Πυρήνες της φωτιάς αποφυλακίσεις: Στις 24 Ιουλίου ελεύθερα ύστερα από οκτώ χρόνια εγκλεισμού αφέθηκαν δύο αδέλφια, που είχαν φυλακιστεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Πυρήνες της φωτιάς αποφυλακίσεις: Αποφυλακίζεται και το τελευταίο μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς»που παρέμενε στην φυλακή. Πρόκειται για τον Γιώργο Νικολόπουλο, ο οποίος εξέτιε 20ετή ποινή φυλάκισης. Ο Γιώργος Νικολόπουλος, εκμεταλλευόμενος τον Νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίζεται, και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ είχε στο ενεργητικό του και ημερομίσθια δεν χρειάστηκε καν να τα χρησιμοποιήσει, καθώς είχε τη δυνατότητα εκτίοντας το 1/3 της ποινής του να αφεθεί ελεύθερος. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από οκτώ χρόνια εγκλεισμού για τρομοκρατική δράση οι αδελφοί Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, δύο από τα βασικά στελέχη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς»..
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα δύο αδέλφια -που είχαν δηλώσει «περήφανα μέλη της οργάνωσης μετά τις συλλήψεις τους- είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης πάνω από 70 χρόνια ο καθένας, τα οποία έπειτα από συγχωνεύσεις έγιναν 20 προς έκτιση. Τα δύο μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς έκαναν χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους. Ο Γεράσιμος Τσάκαλος είχε συλληφθεί την 1η Νοεμβρίου του 2010 σε ηλικία 24 ετών λίγη ώρα αφού είχε αφήσει ένα δέμα-βόμβα σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι. Βρισκόταν μαζί με τον 22χρονο φίλο και συνεργό του Παναγιώτη Αργυρό. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Χρήστος Τσάκαλος είχε συλληφθεί πέντε μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2011, σε κρησφύγετο στη Νέα Ιωνία Βόλου έπειτα από κοινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ.
«Πυρήνες της Φωτιάς»: Οι εκτιμήσεις, οι φόβοι της Αστυνομίας και τα 15 οπλοστάσια
Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τους Πυρήνες της Φωτιάς και τις κινήσεις τους μετά την αποφυλάκιση μελών τους, δημοσιεύει το «Βήμα». Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους της Κατεχάκη με τις εκτιμήσεις του για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η αναφορά:
«Δεν έχουμε, προς το παρόν, ένδειξη για επάνοδο των αποφυλακισθέντων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στην ένοπλη δράση. Δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια ή προεργασία, ενώ αρκετοί από αυτούς ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Επιπλέον, προ διετίας, είχαν μέσα από τις φυλακές αναφέρει – χωρίς έκδοση κειμένου – ότι η «Συνωμοσία» έκλεισε τον κύκλο της. Αποτρεπτικοί παράγοντες θεωρούμε ότι είναι οι όροι αποφυλάκισης καθώς για 7-8 χρόνια ισχύει η αναστολή και αν διαπράξουν νέο αδίκημα θα εκτίσουν πολυετείς καθείρξεις, αφού είχαν καταδίκες από 70 έως 73 χρόνια για προηγούμενα αδικήματα και είχε υπάρξει συγχώνευση ποινών. Ίσως ορισμένοι διατηρήσουν έναν ρόλο ιδεολογικού καθοδηγητή του αναρχικού χώρου.
Ωστόσο στις ομάδες των αντιεξουσιαστών υπάρχει μια στάση αναμονής λόγω της επιθετικής πολιτικής για τα Εξάρχεια αλλά και για την εντολή για να καταργηθεί το πολιτικό άσυλο. Δεν παύουμε, όμως, να προβληματιζόμαστε από τη δράση των «Πυρήνων» που είχαν προχωρήσει την περίοδο 2008-2016 σε περισσότερες από 160 επιθέσεις.
Ακόμη συνεκτιμούμε δεκάδες κείμενα, τα όσα μνημονεύονταν στα σχέδια «Φοίνικας» και «Νέμεσις» για αναβίωση του αντάρτικου πόλης, αλλά και τις σχέσεις με ένοπλους αναρχικούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη ερευνούμε πληροφορίες ότι ορισμένοι κρατούμενοι αντιεξουσιαστές απέκτησαν χρηματικά ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από παρεμπόριο εντός των φυλακών, καθώς και ότι είχαν επαφές με Έλληνες και αλλοδαπούς ποινικούς. Όμως όλα αυτά ίσως να μην έχουν οποιαδήποτε σημασία…».
15 «οπλοστάσια»
Την αναφορά έκανε, μιλώντας προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, ύστερα από τη σταδιακή αποφυλάκιση, η τελευταία προ τριών ημερών, σχεδόν όλων των μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που θεωρείται, μαζί με τον ΕΛΑ (έδρασε την περίοδο 1975-1995), η οργάνωση με τις περισσότερες ένοπλες αλλά και εμπρηστικές επιθέσεις.
Η οργάνωση αυτή, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αριθμούσε περισσότερα από 40-60 μέλη στην πλήρη ανάπτυξή της την περίοδο 2009-2010, έχουν εντοπιστεί περίπου 15 «οπλοστάσιά» της σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ενώ είχε «βάσεις» και στη Θεσσαλονίκη. Είχε προχωρήσει σε ταυτόχρονες επιθέσεις, σε τοποθετήσεις βομβών ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος, στη συγκέντρωση της ΝΔ στο πεδίον του Άρεως, σε δικαστήρια. Όπως και σε μπαράζ αποστολών παγιδευμένων δεμάτων στην Ελλάδα, σε διεθνείς οργανισμούς και σε ξένους ηγέτες κρατών.
Η τελευταία εμφάνισή της ήταν η έκρηξη βόμβας, τον Οκτώβριο του 2016, σε βάρος της δικαστικής λειτουργού Γεωργίας Τσατάνη στην οδό Ιπποκράτους.
Στο τελευταίο κείμενο τα μέλη της οργάνωσης σημείωναν «μοιραζόμαστε σκέψεις, ιδέες, προτάσεις και δημιουργούμε ανοιχτούς τόπους συνάντησης με ανθρώπους που δεν χωράνε στον κόσμο της εξουσίας και παράλληλα να οργανώσουμε παράνομες ένοπλες υποδομές και πυρήνες άμεσης δράσης που θα πραγματοποιούν επιθέσεις». Όμως από τότε μέχρι σήμερα μέλη της οργάνωσης εκμυστηρεύονταν ότι «μόνος στόχος είναι η ελευθερία τους» και ότι «τα δέκα χρόνια φυλάκισης είναι πολλά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή απροόπτων. Ωστόσο στελέχη της Κατεχάκη επισήμαναν ότι κύριο μέλημα είναι η αποφυγή μιας νέας ένοπλης επίθεσης από τις ενεργές οργανώσεις «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και το μεικτό σχήμα αναρχικών και ποινικών.
Με κύρια ένδειξη ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν στοχεύσει προ δεκαετίας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και σχετίζονταν με την αποστολή του φονικού δέματος-βόμβα που σκότωσε το καλοκαίρι του 2010 τον υπασπιστή του Γεώργιο Βασιλάκη.