Πίνδος λειψυδρία: Στέρεψαν οι πηγές, σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

ΕΛΛΑΔΑ

Πίνδος λειψυδρία: Στέρεψαν οι πηγές, σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Πίνδος λειψυδρία: Ξερές οι δεξαμενές σε πολλές περιοχές της Πίνδου, οι κάτοικοι δεν έχουν νερό για τα ζώα.

09.08.2019 | 09:35

Πίνδος λειψυδρία: Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει η περιοχή της Πίνδου, οι περισσότερες πηγές έχουν στερέψει εντελώς και σε άλλες οι ποσότητες νερού είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να μην γεμίζουν οι δεξαμενές.

Όπως αναφέρει το epiruspost, δεν είναι μόνο η λίμνη των Ιωαννίνων, όπου η στάθμη πέφτει κάθε μέρα και χαμηλότερα, είναι και οι πηγές στα ορεινά που στέρεψαν και οι δεκάδες ομβροδεξαμενές που καλύπτουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, οι οποίες ξεμένουν από νερό.

Πίνδος λειψυδρία: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τα προβλήματα με το νερό

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το ζωικό κεφάλαιο, ειδικά τα βοοειδή έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα οι ανάγκες να είναι μεγαλύτερες από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν. Τα προβλήματα έλλειψης νερού ξεκίνησαν φέτος αρκετά νωρίς, από τις αρχές Ιουλίου. Και αν οι ίδιες καιρικές συνθήκες συνεχιστούν προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο και το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι μέχρι και το Δεκαπενταύγουστου τουλάχιστον ο υδράργυρος θα παραμείνει στα ύψη, τα προβλήματα αυτά αναμένεται να γίνουν εντονότερα. Αντιμέτωποι με την απουσία νερού είναι σε καθημερινή βάση εκατοντάδες κτηνοτρόφοι όχι μόνο στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων αλλά σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Πίνδος λειψυδρία:  Η πολιτική προστασία μεταφέρει νερό

Σε Μιτσικέλι, Περιστέρι, Ολύτσικα, Ορεινό, Χίνκα, Ζαγόρι, Τζουμέρκα και άλλους σε τόπους απομακρυσμένους, χαμένους ανάμεσα σε βουνοκορφές μεταφέρονται και φέτος με μέριμνα της πολιτικής προστασίας εκατοντάδες τόνοι νερού.

Συχνά κινητοποιούνται και οι ανάλογες υπηρεσίες των δήμων ώστε να καλύψουν ανάγκες σε πιο βατά σημεία όπου υπάρχουν κοπάδια. Με τις υδροφόρες που διαθέτουν ή και με μισθωμένες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις πολύ μεγάλες ανάγκες που προκαλεί η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Το 1/4 του πληθυσμού της Γης αντιμέτωπο με λειψυδρία

Σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού που κατοικεί σε 17 χώρες, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα πρόσβασης σε καθαρό νερό λόγω της λειψυδρίας. Έρευνα για το νερό σε παγκόσμια κλίμακα, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από το Ινστιτούτο “The World Resources” αναφέρεται στα προβλήματα λειψυδρίας, ξηρασίας αλλά και πλημμυρών με τα οποία είναι αντιμέτωπες 17 χώρες του πλανήτη.

Σε αυτές τις 17 χώρες, οι τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας και οι δήμοι χρησιμοποιούν το 80% του νερού. Ενδεικτικά γίνεται αναφορά σε πρόσφατες κρίσεις νερού στο Κέϊπ Τάουν, το Σάο Πάολο και την Τσενάι.

Οι 17 χώρες

Οι 17 χώρες είναι το Κατάρ, το Ισραήλ, ο Λίβανος, το Ιράν, η Ιορδανία, η Λιβύη, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, η Ερυθραία, τα ΗΑΕ, το Σαν Μαρίνο, το Μπαχρέιν, η Ινδία, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ομάν και η Μποτσουάνα.

Άλλες 27 χώρες με βάση την έρευνα είναι αντιμέτωπες με προβλήματα έλλειψης νερού αλλά δεν αντιμετωπίζουν τεράστιες κρίσεις για την ώρα, όπως οι 17.

Η λειψυδρία θα φέρει ξηρασία και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Exit mobile version