών. Παρ’ όλα αυτά, δεν πήρα την άνοδο για τη Super League. Μάλλον δεν αρκούν τα προσόντα ή η απόδοση μέσα στο γήπεδο. Χρειάζονται άλλα πράγματα για να ανέβεις επίπεδο”.
«Χειρότερη με Περέιρα η ελληνική διαιτησία»
Για το γεγονός πως η UEFA και η FIFA επέλεξαν το Μέλο Περέιρα για να βελτιώσει τη διαιτησία στην Ελλάδα
“Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Ο συγκεκριμένος κύριος επιλέχθηκε για να βελτιώσει την ελληνική διαιτησία, αλλά τελικά την έχει κάνει χειρότερη. Γιατί όταν καλούνται τόσοι ξένοι διαιτητές σημαίνει πως οι Έλληνες δεν είναι καλοί. Απλά, τη συγκεκριμένη ερώτηση πρέπει κανονικά να την κάνετε σε αυτόν, όχι σε εμένα”.
Για την Στεφανί Φραπάρ (φωτό) που επιλέχθηκε να διευθύνει το Super Cup Ευρώπης
“Πρόκειται για μία εξαιρετική διαιτητή. Είναι Γαλλίδα, διεθνής από το 2009, την περσινή σεζόν διηύθυνε για πρώτη φορά αγώνα της πρώτης κατηγορίας ανδρών του γαλλικού ποδοσφαίρου και παρότι δεν έχει σφυρίξει ευρωπαϊκό παιχνίδι ανδρών, της δόθηκε η ευκαιρία από την UEFA να διευθύνει τον τελικό του Super Cup μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι. H UEFA με αυτή την κίνηση δίνει κίνητρο στις γυναίκες διαιτητές προκειμένου να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα”.